24. Dönem 5. Yasama Yılı açılıyor. Meclis'teki törende bir ilk yaşanacak. Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez konuşacak. Ancak Erdoğan konuşması sırasında prompter kullanacak. Meclis'te prompter daha önce sadece ABD Başkanı Obama'nın konuşması sırasında kullanılmıştı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya, "Beklentimiz asistan arkadaşlarımızın en azından uzman yardımcısı düzeyinde, doktorasını bitiren arkadaşlarımızın da uzman düzeyinde ve buna ilişkin olarak doçent ve profesörlerimizin de hak ettikleri statülere, maaşlara kavuşabilmeleridir" dedi. Yükseköğretimde yeniden yapılandırmanın birkaç cephesi olduğunu belirterek, “Bir tanesi benim başında olduğum kurumu lağvetmek, ortadan kaldırmak, bütün kötü hatıraları ile birlikte tarihin derinliklerine göndermek” dedi.
#OkulYÖK, Anadolu Üniversitesi işbirliğiyle akademisyenler için yapılması planlanan yeni yabancı dil sınavını masaya yatıracak. Sadece dil yeterlilikleri ile master, doktora gibi akademik aşamalarda gerekli dil seviyesini ölçen bir akademik dil sınavının fizibilite çalışmasını yapacak.
YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, bu yıl ilk defa hayata geçirilen üniversiteye e-Kayıt uygulamasına ilişkin "Üniversiteye e-Kayıtlar bugün başlıyor. Öğrencilerimizin bu uygulamayı kullanarak kayıtlarını yaptırmasını istiyoruz. Böylece hem kendilerinin hem ailelerinin işleri kolaylaşacak" dedi.
#ÜNİVERSİTENecmettin Erbakan Üniversitesi ev sahipliğinde Konya Bilim Merkezi'nde düzenlenen 223. Üniversitelerarası Kurul Toplantı'sında YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, yükseköğretimde kalite için göreve geldiği günden itibaren yapılan çalışmaları anlattı.
#YökYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya, İngiltere'nin doktora eğitiminde ortak ülkeler aradığını belirtti. Çetinsaya, "Bu ülkelerden bir tanesi de Türkiye. Önümüzdeki yıllarda Türkiye ve İngiltere arasında yaklaşık 8 milyon sterlinlik, Newton Fonu adlı bir fon oluşturulacak" dedi.
#DoktoraYÖK Başkanı Çetinsaya, Türk yükseköğretiminin son yıllarda geçirdiği değişimden bahsederek, özellikle öğrenci değişim ve yurtdışı eğitim programlarında öğrenci sayılarının 2-3 kat arttığını, Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında yükseköğretimde en başarılı ülkeler arasında olduğunu söyledi.
#OECDYÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya: "2013 yılı resmi istatistikleri itibarıyla yüzde 75'e çıktık yükseköğretim okullaşma oranında. Şu anda İngiltere, Fransa gibi brüt okullaşma seviyelerini geçmiş durumdayız. 10 yıl sonra yeterli, nitelikli, bu sistemi sırtında taşıyacak, koşturacak öğretim üyeleri olup olmayacağı konusunda hepimizde soru işaretleri var. Türkiye'deki öğretim üyelerinin özlük hakları yani maaşları son derece dezavantajlı bir konumda. Nitelikli beyinleri ve gençleri akademide kalmaya ikna etmemiz çok zor. OECD ortalamalarını baz alarak hesaplarsak, 45 bin öğretim elemanı açığını kapatmamız gerekiyor” dedi.
#YökYükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'nın göreve geldiği günden beri üzerinde çalıştığı, Türkiye yükseköğretim sisteminin mevcut durumunu analiz eden ve bundan sonra izlenmesi gereken yol haritasını ortaya koyan stratejik vizyon çalışması 12 Mayıs'ta kamuoyu ile paylaşılacak.
YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, göreve geldiği günden itibaren gündemde olan ve ilk zamanlar çok tartışılan ama sonrasında rafa kaldırılan YÖK yasa taslığı 12 Mayıs’ta Erzurum’daki Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda kamuoyuyla paylaşılacak. YÖK, bu taslaktan önce yükseköğretimin analizini çıkardı.
#YökYÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya listeyi açıkladı. Çetinsaya, “Meslek yüksekokullarında yeniden düzenlemeye ihtiyaç var. İkinci hedef nitelikli öğretim üyesi ihtiyacı. Bütün elemanların yüzde 45’i doktoralı. Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı 21. OECD ortalaması için doktoralı öğretim üyesine ihtiyaç var. Yüz yüze eğitim ile Türkiye’de 55 bin öğretim elemanına, 25 bin öğretim üyesine ihtiyaç bulunuyor. 300 bin araştırmacı da gerekiyor. Önümüzde 10 yılda buna eğilsek bile çok önemli gelişme gösteririz. Meslek yüksekokullarında öğretim üyelerini çeşitlendirmemiz gerekiyor. 3’üncü stratejik hedef ise uluslararsılaşma. Önümüzdeki yıllarda uluslararası öğrenci sayısının dünyada 8 milyona çıkması bekleniyor. Türkiye’de 54 bin öğrenci var. Bu amaçla “Study in Tukey” çalışmasını geliştirdik, kamusal marka haline getirmek istedik. Bu çalışmalara devam etmeliyiz” dedi.
#YÖK Başkanı Gökhan ÇetinsayaYÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, ÖSYM'nin sınav sorularını yayınlamama kararına yönelik, "Bu kararın alınmasını gerektiren teorik sebep haklı gözüküyor. Çünkü 30 yıldır soru sorula sorula ve bunlar kamuoyuna mal edile edile giderek soru bankaları tükenmeye ve zorlaşmaya başladı" dedi. Öğrencilere de seslenen Çetinsaya “Gerçekten hayat 160 dakikadan ibaret değil” diye konuştu.
#SınavYÖK Başkanı Çetinsaya, "Artık şu anda mevcut öğrenciler yani bizim alan öğretmenlikleri dediğimiz öğretmenlikler bakımından öğrenci yetiştiren branşlarda, fakültelerde öğrencilere, öğrencilikleri boyunca da formasyon eğitimini, formasyon sertifikası programını mümkün kılacağız. Öğretmenlik yapsa da yapmasa da herkesin alacağı bir formasyon sertifika programının ona çok şeyler katacağını düşünüyoruz" dedi.
#AlesBaşbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 2000 yılından itibaren Atatürk Barış Ödülü'nün verilmediğini ve bu ödülün tekrar verilmesinin karara bağlandığını belirterek, "Ödül kurulu başvuruları 29 Ekim 2014'ten itibaren 4 ay içerisinde değerlendirilmesini ve sonuçlandırılmasını temin edecek.
#Atatürk Barış ÖdülüYÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, "Önümüzdeki birkaç hafta içerisinde kalite süreçlerine katkı sağlamak amacıyla model geliştirici bir kurum olarak Yükseköğretim Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Komisyonu'nu (YÖDEK) tekrar canlandıracağız" dedi.
#Kalite