Devrim Nas şimdilerde iki farklı projede ‘baba’ rolüyle seyirci karşısına çıkıyor. “Zübeyde, Analar ve Oğullar” filminde Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’yi oynayan Nas, “Küheylan” oyununda ise ana karakter Alan’ın babası Frank’i canlandırıyor. Bir zamanlar tiyatro eğitimi alırken derslerine katıldığım oyuncuyla yıllar sonra buluştum, bu iki proje hakkında merak ettiklerimi sordum.
#Devrim NasKimi kitaplar diğerlerine kıyasla bizi biraz daha fazla etkisi altına alır, defalarca okuma isteği uyandırır. ‘Çavdar Tarlasında Çocuklar’ın kahramanı Holden Caulfield ya da ‘Suç ve Ceza’nın Raskolnikov’u olabilir zihnimizi açan, hayata bakışımızı değiştiren... 39. Uluslararası Kitap Fuarı’nı fırsat bildik; sanat, müzik ve edebiyat dünyasından isimlere onlarda bu etkiyi yaratan kitapları sorduk.
#KitapFyodor Dostoyevski 19. yüzyılın ikinci yarısında ünlenmeye başlamıştır. Batıda en fazla bilinen yazarlardan biridir. Tüm yüzyıla damga vurmuş başarılı bir yazardır. Fyodor Dostoyevski kimdir? Kısaca hayatı, romanları, eserleri ve sözleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Fyodor DostoyevskiAlmanya’nın Hamburg kentindeki Mut Tiyatrosu tarafından düzenlenen festival Mahmut Canbay’ın yönettiği, Emrah Demir’in oynadığı ‘Hücreden Düşünceler’ oyunuyla açıldı. Oyun sonrası verilen resepsiyonda davetliler Argos Grubu müziği eşliğinde eğlendiler.
#Mut TiyatrosuDünya edebiyatında en özgün, en tanınmış, kendisinden sonraki kuşakları en çok etkileyen yazarların başında hiç şüphe yok ki, 200. doğum yılı vesilesiyle andığımız Dostoyevski gelir. Devlet tarafından tehlikeli, aydınlar tarafından gerici bulunarak ülkesinde sessizlikle kuşatılan Dostoyevski, ‘Suç ve Ceza’, ‘Karamazof Kardeşler’, ‘Budala’, ‘Ecinniler’ gibi başyapıtlarını bu kuşatılmışlığın öfkesiyle yazmıştı. İnsan psikolojisinin derinliklerine inme kaygıları Dostoyevski’yle başlar. Bu öylesine bir derinliktir ki, Freud’un teorilerini bile etkileyecektir.
#DostoyevskiRus yazarların yazmış olduğu eserler ülkemizde de en fazla okunan eserler arasına girmiştir. Özellikle Yeraltından Notlar kitabı okunmaya değer olan oldukça güzel bir dille yazılmış kitaplardandır. Yeraltından Notlar kitabı okuyucunun ufkunu açan özel kitaplardandır. Yeraltından Notlar kitabı da son aylarda en çok araştırılan ve satın alınan kitaplar arasına girmeyi başarmıştır. Peki Yeraltından Notlar kitabının yazarı kimdir? Yeraltından Notlar kitabı özeti nedir? Yeraltından Notlar kitabından hangi karakterler vardır? İşte Yeraltından Notlar kitabı ile ilgili her şey.
#Yeraltından Notlar Kitabını Kim Yazmıştır?Sinema endüstrisinin içinde yönetmeninden oyuncuya, teknik elemandan yapımcıya çok sayıda Ankara kökenli ismin olduğunu görmek mümkün. Buna rağmen Ankara’da çekilen filmlerin sayısı ise sınırlı. Şimdiye kadar yaklaşık 25 filmin çekimleri Ankara’da yapıldı. Daha eski tarihli filmlerde politik ve siyasi hikâyeler ağır basarken, son yıllarda komedi-dram filmleri öne çıkıyor. İşte Ankara’da çekilen filmler ve hikayeleri:
#Ankara FilmleriBoğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi’nin düzenlediği ‘’5 Hafta 5 Roman Eğitim Programı’’nda yazar, akademisyen Murat Gülsoy, iyi yazar olmanın iyi okur olmaktan geçtiğini bilenler için çağdaş edebiyatın sıra dışı romanlarını mercek altına alıyor.
#Boğaziçi1965’te dönemin öncü edebiyat dergisi Yeni Dergi’de değerli Ferit Edgü ‘Yeni Roman’ı irdeleyen bir yazı yayımlamıştı. Sözü, akımın önemli yazarlarından Nathalie Sarraute’a bırakıyordu. Sarraute’un roman sanatındaki değişimler üzerine denemeleri, yirmi yıl sonra, Bedia Kösemihal’in duru çevirisiyle yayımlanacaktı.
#EdebiyatGazetemiz Hürriyet Seyahat’in her hafta arka kapağında ‘Burası Neresi?’ adında bir bölüm yer alıyor. Dünyanın değişik yerlerinden fotoğrafları yayımlayıp oranın neresi olduğunu soruyoruz. Yüzlerce okurumuz her hafta doğru yanıtlarını bize gönderiyor. Son üç yıldır olduğu gibi bu yıl da şanslı okurlarımızla Boğaz’da buluştuk.
#SeyahatCızırtıyla karışık bir plak döngüsünün içinden taşan karakteristik erkek sesi de yıllardır sorar, “İstanbul’u sevmezse gönül, aşkı ne anlar?” Soran Behçet Kemal Çağlar, o soruyu sesiyle ölümsüz kılan Münir Nurettin Selçuk’tur. Zamansızlığa uzanan böyle unutulmaz bir şarkıyı yazdıran ilhamın kaynağı ise Kalamış’tır. Huzurun her dem aranır olduğunu düşündüren ve bulunacağı adresi veren o şarkıyı haklı çıkarırcasına, takvimlerin gösterdiği tarihler değişse de Kalamış’taki huzur değişmez.
#SeyahatHani hep duyarız, şehir efsaneleri vardır ya, “Efendim, Topkapı Sarayı’ndan giriyorsun bir kuyuya, Ayasofya’ya uğrayan bir metro gibi altından geçip Eminönü’nden çıkıyorsun”. Her ne kadar bunu yapamadıysam da, geçenlerde bunun gerçek olabileceğini anladım. İstanbul, eski adı ile ‘Polis’ yani ‘Şehir’, binlerce yıldır henüz çözülememiş bir bilmece. Bu hafta rehber Şerif Yenen ve Bizans sarnıçları hakkında doktora tezi yazmış Arkeolog Dr. Kerim Altuğ ile yeraltındaki İstanbul’un sırlarının peşine düştüm.
#Yerebatan SarnıcıBugünlerde hava kurşun gibi ağır... İslam dünyası, tarihinin en büyük krizini yaşıyor. Amerika, Müslümanları ülkeye sokup sokmamayı tartışıyor. Ortadoğu mezhep kavgasına teslim. Bir yandan Putin, Türkiye’den intikam almak için tetikte bekliyor... “3. Dünya Savaşı çıkar mı” sorusu artık gülüp geçilen bir şey değil. Ve insanlığın birlikte yaşama kültürü, yaşama sevinci yara alıyor. Bu küresel krizi derinlikli biçimde anlamak için Batı’yı da Doğu’yu da tanımak gerekiyor. Hatta iki kültürü birden içinde taşımak... Düşünür Dücane Cündioğlu’nun Büyükada’daki evindeyiz. Girişteki duvarda Kuran’dan sureler de var; Eski Yunanca ‘Akademia’ tabelası da...
#Dücane Cündioğlu