Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Orta Vadeli Programda madencilik sektörüne yapılacak yatırımlara ilişkin, “2024 yılında madencilik sektöründe yapılacak kamu yatırımlarının geçen yıla oranla yüzde 34’lük bir artışla 106 milyar lira olması kurgulandı” dedi.
#Enerji BakanıYerli kaynaklardan elektrik üretiminin yüzde 60’a yaklaştığı Türkiye’de, kritik tesislerin başında da Yeniköy – Kemerköy Termik Santrali yer alıyor. Santralde her gün 2 milyon hanenin elektrik ihtiyacına denk gelen üretim yapılıyor.
#Yeniköy – Kemerköy Termik SantraliProcenne tarafından üretilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli donanımsal güvenlik modülü HSM cihazları, PCI sertifikasını aldı. Başta bankacılık ve finans olmak üzere birçok sektördeki HSM ihtiyacını tek platform üzerinden karşılayan ProCrypt HSM ailesi için bu sertifika, ithal ikamesinin yanı sıra ihracat açısından da önemli bir açılım sağlayacak...
#Sponsorlu İçerikEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, son 4 yılda enerji verimliliğine yapılan yatırımlarla senelik 1,2 milyar dolar tasarruf ettiklerini, yan sektörler de eklendiğinde bunun 3,6 milyar dolar seviyesine ulaşarak büyük bir katma değer sağlandığını bildirdi.
#Fatih DönmezCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan günlerdir merakla beklenen müjdeyi duyurdu. Fatih Sondaj Gemisi Sakarya Gaz Sahası'ndaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz keşfi daha yaptı. Müjdenin ardından siyasilerden art arda mesajlar geldi.
#DoğalgazKaradeniz’de keşfedilen doğalgaz keşfinin doğalgaz faturalarına yansıyacağını ifade eden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, doğalgazın bulunduğu bölgenin altında 2 katman daha olduğunu söyledi. Söz konusu gazın konuşulan maliyetlerin daha altında bir maliyetle sisteme dahil edileceğini belirten Albayrak, “Türkiye yeni bir çağı başlattı. Bu adım psikolojik, maddi anlamda bir duvarı yıktı” dedi.
#Berat AlbayrakBakanlık COVİD-19 için geliştirilen yerli tanı kitine ilişkin laboratuvar görüntülerini paylaştı. Ulusal Viroloji Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Korukluoğlu “Yerli üretim kitin geliştirilerek laboratuvarımızda rutin uygulamaya koyduk. Testin kendisi yaklaşık 90 dakika sürmekte. Avantajları var, kaynak israfını engellemesi ve oldukça uygun fiyatlara testlerin mal ediliyor olması” ifadelerini kullandı.
#Korona VirüsNörobilimin önemli uygulama alanlarından biri de hareket ve duyu işlevini kaybetmiş kişiler için tasarlanan nöroprotezler. Geliştirilen son teknolojiler sayesinde hastaların beyinlerine veya sinirlere yerleştirilen implantlar yardımıyla nöronlarda oluşan hareket komutları algılanıyor ve bir robot kol hareket ettirilerek cisimlere erişmek, onları kavrayarak kullanmak mümkün olabiliyor. Ayrıca sinir sistemine duyusal bilgi de verilebiliyor. Nöroprotez teknolojisinin her geçen gün hızla geliştiği günümüzde Boğaziçi Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı Avrupa’dan araştırmacıların yer aldığı konsorsiyum bünyesinde, bu alanda yeni teknolojiler üzerine araştırmalar yapıyor.
#Boğaziçi ÜniversitesiKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi İbrahim Hakkı Şenol, "Her ev kendi enerjisini üretmeli ve bağımsız olmalı hayali" ile 4 yıl önce başlayan çalışmaları sonunda zoru başardı.
#Karadeniz Teknik ÜniversitesiİGA Havalimanı İşletmesi tarafından kurulan İGA Bilişim, İstanbul Yeni Havalimanı’nın tüm teknolojik altyapısını ve bilişim hizmetlerini sağlayacak, bu hizmet dünya çapında alanında verilen en büyük hizmet niteliğinde olacak. Toplam 780 kişilik bir ekip ile havalimanının, altyapı, güvenlik, havacılık, iş uygulamaları ve yazılım geliştirme gibi 5 ana sisteminden sorumlu olacak olan İGA Bilişim, yerli mühendislerin geliştirdiği milli sistemleri kullanacak.
#İGABilkent Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi Enis Yaşar ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi mühendislik bölümü öğretim görevlileri Hamed Tanabi, Matin Ghaziani ve Masoud Latıfınavıd’ten oluşan ekip kendini onarma özelliği bulunan balistik kaplama teknolojisini, yerli kaynaklarla geliştirmeyi başardı. Türkiye’nin bu teknolojiyi yurt dışından satın aldığını hatırlatan girişimciler, “Bağımlığı bitirdik” dedi.
#Bilkent ÜniversitesiTurkcell’in Mobil Dünya Kongresi’nde son anda tanıtmaktan vazgeçtiği yerli arama motoru ‘Yaani’nin detayları ortaya çıkıyor. 60 Turkcell mühendisiyle geliştirilen Yaani, konum bazlı altyapısıyla çalışıyor. Böylece; kullanıcıya aradığı şey neyse en yakınındakini bulduruyor.
#GazetehaberleriEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin bir kışı daha doğalgaz arzında endişe ederek geçirmeyeceğine dikkat çekerek, “Eskiden belli günlerde tüketim artışı, sistemdeki basınç kaynaklı teknik sıkıntılar nedeniyle konutlarda kesinti olmasın diye santralları kısıyorduk. O günler artık geride kalıyor” dedi.
#Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı