Her yıl üniversitelerin heyecanla beklediği UI GreenMetric Dünya Üniversite Sıralamaları sonuçları açıklandı. Türkiye'den 7 üniversitenin ilk 100'de yer aldığı listede, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 38'nci, Yıldız Teknik Üniversitesi ise (YTÜ) 59'ncu sırada yer aldı.
#ÜniversiteYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayımlanan Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’na göre, 2023 yılı Uluslararası Yeşil Üniversite Endeksi’nde (UI Greenmetric) 6 Türk üniversitesi dünya sıralamasında ilk 100’e girdi. Sıralamada, İstanbul Teknik Üniversitesi 46’ıncı, Yıldız Teknik Üniversitesi 63’üncü, Erciyes Üniversitesi 85’inci, Özyeğin Üniversitesi 89’uncu, Ege Üniversitesi 96’ncı, Yeditepe Üniversitesi ise 98’inci oldu. Ayrıca ilk 1000’de Türkiye’den 93 üniversite yer aldı.
#YÖKBirleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk YazarHerhangi bir üniversitede herhangi bir bölümü bitirip diploma sahibi olmak, gelecek planlarınız açısından sizi istediğiniz noktaya ulaştırmayabilir. İstediğiniz mesleki ihtisası, yetkin bir üniversitede alırsanız; işte diploma o zaman değerli hale gelir. Bu nedenle, üniversite seçerken bazı soruları mutlaka sormalı ve cevabını net bir şekilde almalısınız. İşte sizin için hazırladığımız mini rehberimiz!
#Sponsorlu İçerikYeşil Üniversite Endeksi Platformu (UI GreenMetric) 2023 verilerine göre, dünyanın en yeşil üniversiteleri sıralamasında Türkiye’den 6 yükseköğretim kurumu ilk 100’de yer aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 46, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) 63, Erciyes Üniversitesi 85, Özyeğin Üniversitesi 89, Ege Üniversitesi 96 ve Yeditepe Üniversitesi 98’inci sıradan listeye girdi. Türkiye’den 45 üniversite ilk 500’de sıralandı.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “İmzalanan Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İşbirliği Protokolü ile ilk etapta seçilen 10 pilot üniversitemizde sonrasında da tüm üniversitelerimizde sürdürülebilir enerjiyle verimli, doğayla uyumlu çevreye asgari düzeyde zarar veren kampüslerin oluşturulmasını amaçlıyoruz” dedi.
#Yükseköğretim KuruluEğitim her kademesinden öğrencilerin eserlerini sergileyeceği “Kültür, Sanat, Teknoloji günleri 28-29-30 Mayıs’ta Fişekhane’de kapılarını açıyor. Fevziye Mektepleri Vakfı (FMV) Işık Okulları ve FMV Işık Üniversitesi tarafından düzenlenen etkinlikte sergiler, söyleşiler, atölyeler, teknolojik sunumlar ve konserler düzenlenecek.
#Fevziye Mektepleri VakfıKonyaspor’un yeni tesisinin temeli Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımı ile atıldı. Bakan Kurum, TOKİ Başkanlığı ile tüm Türkiye’de UEFA standartlarında 19 dev stadyum inşa ettiklerini belirterek, "İklim Dostu Dönüşüm ilkesiyle hareket ederek bu stadyumlarımızın tamamını kendi elektriğini ve suyunu karşılayabilen, akıllı, enerji savurmayan ve sıfır atık uyumlu yeşil yapılar olarak inşa ettik” dedi.
#KonyasporÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Tüm takımlarımıza örnek olacak 'Yeşil tribün' projesini Türkiye’de ilk kez hayata geçiren Konyaspor’umuzu da canı gönülden tebrik ediyorum. İnşallah önümüzdeki süreçte Türkiye Futbol Federasyonu ile görüşerek bu uygulamayı tüm takımlarımızın hayata geçirmesini sağlayacağız” dedi.
#Bakan KurumYaklaşık 2 yıldır devam eden pandemi koşulları hayatın tüm alanlarında olduğu gibi eğitimde de etkili oldu. Yükseköğretimin en önemli unsuru uluslararası etkileşim ise ne yazık ki hâlâ tam anlamıyla uygulanamıyor. Öğrenci ve öğretim üyesi değişimi yapılamıyor.
