Üniversite tercihleri 14 Ağustos’ta bitecek. Bu yıl üniversiteye girenler, lisans veya önlisans eğitimlerinin ardından iş hayatına atılacak. Bu nedenle 2020’lerin ortalarında hangi mesleklerin önem kazanacağını bilmekte yarar var. İşte ABD’li haber sitesi ‘Business Insider’ın sıraladığı gelecek 10 yılda öne çıkacak meslekler ve ÖSYM’nin 2018 YKS programlar kılavuzunda bu alanlara ayrılan kontenjanlar:
#Üniversite TercihiYükseköğretim Kurulu (YÖK) geçtiğimiz günlerde üniversite kayıt tarihlerini uzatma kararı aldı. Ek yerleştirme sürecinin başlangıç tarihi ise henüz duyurulmadı. Ancak kayıt süreci devam ederken bu yıl ek yerleştirme döneminde üniversiteli olmayı planlayan adaylar da hangi bölümlerde boşluk oluşacağını merakla bekliyor. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, “Ek yerleştirme döneminde 160 bine yakın boş kontenjan oluşabilir” dedi.
#YÖKYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre üniversite kayıt işlemleri 23 Ağustos’ta sona erecek. Genel yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme yapılacak. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Kalan az sayıdaki boş kontenjan, yerleşemeyen adaylar için yeni bir fırsat” dedi.
#YKSYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları 13 Ağustos’ta açıklandı. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal’a göre adaylar bu yıl tercilerinde, iş imkanını yüksek gördükleri yaşlı bakımı, sivil havacılık ve denizcilik gibi bölümlere yöneldi.
#Yükseköğretim Kurumları Sınavı8-9 Haziran tarihlerinde yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) 2.8 milyonu aşkın üniversite adayı katıldı. Böylesine büyük bir katılımla gerçekleştirilen sınavlar çok ciddi bir organizasyonu gerektiriyor. Devletimizin ilgili bütün birimlerinin yakın iş birliğiyle sınavların tam bir güven ortamında ve başarılı bir şekilde tamamlandığını büyük bir memnuniyetle müşahede ettik. Bununla ilgili olarak, emeği geçen bütün kurum, kuruluş ve şahıslara bir kez daha teşekkürlerimi sunmak isterim.
#Konuk YazarYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, 25 Temmuz’daki üniversite tercih dönemi için bir mesaj yayınladı. Özvar adaylara, tercih süreci boyunca üniversiteler ve bölümler hakkındaki güncel bilgilere YÖK Atlas’tan ulaşabileceklerini hatırlatarak bu yıl ilk defa öğrenci alacak programları incelemelerini tavsiye etti.
#Erol Özvar8-9 Haziran’da uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ardından, bu yıl Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) ikinci öğretim programlarının tamamını kapatması, ayrıca pek çok bölümde kontenjan azaltmasına gitmesi özellikle sözel ve eşit ağırlık tercihlerini daha da kritik hale getirdi.
#Konuk YazarYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "2024-2025 eğitim-öğretim yılında, 20 üniversitemizde yapay zeka alanında 51'i ön lisans ve 20'si lisans olmak üzere toplam 71 yeni programa öğrenci alınacaktır. Dünyada yapay zeka, yazılım ve dijitalleşme konusunda gerçekleşen büyük dönüşümden ve ilerlemeden ülke olarak uzak durmamız söz konusu olmayacaktır" dedi.
#YÖKYa erken evlendiler ya da ekonomik imkânsızlıklar yüzünden üniversiteye gidemediler. Eğitim hayatları yarım kalan 34 yaş üstü kadınlar için YÖK geçen yıl özel kontenjan açmıştı. Bu fırsattan 20 bini aşkın kadın faydalandı. 50 yaşından sonra üniversiteli olan kadınlar ise 2 binden fazla...
#YÖKYa erken evlendiler ya da ekonomik imkânsızlıklar yüzünden üniversiteye gidemediler. Eğitim hayatları yarım kalan 34 yaş üstü kadınlar için YÖK geçen yıl özel kontenjan açmıştı. Bu fırsattan 20 bini aşkın kadın faydalandı. 50 yaşından sonra üniversiteli olan kadınlar ise 2 binden fazla...
