Kimimiz çocukluğumuzdan kalma bir alışkanlık olarak yatağımızı kalkar kalkar toplarız, kimi de yataktan çıktığı gibi bırakır akşam aynı şekilde yatağa girer. Elbette ki yatak toplamanın faydaları var ancak eğer siz de kalkar kalkmaz yatağınızı toplayanlardansanız bu haberi okuduktan sonra bu huyunuzdan vazgeçebilirsiniz. Çünkü kalkar kalkmaz yatağı toplamak toz akarlarının çoğalmaları için iyi bir ortam oluşturuyor.
#Yatak ToplamaAğırlıklı battaniyeler, vücut üzerinde yarattığı rahatlatıcı baskı sayesinde uyku kalitesini artırdığı, uyku süresini uzattığı, uykusuzluk veya kaygı sorununu azalttığına inanan pek çok yetişkin tarafından kullanılıyor. Üretici firmaların birçoğu bebekler, hatta yeni doğanlar için giyilebilir battaniye ve kundaklar da dahil olmak üzere ağırlıklı uyku ürünleri pazarlıyor ama söz konusu çocuklar olunca çok daha dikkatli olmak gerekiyor. Yetişkinler için herhangi bir zararı olmayan bu ürünler, bebek ve çocuklar için olumsuz etkilere neden olabilir.
#Bebek Bebek SağlığıSon yıllarda oldukça popüler olan ve pek çok yetişkin tarafından kullanılan ağırlıklı battaniyeler artık giyilebilir battaniye ve kundak şeklinde çocuklar için de üretiliyor. Ancak bu ürünlerin güvenli olduklarına dair çok az kanıt var ve bu konu uzmanları alarma geçirdi. Çocuk doktorları bu ağırlıklardaki hafif baskının bile bebekler için tehlikeli olabileceği konusunda aileleri uyarıyor.
#BebekDünyadaki tüm evlerde bulunan tozun gerçek zararlarını kaçımız biliyoruz? Bulunduğunuz odaya bakın, muhtemelen belirgin tozları göreceksiniz. Ya göremedikleriniz? Evlerimizdeki tozun çoğunluğunu içeren ve çıplak gözle göremediğimiz, sağlığımızı olumsuz etkileyen partiküllerin mevcut olduğunu da unutmayın!
#DysonSonbaharın gelmesiyle birlikte hava sıcaklıkları hissedilir derecede düştü. Kaşıntı, hapşırma ve nefes darlığı gibi bazı alerji belirtilerinde de artışlar yaşanıyor. Alerjilerin bu denli artmasındaki en önemli etken ise mikroskop altında görülebilen 250-350 mikrometre büyüklüğündeki toz akarları… Peki bu canlılardan korunmak için hangi önlemleri almak gerekiyor?
#Sonbahar AlerjisiAlerji durumunda vücut bir besine veya maddeye karşı tepki verir. Toplumda pek çok kişi bu sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Ayrıca besin alerjisinin aynı sıra özellikle mevsim geçişlerinde polen ve bahar alerjisi de görülmektedir. Alerjiye iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemlerle evde çözüm üretilebilir. Peki alerji nasıl geçer? Evde alerjiye ne iyi gelir? İşte alerjinin nedenleri ve evde alerjiye iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemler...
#Alerjie Ne İyi GelirPandemi nedeniyle evlerimizde geçirdiğimiz süre artarken, kış mevsiminin de gelmesiyle ısıtma sistemleri devreye girdi. Bu süreçte evimizi dış ortamdaki kirleticilere de kapattığımızı düşünürken, gerçekte bu kirleticileri de evimize kilitliyor ve gün içerisinde soluduğumuz havanın kalitesini etkileyecek faaliyetlerde bulunuyoruz. Isıtma sistemleri havayı kuruturken; koltuklarımız, minderlerimiz ve yataklarımızdaki toz, toz akarları ve küfler, zemin ve yüzeylerimizdeki toz partikülleriyle birbirine karışıyor.
