Microsoft Türkiye CTO'su Onur Koç, ‘Çocuklar İçin Yapay Zekanın Sırları’ kitabıyla çocuklara zihin açıcı bir harita armağan ediyor. Kitabın akıcı ve anlaması kolay dilini, illüstratör Doğan Gençsoy başarılı çizimleriyle desteklemiş.
#Çocuklar İçin Yapay Zekanın SırlarıBilgisayar, bilişim, donanım, yazılım… Geçen yüzyılın bu en popüler, en çok kullanılan sözcüklerinin mucidi; Türkiye’nin ilk elektronik mühendislerinden, Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) kurucusu ve onursal başkanı Prof. Dr. Aydın Köksal ile buluştuk. Matematiğin örgü ve nakış ile ne alâkası var? Dünyanın ilk bilgisayarı nasıl ortaya çıktı? Computer nasıl bilgisayar oldu? Hem eski albümleri karıştırıp Aydın Hoca’nın hikâyesini dinledik hem de bu soruların cevaplarını aldık.
#Aydın Köksal8-9 Haziran tarihlerinde yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) 2.8 milyonu aşkın üniversite adayı katıldı. Böylesine büyük bir katılımla gerçekleştirilen sınavlar çok ciddi bir organizasyonu gerektiriyor. Devletimizin ilgili bütün birimlerinin yakın iş birliğiyle sınavların tam bir güven ortamında ve başarılı bir şekilde tamamlandığını büyük bir memnuniyetle müşahede ettik. Bununla ilgili olarak, emeği geçen bütün kurum, kuruluş ve şahıslara bir kez daha teşekkürlerimi sunmak isterim.
#Konuk Yazarİstanbul Kemerburgaz’da ehliyetsiz kullandığı lüks araçla 5 kişiyi ezip birinin ölümüne neden olduktan sonra annesinin apar topar Mısır’a kaçırdığı 17 yaşındaki Timur Cihantimur, Türkiye’nin gündemine bomba gibi düştü. Hürriyet olay yerine gitti, kazanın ve 4.5 saatlik firarın izini sürdü. Son dakika haberine göre sürücü Timur Cihantimur ve annesi Eylem Tok için kırmızı bülten talebi hazırlanarak Adalet Bakanlığına gönderildi.
#Timur CihantimurCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Gerçek dünyadaki suçlar ve hak ihlâlleri için yaptığımız gibi, sanal alem için de, altyapı kurmak, teknoloji okuryazarı olmak ve tehdit edici unsurlara karşı, her türlü savunmayı, güçlendirmek için çalışmalıyız" dedi.
#Emine ErdoğanYeni nesil gürül gürül geliyor. Ege İşlekel, öğrendiği programları sadece merakı ve ilgisi olduğu için farklı formlarda işlemeye ve eserler oluşturmaya başlıyor. Rönesans eserlerini dijital manipulasyonla buluşturuyor ve ne oluyorsa ondan sonra oluyor. Gucci gibi dünya devi bir marka İşlekel’i ekibine alıyor. Facebook, şimdiki adıyla ‘Meta’, ona partnerlik teklif ediyor ve Spark AR denen platformda Türkiye’deki ilk ortağı oluyor.Yüzdeyüz İlham Veren Sohbetler’de yeni neslin en iyi örneklerinden biri ile sizleri tanıştıracağız. Yaratıcı, yeni çağı yakalamış, üzerine değer katmış biri Ege İşlekel. Ve lütfen bir ara eserlerine bakın; yeni yüzyılın Rembrand’ı!
#1Alman asıllı ABD'li bilgisayar bilimci Joseph Weizenbaum, bundan 57 yıl önce, dünyanın ilk sohbet robotunu geliştirerek teknolojide bir çığır açtı. Ancak ilerleyen zamanda Weizenbaum tam bir yapay zekâ karşıtına dönüştü. Peki tanınmış bilim insanının fikrini değiştirmesine sebep olan şey neydi? İşte ayrıntılar...
#Yapay ZekaFotoğraf sanatçısı Cem Bayoğlu, sonrasında hiçbir teknik desteğe ihtiyaç duymadan sadece çekim sırasında kullandığı malzemelerle “Sinful Colors” adını verdiği her biri sanat olan eserleri ortaya çıkarıyor. Muhteşemler... YüzdeYüz İlham Veren Sohbetler’de sanatı ve sanatçıyı sizlerle buluşturmaya devam ediyoruz. Hiç durmayan, sürekli yenilikleri kovalayan, uygulayan, uluslararası boyutta işler yapan Cem Bayoğlu’nun çılgın fikirlerine bu sohbet ile dahil oluyoruz.Ülke çapında 50 sanatçının eline valizi verdi ve hayat yolculuğu hikayelerini fotoğraflayarak kitabına aktardı. Durmadı, ülkemizde ilk defa sadeliği ve işlevselliği ile öne çıkacak olan ‘cvland’ adlı iş bulma uygulamasını hayata geçirdi. Okudukça ilham alacağınız sohbet ile sizleri baş başa bırakıyoruz.
#İzmirStanford Üniversitesi’nde yazılım mühendisi olan Sait Furkan Teke, bir dizi karakterinin, başladığı kitabı bir türlü bitirememesinden etkilendi ve yapay zekâya verdiği konu ve komutlarla 6 saatte çocuk kitabı yazdı. “Küçük Elly’nin Arayışı” yapay zekânın yazdığı ilk Türkçe çocuk kitabı oldu.
