Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE ekonomisinin en önemli lokomotiflerinden biri inşaat sektörü. Bir yandan kentsel dönüşüm devam ederken, diğer yandan neredeyse bir ilçe kadar nüfusa sahip olan dev sitelerin sayısı hızla artıyor. Bu da apartman ve site yöneticilerinin işini oldukça zorlaştırmaya başladı. Kalemle, defterle veya eski tip muhasebe yazılımlarıyla yapılan aidat hesapları, yüzlerce daireli olan sitelerle daha karmaşık hale geldi. Yaşanan bu sorun için harekete geçen Kudret Türk, Erkan Doğan ve Meriç Akdamar, ‘Apsiyon’u kurarak, apartmanların ve sitelerin dijital yöneticisi oldu.
SİSTEME KAYDEDİLİYOR
İnternet üzerinden bulut teknolojisiyle apartman ve sitelerin yönetimlerinin işini kolaylaştırmak için 2012 yılında kurulduklarını anlatan Apsiyon Kurucu Ortağı Kudret Türk, 360 derece bir platform sunduklarına dikkat çekiyor. Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), finans, muhasebe, iletişim ve kredi kartıyla online aidat tahsilatı hizmetlerini tek çatı altında topladıklarını ifade eden Kudret Türk, “Yöneticiler ve site çalışanları, sitede yaşayanlarla ilgili her türlü detaylı bilgiye her yerden ve çok hızlı şekilde ulaşabiliyorlar. Örneğin, hangi dairede hangi evcil hayvan beslendiğine, hangi araçlara sahip olunduğuna ya da varsa çocuklarının bakıcılarının kim olduğuna kadar her türlü bilgi mevcut” diyor.
ANINDA ÖDETİYOR
Kapsamlı bir finans altyapısı da sunlarını dile getiren Türk, “Site yönetimine, tüm gider ve gelirlerini takip edip, istediği anda pratik bir şekilde raporlayabileceği bir altyapı sunuyoruz. Ayrıca, bu finans altyapısı aynı zamanda harici hiçbir muhasebe yazılımı kullanılmasına gerek kalmadan, tek düzen muhasebe yapısına uygun şekilde raporlama yapabiliyor. Yönetimler, Apsiyon sisteminden toplu borç bildirimlerini ya da duyurularını mail ya da SMS yoluyla kolayca iletebiliyor. Ücretsiz sunduğumuz web sitesi, iOS ve Android tabanlı olan mobil uygulamalarımızla da site sakinleri güncel duyuruları takip edebiliyor, site yönetimine taleplerini iletebiliyor, anketlere katılabiliyor, borçlarını sorgulayarak kredi kartı ile anında ödemelerini yapabiliyor” diye konuşuyor.
220 BİN KONUT
Şu anda Türkiye’nin 45 farklı ilinde bulunan 1800 sitedeki 220 bin konuta hizmet verdiklerini aktaran Türk, şöyle devam ediyor: “50’den fazla ekip arkadaşımızla hizmet veriyoruz. Bu sayede Apsiyon toplamda 500 binden fazla kişiye ulaşıyor. Apsiyon’da çok büyük bir finansal dünya yönetiliyor. Apsiyon sistemindeki ortalama aidat tutarı 450 TL civarında. Bu da yaklaşık olarak aylık 100 milyon TL aidat tahakkuk ettirilmesi anlamına geliyor. Bu da yıllık toplamda 1 milyar TL’nin üzerinde bir değer demek.”Üyelik modeliyle çalışan Apsiyon, bu sayede site yönetimlerinin ilk yatırım maliyetlerini sıfırlıyor.
GİRİŞİMCİLERE ÖNERİLER
KARABEY’DEN 5 TAVSİYE
212 Capital Partners kurucu ortağı Ali Karabey, hem yatırımlarıyla hem de vizyonuyla dikkat çeken isimlerin başında yer alıyor. Karabey’in girişimcilere önerileri şu şekilde:
1-Bir kariyer seçimi: Bir süre denerim, olmadı eski işime geri dönerim, diyorsanız, çıkmayın bu yola. Zira umduğunuzdan daha zor ve uzun bir süreç olacak.
