Kayyum kelimesinin doğru yazılışı gündemdeki konular sebebiyle merak ediliyor. Zaman zaman bazı belediyelere kayyum ataması gerçekleştiriliyor. Kimi zaman bu ifade kayyum kimi zaman ise kayyım olarak yazılıyor. Peki, Kayyum mu kayyım mı? İşte kelimenin doğru yazılışı!
#KayyımMilyonlarca öğrencinin ter döktüğü Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) hafta sonu gerçekleştirildi. Üniversite adaylarını ise tercih heyecanı sardı. Seviye Eğitim Kurumları Koordinatörü Ali Murat Karabağ, kurum öğretmenleri ile 2024 YKS’yi değerlendirdi. Sınavın önceki yıllara göre daha zor olduğunu belirten Karabağ, kurum öğretmenlerinin ders bazında değerlendirmelerini ise şöyle paylaştı:
#Seviye Eğitim KurumlarıYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 8 Haziran’da düzenlendi. TYT’ye 3 milyon 120 bin 878 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, 165 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 matematik, 20 sosyal bilimler, 20 fen bilimleri sorusu soruldu. Uzmanlar bu yılki TYT sorularını şöyle değerlendirdi:
#TYTMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 2 Haziran Pazar günü iki oturumda yapıldı. İyi bir lisede eğitim almak isteyen adaylar, geçen seneden farklı olarak yıl boyunca öğretilen tüm ünitelerden sorumlu olarak sınava girdi. Sınavın, MEB’in yayımladığı örnek sorular ve çalışma kitabı sorularıyla genel anlamda uyumlu olduğunu belirten uzmanlar soruları derslere göre yorumladı.
#Uzmanlar LGS Sorularını YorumladıDilimize Arapçadan geçmiş olan imla kelimesi melv kökünden türetilmiştir. Melv söylemek ve dikte ettirmek anlamına gelirken, imla, kurallara uygun bir şekilde yazmak demektir. Cümleye büyük harfle başlanması ya da birleşik isimlerin bitişik, tamlamaların ayrı yazılması, imla kurallarına örnek olarak gösterilebilir. İmla kelimesinin eş anlamlısı nedir? İmla kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKHayalindeki lise için ter döken adaylar için Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sona erdi. Sınavda adaylara, sözel alandan; 20 Türkçe, 10 T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi ve 10 yabancı dil olmak üzere toplam 50 soru; sayısal alanda ise 20 matematik ve 20 fen bilimleri olmak üzere toplam 40 soru soruldu. Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle alınan karar doğrultusunda sınavda 8’inci sınıfın yalnızca birinci dönem müfredatına ait konulardan soru soruldu. Uzmanlar sınav sorularını şöyle değerlendirdi:
#UzmanlarYTY, Lise öğrencilerinin üniversiteye giriş hakkı kazanabilmeleri için katılmaları gereken Yüksek Öğrenim Kurumları Sınavı(YKS)’nın ilk basamağıdır. TYT, kısaca 1. Oturum yeterlilik testi olarak yapılmaktadır. 2022 yılı ÖSYM tarafından yapılan üniversite sınavı birinci oturumu TYT, Türkçe ders konularını içermektedir. Türkçe tüm öğrencilerin sorumlu olduğu derstir ve 40 sorudan oluşan test sınavından başarılı olmak gerekmektedir. YTY Türkçe konuları 2022- TYT Türkçe konuları sırasıyla nelerdir detayları ile derledik.
#YTY Türkçe KonularıBazı kelimelerin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiğiyle ilgili karışıklık olabiliyor. Yurt dışı kelimesi de yazımı merak edilen sözcüklerden biri. Yurt dışı, bir halkın kültürü ve uygarlığını oluşturan toprak parçasının sınırları dışında anlamına gelmektedir. Peki yurt dışı nasıl yazılır? TDK'ye göre yurt dışı bitişik mi ayrı mı yazılır? İşte yurt dışı kelimesinin yazımı
#Yurt Dışı Nasıl YazılırYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün gerçekleşti. Uğur Okulları Sınavlar ve Yayınlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt sınava ilişkin değerlendirmesinde, Geçen yıla göre matematik kolay, Türkçe zorlayıcı” ifadelerini kullandı.
#TYTYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün düzenlendi. TYT’ye 3 milyon 243 bin 425 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, tek oturumda 165 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 sosyal Bilimler, 20 Fen Bilimleri sorusu soruldu. Uzmanlar bu yılki TYT sorularını değerlendirdi.