#Stanford ÜniversitesiGenellikle bir makinenin bilişsel işlevleri (algılama, öğrenme, muhakeme etme, problem çözme, bağlamsal anlam çıkarma ve tahminler yapma gibi) insanlar kadar veya insanlardan daha iyi gerçekleştirme yeteneği olarak tanımlanan yapay zeka (artificial intelligence - AI), yaşama, çalışma ve sosyalleşme şeklimizi temelden değiştiriyor.
#Teknolojiİzmir’de tarih öğretmeni Sema Gür ile mahalleden arkadaşı Pınar Pinzutti’nin Facebook’ta kurduğu Süslü Kadınlar Bisiklet Turu 10 yaşında. Tur bu yıl 25 ülkede 200 şehirde eşzamanlı gerçekleşti. Pinzutti şu an Milano’da valilik ve belediyelere bisiklet turizmi danışmanlığı yapıyor. Birleşmiş Milletler ödülü alan Gür ve Pinzutti ile Süslü Kadınlar’ı konuştuk.
#İzmirModern internetin hikâyesi çoğunlukla bugün hayatımızın merkezinde olan Google, Facebook, Amazon ve diğer devler üzerinden anlatılıyor. Ama onlardan önce boş zaman geçirmek için kurulan ve kısa süre içinde başarı hikayesine dönüşen başkası vardı. Üstelik bugünün devleri bu başarı hikayesinin çizdiği yoldan ilerleyerek bu noktaya vardı. İşte 90'lardan günümüze bir internet hikayesi...
#Pierre OmidyarGünümüzde anne-babalar, çok fazla bilgisayar oyunu oynayan çocukları için haklı olarak endişeleniyor. Diğer yandan, bir çocuğun dijital oyunlara çok ilgisi varsa o çocuk ileride, örneğin bir oyun tasarımcısı olabiliyor... Uzmanlara göre ebeveyn çocuğunun hevesini fark etmeli, onu doğru yönlendirmeli.
#Ömür KurtLise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması ve Ödül Töreni’ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan öğrencilere, “İçinizden birileri uzaya gidecek mi? Gidecek. Birilerinin Neil Armstrong’u varsa bizim de Ayşe’miz, Ahmet’imiz var. Bize düşen bunun altyapısını yapmak, yaptık” diye seslendi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanEvladına destek olmayan, kol kanat germeyen anne yoktur elbette... Ancak söz konusu evlat dünyanın en zengin insanı olunca annesi de her yaptığıyla dikkatleri üzerinde topluyor. Kariyeriyle de adından söz ettiren, "Oğlum ünlü olmadan önce ben ünlüydüm" diyen Maye Musk'ı biraz daha yakından tanıyalım
#Maye MuskTelefon dolandırıcılığının çığ gibi artması üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. Sahtecilik ve Dolandırıcılık Bürosu’na bağlı olarak çalışacak özel bir büro kuruldu. Bu büroda görev alan 3 savcı, sadece tele dolandırıcılık şikayetlerini soruşturacak. Böylece şikayetler çok daha hızlı sonuca bağlanacak.
#DolandırıcıKripto para yatırımcılarının son dönemdeki gözdesi Ethereum'un hayata geçirilme hikayesi oldukça ilginç. Arkasındaki hepsi birbirinden farklı karaktere sahip sekiz kişinin yıllara yayılan anlaşmazlıkları, kavgaları ve rekabetleri sayesinde alışıldık başarı öykülerinden oldukça farklı bir anlatısı var. Peki bu sekiz kişiyi biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#Ethereum"Batman görse yüzü kızarırdı..." Bill Gates'in 90'lı yıllarda Seattle'da inşa ettirdiği 131 milyon dolarlık malikanesinin içini görüp de fotoğrafını çeken bugüne kadar olmadı. Peki bu ev hakkındaki bilinen başka ne var? Cevabı sizin için araştırdık...
#Bill GatesKütahya Dumlupınar Üniversitesi, YÖK’ün düzenlediği 2021 Engelsiz Üniversite Ödülleri’nde kazandığı 10 turuncu bayrakla bu yıl ilk sırada yer aldı. Tam erişilebilirlik hedefine ulaşmak için 8 binaları kaldığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Kâzım Uysal, Türkiye’nin en erişilebilir üniversitesi olmayı nasıl sağladıklarını anlattı.
#YÖKTürkiye dün de başka bir konu ile dalgalandı, kripto para dolandırıcılığı iddiasıyla. Haberler sabahtan itibaren köy kahvesindeki vatandaştan şehirdeki bankacıya kadar büyük bir kitlenin gündemine oturdu. Thodex’e para yatıran 390 bin kişinin mağdur olduğu belirtilirken, böyle bir soygunu önleyecek tedbirler neden alınmamıştı?
#YazarBir toplumun kalkınmışlık düzeyinin belirlenmesinde ekonomik kalkınmanın yanı sıra toplumsal ve bireysel gelişme durumları da değerlendiriliyor. Toplumsal gelişmişlik konusu incelendiğinde bu kavramın çeşitli alanlarla ilişkilendirildiği görülüyor. Bu alanlardan birisi ve belki de en önemlisi eğitim. Eğitim denince de akla yetişmiş insan gücüne yapılan yatırım geliyor.
#Bilişim