Beslenme alışkanlığından egzersize, sağlık sorunlarından ilaçların yan etkilerine, hormonal düzensizlikten menopoza dek birçok faktörün metabolizma hızını etkilediğini ve kilo vermeyi zorlaştırdığını biliyor muydunuz?
#Metabolizma HızıTatilde çoğumuzun beslenme rutini ve alışkanlıkları değişir. İstisnalar olsa da ‘Nasıl olsa tatildeyiz eve dönünce düzene sokarız’ diye ipin ucunu kaçırıyor, normalde yemediğimiz şeyleri beslenmemize dahil ediyoruz. Tabii bu düzenin aniden değişmesi, vücudumuzun dengesini de bozuyor. Ayrıca hijyenik koşulların eksikliği, yetersiz su tüketimi, saklama koşulları gibi pek çok etken bağırsak floramızın dengesini bozabilir ve tatilimiz zehir olabilir.
#TatilTatil sezonundayız. Tatil deyince genelde diyetler bozuluyor, dışarıda yiyip içiliyor. Açık büfeler, çeşmeden doldurulan sınırsız içecekler, rengarenk dondurmalar bizi cezbediyor ama eğer dikkatli olmazsak tatilimiz yaşayacağımız mide-bağırsak hastalıkları yüzünden kâbusa dönebiliyor. Peki tatilde bağırsak sağlığı için nelere dikkat etmek gerekir? Bunu önlemek ve hastalandığımızda semptomları hızla hafifletmenin yolları neler?
#Gıda GüvenliğiGüzel ve sağlıklı bir cilt, genel görünümümüzü ve kendimize olan güvenimizi etkileyen önemli bir faktördür. Ancak, zaman içinde çeşitli iç ve dış etkenler nedeniyle cildimizde yaşlanma belirtileri ortaya çıkar. Kırışıklıklar, ince çizgiler, lekeler ve elastikiyet kaybı gibi belirtiler, cilt yaşlanmasının en yaygın işaretlerindendir. Bu süreç her ne kadar kaçınılmaz olsa da, bazı yaygın hatalardan kaçınarak cilt yaşlanmasını önemli ölçüde yavaşlatmak mümkündür. Cilt bakımında yapılan küçük yanlışlar bile uzun vadede büyük etkiler yaratabilir. Bu yazıda, cilt yaşlanmasını hızlandıran ve mutlaka durdurmanız gereken 10 hatayı ayrıntılı bir şekilde ele alacağız.
#CiltCildin hızlıca yaşlanması sağlıklı bir yaşam tarzı ve cilt bakımı ilkelerine aykırı bir davranıştır. Cildin yaşlanması genellikle genetik faktörler, çevresel etmenler ve yaşam tarzı alışkanlıklarıyla ilişkilidir. Ancak, cildinizi hızlıca yaşlandırmak için bilinçli bir şekilde olumsuz alışkanlıkları benimsemekten kaçınmak gerekir.
#CiltÇevremizde hasta olan ama bu durumu geçiştirerek “Sadece üşüttüm” diyenler var. Ciddiye almadıkları için tedavi arayışında değiller, başkasına bulaştırmaktan da korkmuyorlar. Oysa soğuk algınlığına yol açan virüsler, zatürreye davetiye çıkararak can alabiliyor!
#Soğuk AlgınlığıHavaların soğuduğu ve pek çoğumuzun evde daha çok zaman geçirdiği kış aylarında maalesef fazla kilolar alınır ve yaza doğru bu kilolar vermeye çalışılır. Peki kışın kilo almak normal mi, almamak için ne yapmalı? İşte kış aylarında daha fazla kilo almamızın nedenleri...
#Kışın Neden Kilo Alırızİftardan sahura kadar geçen sürede en az 10-12 bardak su içilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Eda Honça Türe, genellikle Ramazan’da yetersiz su tüketimi nedeniyle mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı, tansiyon düşüklüğü gibi birçok olumsuz durumla karşılaşılabildiğini dile getirdi.
#Beslenme Ve Diyet UzmanıKışın soğuyan havaların etkisi ve fiziksel aktivitelerin azalması ile metabolizmamız da yavaşlıyor. Yavaşlayan metabolizma ve yanlış beslenme ise bize fazla kilo olarak geri dönüyor. Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, kışın bağışıklığımızı güçlü tutmanın ve metabolizmamızı canlandırmanın her zamankinden daha fazla önem taşıdığına dikkat çekti.
#D VitaminiHepimiz için zor bir yıl olsa da 2021 yılını yeni hedeflerle, yeni kararlarla, yeni umutlarla karşılamaya hazırız. Özellikle bu yeni hedeflerin içerisinde sağlıklı beslenmeyi dahil etmek ve vücudumuza iyi bakmak, geleceğimize yatırım yapmak açısından gerekli ve önemlidir.