#YKSYanı sıra kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı araştırılıyor. Birleşik veya ayrı yazılan kelimelerin yazımı bazen karıştırılıyor. Yanı sıra kelimesi de bunlardan biri. Peki Yanı sıra nasıl yazılır? TDK'ya göre yanısıra bitişik mi, ayrı mı yazılır? İşte TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı...
#Yanı SıraLiselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın ardından her yıl olduğu gibi soruların zorluk derecesi uzmanlar tarafından yorumlanıyor. Eğitim kurumlarının ilgili birimleri soruları analiz edip bu yılki sınavın değerlendirmesini yaptı. İşte uzman kurumlardan bu yılki sınavın detaylı analizi.
#LGSİletişim, insanlık var olduğundan beri var olan bir olgudur. İnsanlar ancak konuşarak anlaşabilirler. Yazının buluşu ile birlikte iletişim yazılı ve sözlü olarak iki büyük ana gruba ayrılmıştır. Konuşma ise dil aracılığıyla olmaktadır. Her dilin kurallarını bilerek kullanmak gerekir. Etkin ve başarılı bir iletişim bunu zorunlu kılar. Dilbilgisi kuralları arasında en fazla soru sorulan konulardan birisinin "saatler ve saatlerin yazım kuralları" olduğu gözlenmektedir. İşte bu bağlamda ilgiyle okuyacağınız saatlere ekler nasıl yazılır, ayrılır, örnekleri ile anlatımı ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#EğitimCimere dilekçe yazmak çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Pek çok dilek ve şikayeti belirtmek adına başvurulan cimere en doğru şekilde dilekçe bildirmek gerekmektedir. Cimere dilekçe yazmak için çeşitli kurallara dikkat etmeniz gerekmektedir. Sizler için cimere dilekçe nasıl yazılır, dilek ve şikayetler hangi dil ile belirtilir konusunu ayrıntılı olarak derledik.
#CimerManzum hikaye okul yıllarından başlayarak araştırılan bir konu olmaktadır. Manzum hikayenin anlamı, kullanım şekli ve örnekleri merak edilmektedir. Çeşitli kaynaklarda bununla ilgili bilgiler bulunmaktadır. Manzum hikayelerin uyak, ölçü, kafiye gibi kendine özgü yapıları olduğu bilinmektedir. Bu konulara hakim olunduğu zaman manzum hikayeleri anlamak daha kolay olmaktadır. Manzum hikayelerin bir tarihi bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#Eğitimİmla ve yazım kuralları doğru bir iletişim için olmazsa olmazlar arasında yer alır. Dilimizde çok sayıda kelime yanlış yazılıyor. Bu nedenle de yazılışı konusunda emin olunmayan kelimeler için TDK’nın güncel yazım şekilleri kılavuz olarak kabul ediliyor. Voleybol nasıl yazılır sizler için derledik.
Kelimelerin bitişik veya ayrı yazılması yazım kuralları bakımından sıklıkla araştırılan bir konudur. İşveren kelimesinin nasıl yazıldığı da pek çok insan tarafından öğrenilmek istenmektedir. Peki, işveren kelimesi TDK’ya göre bitişik mi yazılır ayrı mı? Sizler için bu sorunun cevabını ayrıntılı bir biçimde araştırdık. Karşınızda konuyla ilgili tüm detayları derledik.
Türkçe kelime ve kuralları bakımından zengin dillerden biridir. Kelime sayısı fazla olduğu için yazım kuralları da fazladır. Türkçedeki kelimelerin çoğu eski Türkçeden geldiği gibi yabancı dillerden dilimize geçen kelimelerde vardır. Bu kelimelerin yazımları sık sık karıştırılabilir ve harf hatası yapılabilir. Sık sık karıştırılan kelimelerden biri de gramafon kelimesidir. Gramofon nasıl yazılır? Gramofon kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı nedir? Sizler için gramafon hakkında merak edilenleri detayları ile derledik.
Sözlüklerde bulunan tüm kelimeler Türkçe dilinde bireyler tarafından kullanılıyor. Tercih edilen kelime türleri arasında, ekarte etmek kelimesi de bulunuyor. Anlamı merak edilen ekarte etmek kelimesinin ne anlama geldiği ve nasıl yazılacağı konuları tüm detaylarıyla bireyler tarafından araştırılan bir bilgidir. Ekarte Etmek ne demek, ne anlama gelir? Ekarte Etmek bitişik mi yazılır, ayrı mı? TDK sözlük anlamı için ekarte kelimesi hakkında tüm detayları derledik.