#YükseköğretimYükseköğretim Kurulu (YÖK), 193 üniversiteye ait 2020 yılı üniversite izleme ve değerlendirme raporlarını yayımladı. Bugün YÖK’ün web sitesi üzerinden erişime açılan Raporda, 2020 yılında bazı alanlarda pandemi etkisiyle düşüş yaşansa da üniversiteler genel anlamda yükselen bir trend sergiledi. En çok düşüşün yaşandığı alan üniversitelerin uluslararası çalışmalarında oldu ancak yabancı öğrencilerin sayısı arttı. Dersler ve dezavantajlı bölgelere yapılan projeler en çok artan alanlar oldu.
#Yükseköğretim KuruluTürkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri olan Yıldız Teknik Üniversitesi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikası aldı. Bu sertifika ile üniversitenin su ve elektrik kullanımından atık yönetimine kadar çevre dostu yaklaşımı ve politikaları belgelendi.
#Yıldız Teknik ÜniversitesiYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, her bir üniversiteye ait 2019 Yılı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu'nu, YÖK'ün internet sitesinde kamuoyuna açtıklarını belirtti. Prof. Dr. Saraç, "Geçen yıl ilki yayımlanan raporlarla kıyaslandığında bu yıl üniversitelerimizin göstergelerinde gözle görülür bir iyileşmenin olduğunu söyleyebiliriz. Bu göstergeleri hedef alarak gelişme kaydeden üniversitelerimizin yöneticilerini tebrik etmek isterim" dedi.
#YökYÖK Türkiye’deki 172 üniversiteye ait ‘Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu’nu yayımladı. Rapora göre bir yılda öğrenci başına yapılan cari harcama 12 bin 735 TL. Üniversitelerimizde 3 milyon 882 bin öğrenci okurken bunlardan yaklaşık 127 bini yabancı. Yaklaşık 25 öğrenci başına da bir öğretim üyesi düşüyor.
#GazetehaberleriÖSYM, üniversite adaylarına bir sürpriz yaparak YKS sonuçlarını bir gün önceden açıkladı. puanlarını öğrenen adayların önündeki son viraj ise tercihler. Birçok üniversite, kendilerini adaylara tanıtmak ve onları ikna etmek ‘tercih günleri’ düzenlemeye başladı.
#ÜniversiteÜniversite tercih kılavuzuna göre, 2019 kontenjanları geçen yıla göre yüzde 3 azaldı. Bu yıl 1 milyon 7 bin 191 aday üniversiteli olacak. Sağlık, hukuk, öğretmenlik gibi gözde programların kontenjanlarında da azaltılmaya gidildi. Ayrıca tercih yapacak öğrencilerin başarı barajlarını da unutmaması gerekiyor.
#GazetehaberleriYÖK Başkanı Yekta Saraç’ın duyurduğu yükseköğretim kurumlarına ‘karne’ uygulamasının yazısı üniversitelere gönderildi. Değerlendirmeler 5 ana başlıkta 45 göstergede olacak. Çalışmanın sonucunda ‘Üniversite İzleme Raporları’ oluşturulacak. Başarılı üniversiteler ise ödüllendirilecek.
#GazetehaberleriYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Bu yıldan başlayarak üniversitelerin başarı karnesini her yıl yayımlama kararı aldık. Üniversitelerin değerlendirilmesi beş ana başlıkta 42 göstergede olacak. Bu göstergelerin ana amacı yükseköğretim kurumları arasında adalet temelli rekabet ortamı oluşturmak ve bu rekabetin nesnel ve ölçülebilir başarı kriterlerini ortaya koymak" dedi.
#YÖKİTÜ, dünyanın seçkin üniversitelerinin kampüslerinin yeşil ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirildiği UI GreenMetric'te 67'inci sırada yer aldı. İTÜ, ilk 100'e giren tek Türk üniversitesi oldu. 2017 yılında, 77'inci sırada olan İTÜ, bu yıl 10 sıra daha öne çıktı.
#İTÜ