#Yılbaşı BeslenmeHavaların soğumasına ve gece süresinin uzamasına bağlı olarak gece tüketilen atıştırmalık beslenme tarzı, yetersiz su tüketimi ve artan hareketsizlik kış aylarında kilo artışını kaçınılmaz hale getirebiliyor. Uzmanlar artan yağ kütlesinin birçok kronik hastalıkla ilişkili olduğu gibi bağışıklığın düşmesine de yol açabileceğine dikkat çekiyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Havva Kılınç kış ayına sağlıklı girebilmesi için tavsiyelerde bulundu.
#Kışa Sağlıklı GirmekHavaların soğumasına ve gece süresinin uzamasına bağlı olarak gece tüketilen atıştırmalık beslenme tarzı, yetersiz su tüketimi ve artan hareketsizlik kış aylarında kilo artışını kaçınılmaz hale getirebiliyor. Uzmanlar artan yağ kütlesinin birçok kronik hastalıkla ilişkili olduğu gibi bağışıklığın düşmesine de yol açabileceğine dikkat çekiyor. Medicana Avcılar Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Havva Kılınç kış ayına sağlıklı girebilmesi için tavsiyelerde bulundu.
#Beslenme Ve Diyetetik UzmanıSusuzluk her yaş grubu için vücudun normal dengesini bozacak bir durumken, ileri yaşlı kimseler için ise yaşlanma sürecindeki fizyolojik değişikliklerden dolayı daha tehlikeli bir hal alabiliyor. Yaz aylarının en sıcak günlerinin yaşandığı bu dönemde, gözler İngiliz bilim insanları tarafından hazırlanan ve İngiliz Beslenme Vakfı tarafından yayınlanan makaleye çevrildi: “Hafif şekilde ortaya çıkan sıvı kaybı bile zihinsel durumu olumsuz etkiliyor ve yorgunluk hissini arttırıyor. Etkilenen zihinsel işlevler ise sırasıyla hafıza, dikkat ve konsantrasyon olarak öne çıkıyor.
#Su TüketimiYetersiz sıvı tüketiminin yaşam konforunu düşürdüğünü, su eksikliğinin uzun süre devam etmesi durumunda ise birçok hastalığın etken sebebi olduğunu ifade eden Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, az su tüketiminin ve vücudun susuz kalmasının böbrek taşı oluşumuna neden olduğu uyarısında bulundu.
#SuHipofiz bezinden salgılanan LH ve FSH hormonlarının anormal şekilde üretilmesinden kaynaklanan Polikistik Over Sendromu, yumurtalıklardaki aylık düzenli yumurtlamayı engelleyerek erkeklik hormonunun fazla salgılanmasına sebep olabilmektedir. Özellikle doğurganlık dönemindeki kadınlarda görülen ve en önemli belirtisi adet düzensizlikleri olan PCOS’u yaşayan hastaların yüzde 70 ila 80’i yumurtlama dengeleri bozulduğu gebe kalma ile ilgili sorun yaşamaktadır.
#PCOS DönemiKemik suyunun tam bir şifa kaynağı olduğunu hepimiz duyuyoruz. Peki bu besinin cilde olan muhteşem etkilerini biliyor musunuz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Erdi Abdullah Uğur konuyla ilgili önemli bilgiler verdi. İşte kemik suyunun cilde faydaları...
#Cilde İyi Gelen BesinlerSıkı ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak için dengeleri iyi kurmanın önemli olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Erdi Abdullah Uğur, tek başına diyet veya spor yapmanın yetmediğini söyledi. Uğur, “Sıkı bir cilt için haftada 2 gün kemik suyu çorbası içebilirsiniz” dedi.
#Kemik SuyuEvlilik sezonun açılması ile gelin adaylarının büyülü gecede kendilerini peri masalarında hissetmelerinin şüphesiz en doğru yolu istedikleri gelinlikle olabilmekten geçiyor. Bu sebeple düğün öncesinde çeşitli detoks, diyet ve antioksidan çalışmalarına başvuruyor. Diyetisyen Gurbet Ünal, gelin ve damat adayları için en uygun hazırlık sürecini paylaştı.
#Damat ModasıGünlük koşturmaca içerisinde su içmeyi hep unutuyoruz. Ancak susuz bir yaşam düşünülemez. Günde ortalama 10-12 bardak su içmek gerekiyor. Aslında farkında olmadığımız birçok şikayetin sebebi gereğinden az su içmek olabilir. İşte o belirtiler;
#Cilt Kuruması