#TDKTürkçe de yazım kuralları dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biridir. İlkokulda Türkçe derslerinde yazım kuralları öğrencilere öğretilmeye başlar ve eğitim hayatları boyunca devam eder. Yazım kurallarında kelimelerin doğru yazımı gibi birçok kural bulunmaktadır. Kelimeler bazı zamanlar Türkçe de okunduğu gibi yazılmaz. Bu da yazım yanlışlığına neden olabilir. Türkçe de yazımı sık sık karıştırılan kelimelerden biri de önlisans kelimesidir. Önlisans nasıl yazılır? Önlisans kelimesi TDK'ya göre bitişik mi yazılır ayrı mı? Sizler için ön lisans kelimesi hakkında merak edilenleri derledik.
Türkçe'de yazım kuralları oldukça önemlidir. Bunun sebebi çeşitli ve çok sayıda kelime olduğu için yazma dilinde karışıklığa yol açmamasıdır. Kelimeler konuşma dilinde kolaylıkla konuşulabilir fakat yazma dilinde kelimeler yanlış yazılabilir. Bu karışıklığa neden olmamak için TDK da her kelimenin yazımı mevcuttur. Karıştırılan kelimelerden biri de Bijuteri kelimesidir. Bujiteri kelimesinin yazımı nedir? Bujiteri kelimesinin TDK’ya göre doğru yazımı nasıldır tüm detayları ile derledik.
Türkçe derslerinde öğretilen konular kişilerin günümüzde yararlandığı konulardır. Özellikle yazım kurallarına uymak herkesin dikkat etmesi gereken bir durumdur. Cümleye iki nokta koyulduktan sonra büyük harfle başlanıp başlanmayacağı oldukça merak edilen konular arasındadır. Cümleye iki noktadan sonra büyük harfle mi başlanır tüm detayları ile derledik.
#AraştırmaTürkçe de çeşitli dil bilgisi kuralları ve çeşitli kelimeler bulunmaktadır. Türkçe de yazım kuralları kelimeler için oldukça önemlidir. Çünkü bir kelimenin yanlış yazımı başka bir anlama gelebilir. Okur yazar kelimesi bunlardan biridir. Okur Yazar nasıl yazılır? Okur Yazar kelimesi TDK'ya göre bitişik mi yazılır ayrı mı? Sizler için okur yazar kelimesi hakkında merak edilenleri detayları ile derledik.
Türkçe kelime sayısı bakımından zengin bir dildir. Bu nedenle de kelimelerin yazımı önem taşımaktadır. Yazı dilinde kelime yazımlarında hatalar yapılabilir. Bu hatalar olmaması için Türkçe de yazım kuralları vardır. Çeşitli kurallar ile birlikte kelimelerin doğru bir şekilde yazılması yazı dilinde önemlidir. Yazımı karıştırılan kelimelerden biri de Kütüphane kelimesidir. Kütüphane kelimesinin doğru yazımı nasıldır? Kütüphane Kelimesi TDK’ya göre nasıl yazılır? Sizler için Kütüphane kelimesinin doğru yazımını detayları ile derledik.
Türkçe kelime bakımından zengin dillerden biridir. Kelime sayısı çok olduğu için kelimeler de uyulması gereken yazım kuralları vardır. Bazı kelimeler okunduğu gibi yazılmaz. Birden fazla kelimeye sahip kelimeler ise duruma göre bitişik veya ayrı yazabilir. Bu durumda karışıklığa neden olmaktadır. Birçok şey kelimesi karıştırılan kelimelerden biridir. Birçok Şey nasıl yazılır? Birçok Şey kelimesi TDK'ya göre bitişik mi yazılır ayrı mı tüm detayları ile derledik.
6000 İmla ve yazım kuralları konusu çok büyük bir önem taşımaktadır. Gerek işinizde, gerekse sosyal hayatınızda imla kurallarına uymak size daha iyi ve güçlü bir kariyer kazandırır. Başyapıt nasıl yazılır? Başyapıt kelimesi TDK'ya göre bitişik mi yazılır ayrı mı tüm detaylarıyla derledik.
13. yüzyıldan beri kullanılmakta olan sarf kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. Sarf etmek kelimesinin ilk anlamı para harcamaktır. Bu kelime kullanmak ve bitirmek manasına da gelir. Sarf kelimesiyle aynı kökten türeyen sözcükler şunlardır. 1- İsraf: Lüks ve gereksiz harcamalar yapmak. 2- Müsrif: Parasını hesapsızca harcayıp çarçur eden. Sarf Etmek ne demek, ne anlama gelir? Sarf Etmek bitişik mi yazılır ayrı mı tüm detayları ile derledik.
#Sarf Etmek