Paylaş
CHP Antalya milletvekili Çetin Osman Budak’ın, ‘Blockchain teknolojisi’ne ilişkin daha önce verdiği bir önergeyi hatırladık. Budak bu önergeyi 27 Aralık 2019 tarihinde sunarak Meclis araştırması istemişti. Önergesinde şöyle diyordu:
Türkiye’nin Blockchain teknolojisinde riskleri görüp fırsatları yakalaması için proaktif bir tutum alması gerekir. Bu teknolojinin popüler yansıması olan kripto paralar, buzdağının görünen yüzüdür. Blokzincir teknolojisi dünyanın geleceğini şekillendirmeye doğru gidiyor. Bu yeni paradigma karşısında ülkemiz bu alanda geleceğe dönük kapsamlı çalışmalar yapmalı ve güçlü adımlar atmalıdır.
Kripto paralar, Blokzincirin bütünü dikkate alındığında popüler bir ayrıntıdan ibarettir. Şu anda bile bankacılık ve e-ticaret işlemlerine giren bu teknoloji; tapu devirleri, ödeme sistemleri, değerli taşlar, telif hakları, e-devlet sistemleri, sağlık hizmetleri, gümrükleme, e-oylama, yerel ve genel seçimler, deniz lojistiği dahil birçok alanda yeni bir güvenlik altyapısı oluşturma potansiyeline sahiptir.
Budak’a önergesini sorduk. Blockchain’deki kripto para miktarının, 19 ülke dışındaki tüm dünya ülkelerinin milli gelirlerini aştığını vurgulayan Budak şöyle diyor: “2018’deki zirve değerinde kripto para miktarı, dünya dolar rezervinin yüzde 7’si, Euro rezervinin yüzde 39’u ve altın rezervinin yüzde 10’u kadardır. Bütün bu etkisine karşın kripto para sistemi, Blokzincir sisteminin küçük bir parçasıdır. Global dünyanın yeni bir güvenlik mekanizması olarak gelişen bu teknoloji, dünyadaki ticaret sistemini yeniden şekillendirme potansiyeline sahiptir. Ama riskleri de beraberinde getirmektedir.
HUKUKİ ALTYAPI KURULMALI
Dünya ekonomisinde önemli yer tutan ülkeler bu gelişmeler karşısında harekete geçmiştir. Japonya’da yapılan G20 zirvesinde finansal liderler kripto para birimlerine ilişkin risklerin daha iyi incelenmesini ve gerekirse çok taraflı önlemler alınmasını kararlaştırmıştır. Vergi kaçakçılığı, kara para aklama, terörizmin finansmanı ve yatırımcıların korunması açısından hükümetler ve parlamentolar bu konuda proaktif tutum almalıdır.”
“Blokzincire dönük teknolojik ve hukuki altyapının geliştirilmesi, bu alanda insan kaynakları yönetiminin oluşturulması, araştırma-geliştirme altyapısının kurulması, fikri ve sınai haklar özelinde Blokzincir teknolojisinin kullanım alanlarının belirlenmesi, yazılım geliştirme başta olmak üzere fırsatlar ve risklerin ortaya çıkarılması, kamu, birlikler ve özel şirketlerin Blokzinciri stratejisine referans oluşturması, ulusal kurumlarımızın bu alanda küresel rekabete hazırlanması amacıyla bir Meclis Araştırması açılması gerekli görülmektedir.”
Budak, “Muhalefet olarak iktidarı çok uyardık, bu işlerde tokatçılık olabilir diye önergeler verdik, kamunun denetleyici ve düzenleyici olmasını istedik, ama Türkiye’nin gündemi o kadar yoğun ki bir fırsat yaratılmadı” diye ekledi. Ama bu işi düzenleyenlerin gözü halkın cebindekilerdi.
GÜNÜN SÖZÜ
(THODEX’e para yatıran 390 bin kişin mağdur olması olayı) “Burada sorun bu paranın arkasında kamu güvencesi olmamasıdır.” (Prof.Dr. Oğuz OYAN)
BU TABLO İLE ÖVÜNEMEYİZ
TÜRKİYE koronavirüste tüm dünyanın aksine, başlangıçtan beri en yüksek seviyelerini yaşıyor. Rekor üstüne rekor kırılıyor.
Dünya nüfusunun yüzde 1’inin olduğu ülkemizde tüm dünyadaki yeni COVID-19’un yüzde 8-10’u var. Günlük vaka sayısında dünyada bazen 2., bazen 4. sıradayız. İlk 4’teki ABD, Brezilya ve Hindistan’ın nüfusları bizden kat kat yüksek olduğu için 1. görünmüyoruz. Ama gerçekte 1.’yiz.
Biz bu tablo ile övünemeyiz.
Dr. Mustafa ADIGÜZEL
‘ASABI BOZUK LİBERAL’
LİBERAL Parti’nin kurucusu olan ve uzun yıllar genel başkanlığını yürüttükten sonra görevini Cem Toker’e bırakan Besim Tibuk’un sosyal medyada hayli popüler olduğunu biliyor musunuz? ‘Besim Tibuk Hazretleri’ adını verdiği YouTube kanalında, eski konuşmalarını yayınlayan Tibuk’un geçmiş konuşmaları ‘Liberal Mizah’ gözüyle genç kesimin ilgisini çekiyor. ‘Ezber bozan’ düşünceleriyle siyasetin en liberal ismi olduğunu söyleyen Tibuk’un, ‘Asabı Bozuk Liberal’ adlı bir de kitabı bulunuyor.
Türkiye öyle bir hale gelmiş ki, Tibuk’un LDP başkanıyken söylediği, o zaman dikkate alınmayan ya da espri ile karşılanan sözlerinin gençlere ilham kaynağı olması için “Demek ki toplumdaki karşılığımız eskisine göre daha fazla. Zaten yola çıkarken, biz devleti yönetmeye talibiz, insanların kalbini ve beynini değil, demiştik” diyor.
MESAJ PANOSU
ATATÜRK’e darbeci diyen Ahmet Altan’a, içeriden çıkınca geçmiş olsun telefonu açan Kemal Kılıçdaroğlu, 26 Ağustos’ta parti kurduk, o tarihten bu yana bir kere arayıp hayırlı olsun demedi!
Rifat SERDAROĞLU
Doğru Parti Gn.Bşk.
BİLİYOR MUSUNUZ?
FENER Rum Patriği Bartholomeos’un 24 Temmuz 2019’de Kırklareli Belediyesi’ni ziyaretinde heyette Patrik Vekili olarak yer alan Andreas Sofianopoulos’un, geçtiğimiz aylarda Kırklareli Metropoliti olarak atandığını, bu atamanın ardından dün beraberinde papaz Varnavas Grigoriadis ve Rum Cemaati temsilcisi Stelyo Gülgün ile birlikte Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu’na bir nezaket ziyaretinde bulunduğunu...
HALK TV’nin, hafta sonları yayınlanan Serhan Asker’in ‘Görkemli Hatıralar’ adlı programında, yarın 10.00’da Adıyaman Gölbaşı ilçesinde Kahtalı Mıçe ile Amerika’da 20 yıl yaşayan Ermeni kökenli Diyarbakırlı ud sanatçısı Yervart Bostancı’nın yer alacaklarını...
ÇERNOBİL faciasının 35. yılında Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan’ın önderliğinde 25 Nisan Pazar 13.00’te ‘Felaketin adı Çernobil’ sloganıyla dijital miting düzenleneceğini...
Paylaş