Bu hafta Macar piyanist Havasi, Zorlu PSM’de; Mersin Devlet Opera ve Balesi ‘Rigoletto’ operasıyla AKM’de. Babylon, 33. Akbank Caz Festivali kapsamında Hidden Orchestra’yı ağırlıyor. Elektronik müzik sevenlerin büyük buluşmasıysa Life Park’ta gerçekleşecek, Paul Kalkbrenner ve Mahmut Orhan sahnede olacak.
#KonserMüzikaller, müzikli oyunlar, özel projeler, klasikler, edebiyat uyarlamaları, dünyadan çağdaş metinler ve yerli yazarlardan yeni metinler... Tiyatro sezonu hem bağımsız toplulukların merak uyandıran işleri hem de kalabalık kadrolu büyük yapımlarla heyecan verici bir rüzgâr estirerek başlıyor. Ekim-kasım boyu sürecek İstanbul Tiyatro Festivali de cabası...
#TiyatroZorlu PSM 10'uncu sezonunu Fazıl Say’ın 'Hayat Ağacı' eseri ile açıyor. Yeni sezonda 700’den fazla etkinliğe ev sahipliği yapmayı planlayarak dünya çapındaki efsanevi müzisyenleri, dünyaca ünlü tiyatro, müzikal, dans, opera-bale gösterilerini, yerli yıldızları ve alternatif sesler ile genç sanatçıları ağırlamaya hazırlanırken bu sezonun yeni projelerini ve devam edecek projelerini duyurdu.
#Zorlu PSMBelçim Bilgin nisanda bir trafik kazası geçirdi, o anı “Bütün kemiklerimin birbirine girdiğini hissettim” diye anlatıyor. Belindeki korseyle üç ay yatağa bağlı kaldı; “Her gün yatağımın karşısındaki camdan hayata baktım. Aynı cam, aynı gökyüzü” diyor. Şimdi kötü günleri hızla geride bırakıyor, iyileşiyor ve yeni projelerle aramıza dönmeye hazırlanıyor.
#Belçim Bilgin‘Kum Zambakları’ evlilik ve kadın-erkek ilişkisine dair berrak, eğlenceli, yer yer öfkelendirebilecek, pek çok izleyiciye tanıdık gelecek bir anlatı. Metni, rejisi, oyunculukları ve tüm tasarım unsurlarıyla bütüncül bir dans hissi yaratıyor. Yarın 18.00’de Zorlu PSM’de.
#Kum ZambaklarıGoogle Türkiye'nin hibe desteğiyle, Inogar ve Tiyatro Kooperatifi ortaklığında hazırlanan 'Sahne 2.0' başlıklı proje, sahne emekçilerinin 'dijital tiyatro' alanındaki teknik becerilerini artırmalarına yardımcı olmayı hedefliyor. 8 bin 830 kişiye çevrimiçi olarak, dijital tiyatro üzerine beş ayrı eğitim modülü sunacak olan proje, katılımcılara dijital oyun kayıtları için stüdyo imkânı da sunacak.
#GoogleTiyatroda yeni anlatım yolları, üretim biçimleri yaklaşık 20 senedir gündemde. Pandemiyle birlikteyse seyirci ve oyuncuyu bir araya getiren geleneksel biçimin dönüşümü biraz da zorunlu olarak hızlanmaya başladı. Üçü yabancı, toplam 28 oyunu seyirciyle buluşturacak olan 24. İstanbul Tiyatro Festivali, bu sürecin en somut örneklerinden biri olarak yarın başlıyor. Oyunların kimisini sahnede, kimisini festival için çekilmiş kayıtlardan izleyeceğiz. Festivalin beş oyunu ise ne canlı ne de kayıttan gösterim... Bizleri alışılmışın biraz daha ötesinde oyun deneyimlerine davet eden türde yeni nesil işler... Programın ‘sıradışı’ oyunlarını yaratıcılarından dinledik.
#UnutmakBelçim Bilgin ekrana Kanal D’de yayımlanan ‘Hekimoğlu’yla dönüyor. Karantina sürecini “Bütün dünyanın durduğu böyle bir zaman, bir şeyleri tamir etmek, onarmak ve yeniden dönüşüm için fırsat gibi oldu” diye anlatıyor. Bilgin, sevgilisi Alfredo Di Blasio ile yaşadıklarını, yeni dizisini ve kadın hikâyeleri canlandıran bir oyuncu olarak kadına şiddetle ilgili düşüncelerini anlattı.
#GazetehaberleriBKM, DasDas, ENKA Sanat, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve Zorlu PSM’nin birlikte yürüttüğü ‘Ortak Yapım’ projesine toplam 786 başvuru geldi. Açık çağrıya gelen başvurulardan seçilecek beş oyun desteklenecek. Ayrıca seçici kurul tarafından belirlenen oyun yazarları Ahmet Sami Özbudak, Ceren Ercan, Ebru Nihan Celkan, Firuze Engin ve Yeşim Özsoy da Ortak Yapım projesi için birer yeni oyun yazacak...
#Ortak Yapım ProjesiBelçim Bilgin son zamanlarda büyük bir değişim içinde. Sanatçı Yılmaz Erdoğan’la 13 yıl süren evliliğini noktaladı. Kendi yapım şirketini kurdu. Yakında ‘Şahmeran’ isimli oyunuyla sahnede, ‘Hekimoğlu’ dizisiyle ekranda olacak. Ama önce bu hafta gösterime giren ‘Acı Kiraz’la beyazperdede. Bilgin’le buluştuk; yeni aşkını, değişen hayatını ve ayrılığın perde arkasını konuştuk: “Boşanıyorlar dediler, dediler, boşandık.”
#BELÇİM BİLGİB23. İstanbul Tiyatro Festivali’ne Atina’dan konuk olan, Onassis Stegi&Goethe Enstitüsü yapımı ‘Temiz Şehir’ farklı coğrafya ve kültürlerden, farklı yaşlardan beş temizlik işçisinin gerçek hikâyesini sahneye taşımıştı. Atina sokaklarını mültecilerden ‘temizlemeyi’ vaat ederek seçilen Neo-Nazi partisi Altın Şafak’ın söylemlerinden yola çıkarak hazırlanan oyunu, yönetmeni Prodromos Tsinikoris ile konuştuk...
#Temiz Şehir2006'dan bu yana süregelen, yeni oyun yazarları keşfetmeyi ve çağdaş oyun yazımına alan açmayı hedefleyen 'Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi' bu sene sekizinci defa bir festivalle Türk oyun yazarlığına katkıda bulunmaya devam ediyor.
#Yeni Metin Yeni Tiyatro ProjesiGalata Perform’un Edinburgh Fringe Festivali’ne katılan oyunu ‘Yüz Yılın Evi’ni Allan Radcliffe The Times için değerlendirdi. Radcliffe ‘Türk Tarihi âdeta lokum tadında’ başlıklı eleştiri yazısında Yeşim Özsoy’un dinamik performansından övgüyle bahsediyor.
#Yüz Yılın Evi