Ben yazı kasımda bitirenlerdenim. Güneyde yaz kasım ayının ortalarına kadar devam ediyor ve inanın özellikle eylül ve ekim aylarında Antalya çok daha keyifli oluyor. Geçen yazımda Fethiye’den bahsetmiştim. Bu yazımda da Fethiye gezisinin devamında yolculuk ettiğim Çıralı, Olimpos, Adrasan ve Finike’den bahsedeceğim. Ülkemizin gizli kalmış cennet köşeleri diyebilirim. Gezip görmekte fayda var. Neden mi? Gelin anlatayım…
#AdrasanYüzlerce dairelik sitelerde, yöneticilerin işi her geçen gün zorlaşıyor. Apsiyon, internet tabanlı bir platformla site veya apartman sakinlerinin ödemeleri başta olmak üzere tüm işlemleri takip ediyor, ödenmediğinde bilgilendiriyor ve ödemeyi anında alıyor. Apsiyon, 1800 apartman ve sitede kullanılıyor.
#StartupYeni yıl sofrası için, size üç gün evvelden sıkıntılar verecek bir hindi tarifim yok. Yeni yıl bizim için bir arada olma, birbirine sevdiğini söyleme, geçen yılın hesabını yapıp, gelecek yılda önemseyip önemsemeyeceklerimizi tespit etme vesilesi. Bütün yıl ne kadar çok koşturduğumuzu biz biliriz, dolayısıyla sizi yormayacağım. Hindiden çok daha fazla sükse yapacak bir tarifim, zorlanmadan kurabileceğiniz bir sofram var.
#Refika BirgülMezeler, kebaplar, tatlılar... Hatay mutfağı eşsiz lezzetleriyle Türkiye’nin en özel gastronomi duraklarından. İstanbul’da bu tatları aslına en yakın haliyle sunan birçok mekân var. İster odun ateşinde pişmiş tepsi kebabı, ister zahter salatası eşliğinde humus, ister çıtır çıtır Antakya künefesi... Geleneksel tariflere sadık kalan bu mekânlar, insanı adeta Güney’in bereketli sofralarına taşıyor. Jürimize sorduk, İstanbul’da Hatay mutfağının en iyi adreslerini sıraladık.
#HatayAcıbadem kurabiyesi damakta eriyen bir lezzet şöleni. Bademin kendine özgü aromasıyla taçlanan bu efsanevi tat, ustaların maharetli ellerinde kusursuz kıvama ulaşıyor. Odun fırınlarında pişen ya da nesilden nesile aktarılan reçetelerle hazırlanan acıbadem kurabiyelerinin en iyilerini jüri üyelerimiz seçti.
#Pınar TahirlerÇok özel lezzetlerimizden biri olan çöp şiş sadece bir yemek değil, aynı zamanda ustalık sınavı: İyi et, doğru ateş ve maharet... Jürimize sorduk ve çöp şişin en iyilerini yiyebileceğimiz, Ege’nin taş fırınlı mekânlarından Güneydoğu’nun özgün sunumlar yapan yerlerine, büyük şehirlerin saklı köşelerine kadar 10 adresi sıraladık.
#Pınar TahirlerKış mevsimi, karın büyüleyici güzelliği ve doğanın dinginliğiyle birçok kişi için huzur demek. Kayak pistlerinin hızına kapılmak istemeyenler de kışın tadını dağ evlerinde çıkarıyor. Şömine çıtırtıları, fincandan yükselen tarçın kokuları eşliğinde tatlı sohbetler edip sessizce yağan karı izlemek ya da yürüyüş yapmak isteyenler için en iyi dağ evlerini jüri üyelerimize sorduk. Çanakkale’den Trabzon’a ülkenin dört bir yanından yaptıkları seçimleri sıraladık.
#Zeynep Nazlı YıldırımCERN’de (Avrupa Parçacık Fiziği Laboratuvarı) yapılan ve liselilere araştırma laboratuvarında deneyim şansı sunan bir yarışmada, son dört yıldır başarılı olan takımların yüzde 15’i Türkiye’den çıktı. İlk düzenlendiği yıldan beri yarışmanın ulusal irtibat sorumlusu olan Prof. Dr. Çetin, detayları anlattı...
#Cern Kâşifİstanbul’un kültür beşiği Fatih, son günlerde Orta Asya mutfağının cezbedici tatlarıyla adından söz ettiriyor. Şehrin lüks semtlerindeki alternatiflerinden farklı olarak Özbek ve Uygur restoranları hem uygun fiyatları hem de nefis yemekleriyle ziyaretçilerin gözdesi haline geldi. Fatih sokaklarının yeni yıldızı ramen ve mantıyı bir de biz tattık.
#RamenDünyanın en sevilen sebzesi desek abartmış sayılmayız. Soğan tüm yemeklere tat katarken kendi başına yüzlerce farklı tarifte başrole oturabiliyor. Bu kez soğan çeşitleri ve onları nasıl kullanacağımızı yazdım, elbette dünyadan rengârenk soğanlarla yapılan farklı önerilerle beraber.
#Gülay Barbaros Altan