Koronavirüs salgınının tüm dünyaya yayılmasıyla ve aşıların devreye girmesiyle birlikte birçok ülke artık uluslararası seyahatler için 'aşı pasaportu' talep etmeye başladı. Pasaportlar türlü güvenlik önlemleri uygulanarak oluşturulsa da siber korsanlar sahte belgeler hazırlayıp satmaya başladı. Hem de Adolf Hitler adına...
#Aşı PasaportuKoronavirüs salgını tüm dünyada yayılmaya ve can almaya devam ederken aşılama kampanyaları da tüm hızıyla sürüyor. Ülkeler arası seyahatte aşı kriteri aranmalı mı tartışmaları devam ederken İngiltere'den konuyla ilgili korkutan bir haber geldi.
#AşıAB Komisyonu, salgınla mücadelenin iyi durumda olduğu ülkelerden AB’ye yapılacak seyahat sınırlamalarının gevşetilmesini istedi. Buraya kadar iyi haber, ‘ama’sı var! Gevşeme sadece belirli aşıları; BioNTech, Moderna ve Johnson&Johnson’ı olanlara uygulanacak. Türkiye’de yapılan yaklaşık 24 milyon dozun çoğunu ise (yüzde 80-85) Sinovac aşısı oluşturuyor. Bu da akıllara “AB’nin onaylamadığı aşıları yaptıranlar Avrupa’ya seyahat edebilecek mi” ya da “Türkiye’ye AB’den turist gelebilecek mi?” sorusunu getiriyor.
#YazarAvrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği (AB) içinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele için getirilen seyahat kısıtlamalarına karşı serbest seyahat için hazırlanan "aşı sertifikası" hakkındaki müzakere pozisyonunu belirledi.
#ABGünlük vaka sayılarındaki artış pandemi matematiğine aşina herkes için korkutucu. Ve tam da günlük rakamların 10 binleri geçtiği farklı bir dönemde salgında neticeyi derinden etkileyecek önemli kararlar aldık ve “yerinde karar dönemi” diye tanımlanan farklı bir uygulamaya geçtik.
#YazarAvrupa Birliği yaz ayları yaklaşırken sınırlardaki kısıtlamalarla ilgili yeni çalışması aşı sertifikası hakkında çalışmalara hız vermek istese de önünde hem tıbbi gerekçeler hem de temel haklarla ilgili tartışmalar sürüyor.
#Aşı SertfifikasıDünyanın birçok ülkesinde, ya da en azından aşılama kampanyalarına başlayabilmiş ülkelerde artık gündemde Covid-19 aşısı olmuş kişilere bazı özgürlükler tanınıp tanınmayacağı konusu var. Guardian gazetesi farklı ülkelerdeki muhabirlerinden bu konudaki son hazırlıklar ve tartışmaları aktarıyor.
#Aşı PasaportuDünyada yeşil ve sürdürülebilir bir hayat için çalışmalar hız kazanırken, Türkiye’de de bir grup üniversite bunu kampuslarına taşıyor. Kampuslar, birer birer yeşilleniyor. Boğaziçi, İTÜ, Ege, Nişantaşı üniversiteleri bu dönüşümün öncüleri arasında. Atık su kullanımından sürdürülebilir enerjiye, karbon ayak izinden sulamaya kadar pek çok çalışma yapıyorlar. Gelin Türkiye’de yeşil kampusları ile dikkat çeken üniversitelere bir göz atalım.
#İstanbul Teknik Üniversitesi