Nobel Fizik Ödülü'nü kazananlar belli oldu. Nobel Fizik Ödülü, yerçekimi dalgaları üzerine araştırma yapan Rainer Weiss, Barry Barish ve Kip Thorne isimli bilim adamlarına verildi. Bir yüzyıl önce Albert Einstein tarafından tahmin edilen ve izafiyet teorisinin bir parçası olan yerçekimsel dalgaların varlığı ilk olarak 2015'te tespit edilmişti.
#NobelGün geçmiyor ki deprem tahmincileri medyamızda boy göstermesin. Bu gün deprem tahminde karıncalar “out”, uydu görüntülerindeki bulutlara bakmak “in” (moda) oldu! “Bulut ve Yağış Fiziği” ve “Uydu Meteorolojisi” derslerini vermiş bir akademisyen olarak “bu adamlar ne yapıyor” diye bakıp sizi bilgilendireyim dedim. Sonuç “Allah hepimizi ıslah etsin” oldu.
Takvimler 2017 yılını gösteriyordu. Amerikalı oyuncu Alyssa Milano, sosyal medyada #metoo etiketiyle bir paylaşım yaptı ve sadece meslektaşlarını değil tüm kadınları, uğradıkları tacizleri paylaşmaya çağırdı. Bu durum, aslında bir tesadüf değildi.
#Franco ZeffirelliLiseli İdil Doğa Türkmen’in yazdığı makale dünya çapında15-17 yaş arası gençler arasında insanlığa hizmet edecek en iyi 100 çalışmadan biri seçildi. İdil Doğa, uzaya gönderilmiş roketlerin bıraktığı çöplerin temizlenmesiyle ilgili çözüm önerisiyle ömür boyu eğitim bursu kazandı.
#Oxford ÜniversitesiÇin Uzay Bilimi ve Teknoloji Kurumundan yapılan açıklamada, kütle çekimi etkisi yaratacak büyük çaplı olayları gözlemleyecek ikiz uyduların Long March 11 roketiyle sabah saatlerinde ülkenin güneybatısındaki Siçuan eyaletindeki Siçang Uydu Fırlatma Merkezinden uzaya yollandığı açıklandı.
#ÇinHer 8 kadından birinin meme kanseri riski taşıdığını biliyor musunuz? Meme kanseri kadınlarda ölümlere yol açan kanserler arasında başı çekmesine karşın, memenin sıkıştırılması endişesi, çocukların, evin, işin sorumlulukları derken çoğu kadın meme sağlığını ihmal ediyor. Oysa ki, geliştirilen yeni yöntemler kadınlara hem kısa sürede konforlu bir şekilde meme kanseri taramasından geçme imkanı sunuyor, hem de erken teşhisle tedavinin başarı şansını arttırıyor.
#Meme KanseriYeryüzünü saran hava tabakasına atmosfer denir. Peki ya atmosferin kalınlığının yerden itibaren 560 km’ye kadar uzandığını biliyor muydunuz? Atmosferin katmanlarını belirleyen en önemli etken sıcaklıktır. Yerçekimi dolayısıyla havanın yeryüzüne yaptığı ağırlık “hava basıncı” olarak tanımlanır. Atmosferi oluşturan hava kütlesinin %99'u 32 km’nin altındadır.
#Atmosfer NedirTsunami (okunuşu: 'Tsunami'. Japonca'da liman dalgası anlamına gelen sözcükten oluşmuştur.) okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, gök taşı düşmesi, deniz altındaki nükleer patlamalar, volkan patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgasını temsil eder. Ayrıca kasırgalar da tsunamiye neden olabilmektedir. Önceleri tsunami dalgalarına med-cezir dalgaları da denmiştir. Tsunamilerin %80'i Pasifik Okyanusu'nda gerçekleşmektedir.
#Tsunami"Evrenin mühendisi" Einstein, bazı problemleri çözememişti. Fizikçiler hálá farklı düşünceleri çözebilecek son büyük formülün peşinde koşuyor. Einstein’ın teorileriyle fizik dünyasını altüst etmesinden bu yana 100 yıl geçti, ama fizik hálá soluk soluğa. Ölümünden elli yıl sonra bile Einstein hálá gündemde.