Çocukluğunda disleksi sebebiyle okuma yazmayı unutan, sağı solu karıştıran, sınavların en büyük kabusu olduğunu söyleyen Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Uzmanı, Sağlık Hukuku Bilim Uzmanı Av. Prof. Dr. Dilek Özcengiz'in öğrenme bozukluğu olanları motive edecek hikayesi ile Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Prof. Dr. Burak Doğangün'ün verdiği kritik bilgiler...
#Öğrenme BozukluğuGünlük burç yorumlarınızı okudunuz mu? 22 Ocak'ta aşk, aile, sağlık, kariyer ve para konularında burcunuzu neler bekliyor? Uzman Astrolog Aygül Aydın, 22 Ocak günlük burç yorumlarını açıkladı! Aygül Aydın, 22 Ocak 2024 Pazartesi Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova ve Balık burçlarını neler bekliyor, detaylı olarak anlattı. İşte günlük burç yorumları 22 Ocak 2024
#BurçlarSurvivor'da ödülü kim kazandı? sorusunun yanıtı dün gece belli oldu. Yeni sezona hızlı bir başlangıç yapan Survivor 2024 All Star'ın dün akşam yayınlanan 11. son bölümünde kırmızı takım ve mavi takım yarışmacıları ödül oyununda gözleri bağlı parkura çıktı. Yön bulma, hız ve engellerin ön planda olduğu platformda takımlar kazanmak için adeta canını dişine taktı. Oyun sırasında Hakan ve Turabi arasında tansiyon yükselirken, Acun Ilıcalı'dan iki isme uyarı geldi. Peki, dün Survivor'da ödül oyununu hangi takım, kim kazandı? İşte, 17 Ocak 2024 Survivor All Star ödülü kazanan takım ve yeni bölüm fragmanı.
#Survivor Ödül OyunuHalk arasında disleksi olarak bilinen öğrenme bozukluklarının görülme sıklığı sandığımızdan çok daha fazla. Dünya genelinde yüzde 4 ila 18 arasında görülen öğrenme bozuklukları en sık okul çağında kendini gösteriyor ancak maalesef hâlâ çok fazla insan bu belirtileri ayırt edemiyor. Öğrenme bozukluklarında dikkat edilmesi gereken önemli işaretler neler? Aileler neler yapmalı? İşte çocukluğunda disleksi sebebiyle okuma yazmayı unutan, sağı solu karıştıran, sınavların en büyük kabusu olduğunu söyleyen Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Uzmanı, Sağlık Hukuku Bilim Uzmanı Av. Prof. Dr. Dilek Özcengiz'in öğrenme bozukluğu olanları motive edecek hikayesi ile Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Prof. Dr. Burak Doğangün'ün verdiği kritik bilgiler...
#Disleksiİzmir’in 5 teknokentinden biri olan ve 101 firmaya ev sahipliği yapan İzmir Bilimpark, susuz çamaşır makinesinden otonom robotlara kadar birçok alanda proje geliştiren girişimciye ev sahipliği yapıyor. Genel Müdür Kayahan Dede ise kente bir teknoloji göçünün yaşandığını söylüyor, “Biz yüzde 100 doluyuz. Bu talebe cevap vermek adına, büyüme kararı aldık. 15 kat büyüyeceğiz. 3 yıl içinde firma sayısını 500’ün üzerine çıkaracağız” diyor.
#1Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 371 gün geçiren astronot Frank Rubio ve kozmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitri Petelin, hafta içinde yeryüzüne döndü. Az kişiye nasip olacak bu uzay macerası, astronot ve kozmonotların beyinlerinden genlerine, bağırsak bakterilerinden gözlerine bütün vücutlarını etkiledi. Üstelik bu etkilerin bazılarını bilim insanları halen net olarak açıklayabilmiş değil...
#Frank RubioABD'nin 1969 yılında Ay'a ayak basmasıyla, teknolojinin gidişatı baştan sona değişti. NASA, Apollo programıyla insanlığı Ay yüzeyine taşımakla kalmadı, bugün dahi kullandığımız pek çok teknolojik aygıtın gelişimine öncülük etti. Teknolojik devrimle değişen dünyamız bugün ARTEMIS projesiyle yeni bir eşik atlamaya hazırlanıyor. Peki Apollo ile hangi teknolojik aygıtlar hayatımıza girdi? İşte uzay maceramızın çığır açan teknolojileri...
#NASAKimya mühendisi Ersin Güray, geliştirdiği sanal asistan PoiLabs ile görme engellilerin ‘yol göstericisi’ oldu. İç mekân navigasyonu olan uygulama kullanıcıya hangi dükkânın önüne geldiğini, hangi yöne gitmesi gerektiğini söylüyor. Hatta asansöre, katlara yönlendirme yapıyor.
#Ersin GürayKoronavirüs enfeksiyonu sonrası kendi ailesinin bile yüzünü tanıyamayan ve yön algısı ile ilgili ciddi sorunlar yaşayan 28 yaşındaki ABD'li kadın hakemli tıp dergisi Cortex'e konu oldu. Koronavirüs enfeksiyonu sonucu prosopagnoziye yakalanan ilk ve tek kişi olan kadının durumu hem ABD'de hem dünyada dikkat çekti.