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, 8-9 Haziran’da Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek adaylara “ Sınavda alacağınız sonuç ne olursa olsun bunu hayatınızı belirleyen tek şey olarak görmeyin. Her durumda çalışmaya, kendinizi geliştirmeye ve geleceğe bakmaya devam edin” dedi.
#YÖKÖğretim programları çocukların neyi, neden, nasıl ve ne zaman öğrenmesi gerektiğini açıklayan metinler. Önemsiz şeyler için zaman ve para harcamamak için hazırlanırlar. Oluşturulan komisyonlar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin dayandığı kuramsal yapıya ve değerlere uygun olarak öğretim programlarını geliştirdiler. Programlar, genel müdürlüklere bağlı komisyonlardan Talim ve Terbiye Kurulu’na onaylanmak üzere gönderildi. Süreç görüşlerin alınması, Talim ve Terbiye Kurulu’nun incelemeleri, değişiklikler ve onaylama ile devam edecek.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanlığı tarafından ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ adıyla hazırlanan yeni müfredat taslağı getirdiği pek çok değişiklikle beraber tartışmalara da neden oldu. Yeni müfredatın koordinatörlük görevini üstlenen Prof. Dr. İlker Cırık ve eğitim uzmanları taslağı Hürriyet’e değerlendirdi.
#Milli Eğitim BakanlığıYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Yurtdışında Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği’nde 15 Mart’ta yapılan değişiklik, binlerce öğrenciyi yakından ilgilendiriyor. Peki yeni sistemle neler değişti, hangi okullar denklik alabiliyor? Yurtdışı adaylarının merak ettiği tüm soruları YÖK Başkanı Erol Özvar’a sordum. İşte A’dan Z’ye denklikte son durum...
#YÖKYurtdışı eğitim denince ilk akla gelen ve birçok öğrencinin hayallerini süsleyen ABD, bu yıl yerini Almanya’ya bıraktı. Öğrenciler lisans eğitim için artık hem okul fiyatlarının uygunluğu hem de konumu nedeniyle Avrupa’yı, özellikle de Almanya’yı tercih ediyor.
#IEFT Yurtdışı Eğitim Ve Kariyer FuarıBakü’de bu yıl açılması planlanan Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi’nde Türk okullarının önlisans, lisans ve lisansüstü programları yer alacak. Program, Türkiye’de hangi üniversite ile açılıyorsa o üniversitenin diploması verilecek. Öğrenciler, Hacettepe ile açılmışsa Hacettepe, İTÜ ile açılmışsa İTÜ diplomasını alacak.
#Azerbaycan ÜniversitesiOkullarda düzenlenen 10 Kasım Atatürk’ü anma törenlerinin ardından öğrenciler ara tatil öncesi son derslerini işledi. Yaklaşık 20 milyon öğrenci ve 1.2 milyon öğretmen için tatilin resmi başlangıcı 13 Kasım Pazartesi olsa da hafta sonlarıyla 9 günü bulan ara tatil başladı. Ders zili 20 Kasım sabahı yeniden çalacak. Diğer yandan öğretmenlerin mesleki gelişimi için düzenlenen öğretmen seminerleri bu ara tatilde son kez uzaktan yapılacak.
#Yusuf TekinÜniversiteler bugüne eğitime başlıyor. Depremden etkilenen 4 il dışında dersler yüz yüze yapılacak. Birçok üniversitede oryantasyon haftaları ve açılış hazırlıkları başladı bile. Biz de üniversitelerin bu yıl nasıl açılacağını ve yeniliklerini sorduk. Hepsi birbirinden farklı çalışmalarla öğrencilerine 'hoşgeldin' demeye hazırlanıyor.
#DepremYKS’de 166 puan alan bir adayın 34 yaş üstü kadınlar için ayrılan kontenjanla Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’ne girmesi tartışma yarattı. Daha başarılı bir öğrencinin hakkına girdiği yorumları yapıldı. Bu tartışmaları YÖK Başkanı Özvar’a sordum. Özvar, “Kimsenin hakkı yenmedi” dedi ve sistemi detaylarıyla anlattı...
#Yök