2-Yalnız bir maraton değil: Bir girişimin başarılı olması için çok hendekten geçeceksiniz. Bunları öngörmenize imkan da yok. Doğru ekiple yola çıkmak alabileceğiniz tek önlem. Bu süreçte birbirinizi sırtlayacaksınız bunu unutmayın.
3-En değerli yatırım zaman: Büyük riskler alarak girişimci oluyorsunuz. Başarılı olursanız elde edeceğiniz değerin de bu oranda yüksek olması gerekir. Küçük bir getiri için kendinizi heba etmeyin, olmayacağı aşikar ise bir sonraki projeye geçin.
4-Neden yatırım yaptın: Yatırım için masaya oturduğunuz veya fikir almak için danıştığınız, dinlediğiniz yatırımcıya şunları sorun: Benden önce kendi paranı riske atıp kimlere yatırım yaptın? Hangileri başarılı? Hangileri başarısız yatırımlardı? Neler öğrendin? Ne kadar para kaybettin? Ne kadar kazandın? Ortak olduğun girişimcilerin listesini rica edeyim, kendileri ile konuşmak istiyorum…
5-Fikrinizi paylaşın: Fikrinizi mümkün olduğu kadar fazla yatırımcı ve girişimci ile paylaşın. Kopyalanmasından korkmayın. Zaten kolayca başka bir ekip tarafından kopyalanıyorsa sadece zaman kaybı olacak sizin için.
YURTDIŞINDAN BAŞARILI 3 GİRİŞİM
1- PARA TRANSFERİ YAPAN ROBOT
CHATBOT’larla şirketlerin kullanıcılarına insansız bir şekilde hizmet verebilmesini sağlayan Facebook Messenger için para transferi yapan robot geliştirildi. TransferWise’ın geliştirdiği chatbot, ABD, İngilere, Kanada, Avustralya ve Avrupa ülkelerinde kullanılabiliyor.
2- BELGELERİNİZİ ŞİFRELİ SAKLIYOR
AIRBORN OS, internet üzerinden kullanılabilen ve sadece evrak saklamanıza sağlayan bir platform. En büyük özelliği ise belgelerinizi yüklerken şifrelemesi. Böylece üçüncü kişiler belgelerinize ulaşamayacak.
3- YEMEK ÖNERİSİ YAPIYOR
PLATEJOY adındaki uygulama, kullanıcıların yemek tercihlerini öğrenerek, daha sağlıklı önerilerde bulunuyor. Daha önce denemediğiniz yemek tariflerine de ulaşmanıza imkan sağlayan uygulama iOS işletim sistemine indirilebiliyor.
HAFTANIN YATIRIMI
ŞİRKET ORTAĞIM’DAN ABONESEPETİ’NE YATIRIM
DENİZ Okumuş tarafından kurulan Abonesepeti, Şirket Ortağım Melek Yatırımcı Ağı’nın öncülüğünde 9 yatırımcıdan yatırım aldı. Yatırım sonrası girişimin yönetim kurulu başkanı Mehmet Buldurgan oldu. Yatırım tutarı ve şirket değerlemesi ise açıklanmadı. Geçtiğimiz yıl hayata geçen Abonesepeti, mobil hatlar, sabit internet, dijital TV platformları, ev telefonu ve dergi aboneliği gibi hizmetlerle ilgili fiyat kıyaslama ve indirim kampanyalarını takip etme gibi kolaylıklar sağlıyor. Ayrıca kullanıcılar bir abonelik servisine Abonesepeti üzerinden başvurabiliyor.
GİRİŞİMCİ ETKİNLİĞİ
COCA-COLA’DAN HACKATHON
3-5 Mart tarihleri arasında hackathon düzenleyen Coca-Cola İçecek, son kullanıcıya erişimde dijitalleşmenin yolları üzerinde çalışmalar yapılmasını sağlayacak. Coca-Cola İçecek Genel Merkezi’nde düzenlenecek olan etkinliğin sonunda jüriye çalışan bir demo gösterilecek. Dereceye giren birinci ekibe 10 bin TL, ikinci ekibe 6 bin TL ve üçüncü ekibe ise 3 bin TL ödül verilecek. Başvurular ‘stage-co.com’ adresinden yapılabiliyor.