#KoronavirüsHerkesin çevresinde mutlaka sürekli söylenen biri vardır veya o kişi bizzat sizsinizdir. Stanford Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre şikâyet etmek beyne zarar veriyor. Sadece şikâyet etmek değil, başkasının sürekli olumsuz sözlerine maruz kalmak da aynı etkiye neden oluyor. MIT profesörü David Rand’ın yaptığı bir araştırmaya göre de ne kadar çok hayatından memnun arkadaşımız varsa mutlu olma olasılığımız da o kadar artıyor.
#MIT Profesörü David RandDünyada 55 milyondan fazla kişinin demans hastalığıyla yaşadığını söyleyen Türk Nöroloji Derneği’nden Prof. Dr. Neşe Tuncer, hafızayı korumak için yapılması gerekenleri anlattı: “Yeni şarkı sözleri öğrenmek, yeni tarifler denemek, yaşadığımız yerlerde bilmediğimiz yerleri keşfetmek, kaybolup yol bulmak...”
#Dünya Alzheimer GünüTeknolojiseverlerin merakla beklediği lansman ABD'de gerçekleşti. Apple yeni modeli iPhone 14 ile beraber Apple Watch Series 8 ve macera severler için tasarladığı Apple Watch Ultra akıllı saatlerini de tanıttı. Yeni modellerin tanıtımıyla birlikte ürünlerin Türkiye satış fiyatları da belli oldu. iPhone 14, 30 bin 999 TL'den başlarken Apple Watch Series 8'in başlangıç fiyatı ise 9 bin 299 TL olarak belirlendi.
#İphone 14Günlük burç yorumlarınızı okudunuz mu? 6 Eylül' de aşk, aile, sağlık, kariyer ve para konularında burcunuzu neler bekliyor? Uzman Astrolog Aygül Aydın tarafından, 6 Eylül günlük burç yorumları açıklandı! Aygül Aydın, 6 Eylül 2022 Salı günü Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova ve Balık burçlarını neler bekliyor, detaylı olarak anlattı. İşte, günlük burç yorumları 6 Eylül 2022 Salı...
#BurçlarEkonomik ve eğitim yönünden gelişmiş ülkelerde insan güvenliği en önemli konudur. İş yerlerindeki belirli departmanlar çalışma koşulları ve güvenliği sağlamak için iş güvenliği levhaları koymaktadır. İş güvenliği levhaları iş kazalarını ve karışıklıkları önemli ölçüde etkilemektedir. İşte iş güvenliği levhaları ile ilgili detaylar.
#İş GüvenliğiHipokampus, yeni anıların meydana gelmesi, onların organizasyonu ve depolanmasında oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Belirli hislerin ve duyguların bu anılara bağlanmasını sağlar. Belirli bir koku kimi zaman bir anıyı temsil edebilmektedir. İşte bu gibi durumlarda hipokampus devreye girer. Peki, Hipokampus nedir? Ne işe yarar ve nerde bulunur? Hipokampus beyinde ne görevi görür? İşte detaylar.
#HipokampusSon günlerde en çok konuşulan hastalıklardan biri, ünlü oyuncu Bruce Willis’in artık aktörlüğü sürdüremeyecek olmasına yol açan Primer Progresif Afazi (PPA) hastalığı oldu. Çağın korkulan hastalığı demansın görece daha az görülen bir alt tipi olan Primer Progresif Afazi, beynin dil fonksiyonlarından sorumlu alanlarındaki ilerleyici hasara bağlı olarak gelişiyor ve kişinin günlük yaşam aktivitelerini etkiliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Seçkin, Primer Progresif yani ilerleyici Afazi hastalığının 3 önemli belirtisini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#AfaziBilimsel olarak kanıtlanmış bazı yön bulma yöntemleri bulunuyor. Ağaç yosunları da, kullanılan yön bulma yöntemleri arasındadır. Ağaç yosunlarını gören bireyler, hangi yönü işaret ettiğini öğrenmek istiyor. Yön bulma konusunda kendini geliştirmek isteyenler, ağaç yosunlarının gösterdiği yönü merak ediyor. Ağaç yosunları hangi yönü gösterir? Ağaçların yosunlu ve yosun tutmuş tarafı hangi yönü işaret eder tüm detayları ile derledik.
Dünyanın manyetik alanına bağlı olarak günümüzde yön bulmak açısından pusula kullanılır. Özellikle pusula içerisindeki mavi ve kırmızı renkler üzerinden yön tayini gerçekleşir. Peki Pusulanın renkli ucu hangi yönü gösterir? Pusulanın koyu, kırmızı ve mavi uçlu yönü hangi tarafı işaret eder detayları ile derledik.
Günlük hayatta genellikle çoğumuz yön bulma konusunda çok sıkıntı yaşamayız. Bunun en önemli nedeni ise, bilinen yöne doğru hareket etmek ve teknolojik yardımcılardır. Ama bazen bunlar da yeterli olmayabilir ve yolumuzu kaybettiğimizi düşünebiliriz. Bunun için yön bulma yöntemlerini bilmek gerekir. Yön bulma yöntemleri nelerdir sizler için derledik.
#Yön Bulma Yöntemleri