Mayıs sonunda Gelibolu’ya gittiğimde, sahile kalın bir tabaka halinde vuran köpükleri gördüğümde bir dönemin tahminlerimizden çok daha erken sona erdiğini düşündüm. Deniz bitmiş, çevre felaketi gerçekleşmişti. Her türlü atığımızdan beslenen bir canlı türü hayat sahamızı işgal etmişti.
#Müge Akgün‘Türkiye’de İklim Değişikliği ve Çevre Sorunları Algısı 2020’ araştırması çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Buna göre; Türkiye’de her iki kişiden biri iklim krizinin virüsten daha büyük bir kriz olduğunu düşünüyor. Her 10 kişiden yedisi iklim değişikliği için endişeli olduğunu belirtiyor. Toplum koronavirüs sonrası ekonomik toparlanma için tarım ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapılmasını istiyor.
#GazetehaberleriBugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü. Çevre sorunlarını ve doğanın insan yaşamındaki önemini anlatmaya çalışan pek çok vatandaş, Dünya Çevre Günü mesajını sosyal medya hesabından dile getiriyor. Uzmanlar, iklim değişikliğiyle mücadele için bireysel önlemlerin yanı sıra karar alıcıların köklü eylem planları üzerinde çalışması gerektiği görüşünü paylaşıyor. Peki, iklim değişikliğiyle mücadele için neler yapmalı?
#Dünya Çevre Günüİsveç’te ortaya çıkan ‘plogga’ (plogging) akımı hızla dünyaya yayılıyor. Koşarken çevredeki çöpleri toplamayı amaçlayan bu hareketin öncüsü Erik Ahlström, bu kez Taksim’de görev başındaydı. Ahlström’le hareketin nasıl başladığını ve insanların dünyayı bu yolla nasıl kurtarabileceğini konuştuk.
#Yeşil AdımlarYeme-içme dünyamızın merkez üssü İstanbul’da yeni açılan yerlerin hızına yetişmek kolay değil. Kültür sanat, sosyal sorumluluk projeleri de bir o kadar çok. Önümüzde 9 günlük tatil var. Bugün kentte kalanlar ve İstanbul’a gelecekler için gittiğim yerler ve yapmaya değer bulduğum etkinliklerden kısaca söz etmek istiyorum.
#Müge AkgünDünyada yeşil ve sürdürülebilir bir hayat için çalışmalar hız kazanırken, Türkiye’de de bir grup üniversite bunu kampuslarına taşıyor. Kampuslar, birer birer yeşilleniyor. Boğaziçi, İTÜ, Ege, Nişantaşı üniversiteleri bu dönüşümün öncüleri arasında. Atık su kullanımından sürdürülebilir enerjiye, karbon ayak izinden sulamaya kadar pek çok çalışma yapıyorlar. Gelin Türkiye’de yeşil kampusları ile dikkat çeken üniversitelere bir göz atalım.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiŞişli'deki Profilo Alışveriş Merkezi ilginç bir sergiye evsahipliği yapıyor. Şişli Belediyesi, Seta Geri Dönüşüm Sanayi ve Yeşil Adımlar Çevre Eğitim Derneği'nin 14 sanatçının katılımıyla düzenlediği bu sergide atıklarla üretilen resim, heykel ve yerleştirmeleri yeralıyor. Ay sonuna kadar sürecek olan serginin başlığı "Atık Sanat Olunca".
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Genel Kurulu’nda, “Şu an itibarıyla hak sahibi vatandaşlarımız için inşa edilmesi gereken konutların yüzde 93’ünün inşası başlatılmıştır. Bu yıl sonu itibarıyla, yani 20 gün sonra da konutların yüzde 45’i teslim edilmiş olacaktır." dedi. Bakan Kurum, İzmir Körfezi ile ilgili yapay zeka ile tasarlanmış, Körfez’in 10 yıl sonraki halini resmeden bir görseli milletvekillerine gösterdi. Kurum, “Yapay zekaya 2034 yılında Körfez’in ne durumda olacağını sorduk. Fotoğrafın fikir sahibi yapay zeka, eser sahibi ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir. İzmir Körfezi müdahale edilmezse 10 yıl sonra maalesef böyle olacak. Demek ki neymiş; İzmir’e yapay zeka değil, yapan zeka lazımmış” diye konuştu.
#Murat Kurum