YÖK tarafından hazırlanan ‘Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, yurtdışındaki yükseköğretim diplomalarının denklik başvuruları ‘e-Devlet’ veya YÖK'ün web sayfasından yapılacak.
#YökTürkiye’nin önde gelen vakıf üniversitelerinden biri Sosyal Bilimler Enstitüsü çatısı altında uluslararası bir psikoloji yüksek lisans programı başlattı. Küresel hareketlilik, kapsayıcılık ve çeşitlilik psikolojisi konularına odaklanan ve kısaca ‘Global-MINDS’ olarak adlandırılan programa, lisansını psikoloji alanında tamamlayan öğrenciler başvurabilecek.
#Koç ÜniversitesiDavut CAN/İZMİR, (DHA)- IRAK'ın Musul kentinde yaşarken, DEAŞ teröründen kaçıp ailesiyle birlikte Türkiye'ye sığınan ve burada inşaatlarda çalışıp hamallık yapan resim öğretmeni Muhammed Al Sabili (28), asıl mesleğini yapmak istiyor.
#İzmirÜniversite kazanan adaylar, e-Devlet üzerinden elektronik ortamda üniversitelere kayıt yaptırabilecekler. 2014-2015 eğitim öğretim yılında 32 devlet üniversitesini kapsayan uygulama, bu yıl bütün devlet üniversitelerinde uygulanacak. 28 Temmuz’da başlayacak e-Kayıt, 5 Ağustos’a kadar sürecek.
#KayıtBirleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk YazarYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi'nin (TAÜ) yeni bir yükseköğretim modeli olarak bölgesel bir kurum olmanın ötesine geçerek uluslararası üniversite adaylara da hitap edeceğini çekeceğini söyledi.
#Türkiye-AzerbaycanCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Savunma sanayi ekosistemi, bugün 3 bin 500'den fazla firması ve 90 bini aşkın çalışanıyla ülkemiz ekonomisine en yüksek katkıyı veren sektörlerden biri haline gelmiştir. Cumhurbaşkanımızın bu konudaki kararlılığıyla yüzde 20'lerde olan savunma sanayi yerlilik oranı yüzde 80'leri aşmıştır. Başarısını sahada ispat etmiş insansız hava araçlarının tasarımı, üretimi ve satışında Türkiye, dünyanın ilk 3-4 ülkesi arasında yer almaktadır" dedi.
#Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi 1. ve 2. Etap Eğitim-Öğretim Binaları Açılış Töreni'nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Marmara Üniversitesi mezunu olmaktan gururluyum. Toplamda 12 milyar liralık yatırımla hayata geçirilen külliyemizle eğitim ve bilim alanındaki hedeflerimize biraz daha yaklaşıyoruz.' dedi. Erdoğan ayrıca, 'Türkiye'de 'ırkçılık' adı altında çok açık bir Türk düşmanlığı, Müslüman düşmanlığı, topyekün Türkiye düşmanlığı yapılmaktadır.' ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanYKS boş kontenjanlar ve taban puanı sorgulamaları, ek tercih tarihinin belli olmasıyla adayların gündemine geldi. Üniversite 2. tercihleri 6-11 Eylül tarihleri arasında yapılacak. ÖSYM tarafından YKS tercih sonuçlarının açıklanmasıyla, herhangi bir yükseköğrenim programına yerleşemeyen adaylar ek tercih sürecinde bir kez daha şansını deneyecek. ÖSYM'nin yayınladığı YKS ek tercih kılavuzunda yer alan boş kontenjanlar, taban puanları ve başarı sıralamaları, ikinci tercih döneminde adaylara yol gösterecek. Diğer yandan YÖK Atlas YKS ek tercih robotu da süreçte takip edilecek. Yapılan açıklamaya göre YKS ilk yerleştirmelerinde adaylardan 802 bin 170'i örgün lisans ve ön lisans programlarına, 185 bin 218'i ise Açıköğretim Fakültesi (AÖF) lisans ve ön lisans programlarına yerleşti. Devlet ve vakıf olmak üzere üniversitelerin toplam 23 bin 738 kontenjanı boşta kaldı. Peki, YKS 2 yıllık ve 4 yıllık üniversite boş kontenjanlar açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? YKS boş kontenjanlar ve taban puanları sorgulama nasıl yapılır? İşte, ayrıntılar.
#YKS Boş KontenjanlarÜniversite ders kayıtları ve açılış tarihi, öğrenciler tarafından takip ediliyor. Özellikle eylül ayının gelmesiyle beraber üniversiteler ne zaman açılacak? sorusunun yanıtı için gözler YÖK 2024 2025 güz dönemi akademik takvime çevrildi. YKS ile yükseköğrenim programı kazanan birinci sınıf öğrencileri ile ara sınıf öğrencileri, kayıtlı oldukları okulların takvimine göre ders kayıtlarını online gerçekleştirecekler. Özel üniversiteler ile vakıf üniversitelerinde ders kayıtlarının tamamlanmasının ardından 2024-2025 güz dönemi üniversiteler açılacak. Peki, 2024 2025 üniversiteler ne zaman, ayın kaçında açılıyor? Ders kayıtları başladı mı? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Üniversiteler Ne Zaman AçılıyorÜniversite yerleştirme sonuçları bu hafta açıklandı. Adayların 987 bin 388’i bir bölüme yerleşme hakkı kazandı. Bu yılın en çok dikkat çeken özelliği, kız adayların yüksek yerleştirme oranı. Erkeklerin yaklaşık yüzde 45’i, kız adayların ise yüzde 55’i bir programa yerleşme hakkı elde etti.
#YKSCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 23. kuruluş yıl dönümünde açıklamalarda bulundu. Partide kapsamlı değişimin mesajını veren Erdoğan, "Hangi görevde olursa olsun hiçbir arkadaşım koltuğuna kapılıp rehavete kapılamaz. Umutları ziyan edenlere hoş görü göstermeyiz, gözünün yaşına bakmayız. Tazelenerek ilerlerken kimsenin bize ayak bağı olmasına müsaade etmeyiz. Yorulmuş olan kenara çekilmeli." dedi. Terörle mücadele vurgusu yapan Erdoğan, 17-25 Aralık ve 15 Temmuz'u hatırlatarak "Bu kirli oyunların hiçbirine eyvallah etmedik" ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanÜniversite yerleştirme sonuçları bu hafta açıklandı. Adayların 987 bin 388’i bir bölüme yerleşme hakkı kazandı. Bu yılın en çok dikkat çeken özelliği, kız adayların yüksek yerleştirme oranı. Erkeklerin yaklaşık yüzde 45’i, kız adayların ise yüzde 55’i bir programa yerleşme hakkı elde etti.
#YKSYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “200 ülkeden 350 bin uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapıyoruz. Yakın gelecekte bu sayıyı 500 bine, sonra 1 milyona çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Özvar ayrıca uluslararası öğrenci kabulünün sadece Yükseköğrenim Görecek Yabancı Uyruklu Öğrencilere İlişkin Sınav (TR-YÖS) ile yapılacağını hatırlattı.
#Erol ÖzvarYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk Yazar