Güncelleme Tarihi:
Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi Enis Yaşar ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi mühendislik bölümü öğretim görevlileri Hamed Tanabi, Matin Ghaziani ve Masoud Latıfınavıd’ten oluşan ekip, yerli kaynaklar kullanarak ‘kendini onaran balistik kaplama’ teknolojisini geliştirmeyi başardı. Yaklaşık 10 aylık bir çalışma sonucu tamamı yerli imkanlarla üretilen balistik kaplama, korunma ihtiyacı duyan her türlü araca uyum sağlayabiliyor. Geliştirdikleri teknolojiyi Türkiye savunma sanayisinin ABD ve Fransa’dan satın aldığının altını çizen Yaşar, “Askeri araçlarımızı yerli imkanlarla üretmemize karşın çoğu aksamını yurt dışından tedarik ediyoruz. Biz kendini onaran kaplama ile bu alandaki dışa bağımlığı bitirdik” dedi. Genç girişimci geliştirdikleri teknolojiye ilişkin şu bilgileri verdi:
BİR SANİYENİN ALTINDA TEHLİKEYİ ÖNLÜYOR
“Geliştirdiğimiz teknolojiyi savaş alanlarında ve askeri havaalanlarında kullanılan yakıt tankerlerinin dış yüzeyine veya araçların yakıt muhafaza bölümlerine uygulanabiliyor. Kaplama, muharebe esnasında yakıt tanker ya da tankına isabet eden şarapnel ve kurşun deliklerini bir saniyenin altında bir sürede onararak yakıtın dışarı akmasını önüne geçiyor.
DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZ BİTTİ
Türkiye’de üretilen askeri kara araçlarının çoğu aksamını yerli imkanlarla üretebiliyoruz, ancak tüm araçların yakıt tanklarının kaplı olduğu kaplamayı yurt dışından satı alıyoruz. Maalesef bütün aracı nerede ve nasıl kullanacağımızı, kaplamayı satın aldığımız ülkeler bize söyleyebiliyor. Artık bu dönem bitti. Kendini onaran kaplama teknolojisinde yurt dışına bağımlılığımız sona erdi.”