Gittiği yerleri çizerek anlattığı günceleri Instagram’da binlerce kişi tarafından takip edilen ‘Tuzlu Kadın’ hesabının sahibi Beril Ateş, ülkeleri mutfaklarının izleri üzerinden geziyor; “Yemek bir toprağın kültürüdür. Coğrafyasını, tarihini daha iyi anlamanızı sağlar” diyor. Türkiye’yi de bir lezzet turuyla gezip kitap haline getirmeyi planlayan Ateş’in gezginlere de net bir tavsiyesi var: “Ertelemeyin!”
#MutfakEski çağlarda kullanılan bir yazı sistemi olan hiyeroglifin tarihi çok eskilere dayanır. Geçmişten günümüze kadar gelen hiyeroglifler eski uygarlıklar ve yaşam biçimleri hakkında bize fikir verir. Bu nedenle de tarih okumasında hiyerogliflerin büyük önemi vardır. Pek çok kişi "Hiyeroglif nedir, ne zaman bulundu ve hiyeroglif yazıyı kim buldu?" sorularının cevabını merak eder. Sizler için hiyeroglif yazıya dair bilinmeyenleri derledik.
En güzel ve özel sanatlar içerisinde yer alan Hattat, farklı alanlarda çalışma imkanı elde edebilen bir meslektir. Yani hem sanat olmasının yanı sıra hem de bir meslek olarak devam eder. Pek çok insan ise bu meslek hakkında bilgi almaya çalışıyor. Peki, Hattat nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Hattat olma şartları, maaşları ve iş imkanları hakkında bilinmesi gerekenler.
#Hattat Nedir?Kelimeleriyle tüm dünyaya mal olmuş yazarlar, yazma eylemine dair en mahrem köşelerinin kapılarını kendi elleriyle açıyor. Okura düşen, o kapıdan süzülüp yazarın kanepesine kurulmak. Stephen King ve Ursula K. Le Guin’in yazma üzerine yazdıkları kitaplarından yola çıkıp usta kalemlerin kelimelerle aralarındaki kara kutuya baktık
#Yazma SanatıBu hafta, Agora Kitaplığı’nın yedi sene aradan sonra tekrar bastığı Piyes Yazma Sanatı kitabını okuyorum. Daha başlangıçta diyor ki, “Her insan dünyaya benzersiz bir yetenekle gelir. Ama hayatı boyunca bu yeteneğinin ne olduğunu keşfedemeyebilir!” Ne korkunç değil mi!
#KitapÜmit Ünal'ın 16 Şubat’ta vizyona girecek olan çalışması “Sofra Sırları” anlatılmaz yaşanır türden bir film. Hem duygusal, hem komik. Klasik Yeşilçam’ın günümüze uyarlanmış hali sanki... O kadar çok ders var ki, hangisini seçerseniz seçin mutlaka bakış açınız değişecek. Seyirciler üzerinde iyi bir etki yaratan Ümit Ünal hala Türk sinemasında ‘başarıyla nasıl film yapılır?’ sorusunun cevabını seyirciye teslim eden nadir yönetmenlerden…
#Ümit Ünal'Gençler kitap okumuyor' eleştirisi çok yaygın. Ama bazı gençler de kitap kurdu olmasına rağmen, hangi yaşlarda hangi kitapları okumaları gerektiğini bir rehber olmadan kestiremiyorlar. Ebeveynler de lise çağındaki 15-19 yaş arasındaki çocuklarına her zaman doğru kılavuzluk yapamıyor. Biz de üç yazara sorduk: Gençler ne okumalı? İşte, dünya klasiklerinden Türk edebiyatının şaheserlerine, öyküden romana, şiire uzanan; yetişkinlerin de nasiplenseler pişman olmayacakları o liste...
#Ahmet ÜmitKöşe yazarı ve DJ. Oben Budak ilk romanı ‘Falan Filan’ı tamamladı. Şehirli bir kadının ağzından seks ve aşk maceralarını anlattığı romanında ağzınızı açık bırakacak fantezilerin yüzde 80’inin gerçekten yaşandığını iddia eden Budak kitabını ‘erotik-romantik’ olarak tanımladı .
Cumhurbaşkanı eski Özel Kalem Müdürü Hüseyin Avni Karslıoğlu, önceki gün Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff’a güven mektubunu sunarak Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi olarak iş başı yaptı. Karslıoğlu’nun alameti farikası olan uzun saçları ve küpesinden ise vazgeçmediği görüldü.