#DysonEv içi ortamında, özellikle sıcak ve nemli ortamlarda çoğalabilen ev tozu akarlarına karşı uyarılarda bulunan Çocuk İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, “Bu canlılar insanların deri döküntüleriyle beslenir. Akarlar, alerjik şikayetlerin ortaya çıkmasına neden oluyor ve astım ataklarını tetikleyebiliyor. Akarların yoğun olarak yaşayabileceği peluş ve tüylü oyuncaklardan uzak durun” dedi.
#Doç. Dr. Mehmet Yaşar ÖzkarsEvdeki tozların ana kaynağının akarlar olduğuna dikkat çekerek akarlara etkili mücadele yöntemlerini sıralayan Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran, Kışın evler yeterince havalandırılmadığında biriken akarlar; alerjik rinit, egzama, akne, kronik bronşit ya da astım ataklarını artırır. Yatak bazaları, dolap içleri ya da perdeler gibi sürekli temizleyemediğimiz bazı yerlerde akarlar yaşamaya devam eder. Akarlarla mücadelede en etkili yöntem karanfil, palmarosa ve biberiye yağlarından oluşan karışımdır dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Serhat KoranAlerjileri ilkbahar ve yaz aylarında en çok tetikleyen şey polenler olsa da kış aylarında da bizleri bekleyen başka bir alerjik tehdit var. Kışın soğuk havalarda zamanımızın çoğunu iç mekanlarda geçirmeye başladıkça yüksek düzeylerde iç mekan alerjenlerine maruz kalabiliyoruz. Peki bu kış alerjilerine ne sebep oluyor, kış alerjileri nasıl tedavi ediliyor?
#Kış AlerjileriAraştırmalar alerjik hastalıkların büyük şehirlerde yaşayanlarda kırsal alanlarda yaşayanlara göre daha çok görüldüğünü ortaya koyarken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müzeyyen Doğan alerjik riniti olan kişilere önerilerde bulundu.
#Prof. Dr. Müzeyyen DoğanÇocukluk çağının en sık rastlanan kronik hastalığı olan astım, çocukluk çağında okul kaybı ve hastane yatışlarının önemli sebeplerinden biridir. Peki, çocuklarda astım neden olur? Ailede astım varsa çocukta da astım gelişir mi? İşte konuyla ilgili önemli bilgiler…
#AstımGünün yorgunluğunu atmak ve vücudumuzu restore etmek için ömrümüzün üçte birini geçirdiğimiz uykunun olmazsa olmazı rahat bir yastıktır. İnsanoğlu taş, ot, hayvan yünü derken son geldiği noktada silikon ve kaz tüyü doldurulmuş yastıkları kullanır hale gelmiştir.
#Alerjik AstımYapılan çeşitli çalışmalarda, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde alerji ataklarında artış olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. Ekim ayının gelmesi ve havaların soğuması ile sonbahar alerjisi de kendini göstermeye başladı. Peki, Sonbahar alerjisi nasıl geçer? Sonbahar alerjisi nedir?
#Sonbahar Alerjisi Nasıl Geçer?Gün boyu temiz ve taze havanın girmediği ortamlar birçok hastalığa davetiye çıkarır. Peki, insanların yaşadığı, çalıştığı ve sosyalleştiği mekanlar nasıl temizlenmelidir? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Celal Karlıkaya, yaşadığımız kapalı ortamların havasını temizlemek için alınabilecek önlemleri anlattı.
#KimyasalMevsim geçişlerinde, ısı farkları olduğu için ilkbaharda hasta olma riski artıyor. Ağırlıklı olarak mevsim geçişlerinde ortaya çıkan polenler alerjiye sebep oluyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece “Alerjik bünyelilerin ve astım hastalarının özellikle bu dönemde ilaçlarını düzenli kullanmaları çok önemli. ‘İyiyim’ diyerek ilaç kullanımını asla kesmemeliler’’diyor.
#Ev TozuBahar güneşli günlerle gelse de bazı hastalıklar için sıkıntılı bir dönemin başlangıcı olabilir. Bunlardan biri de dünya üzerinde en sık rastlanan alerjik problemlerden alerjik rinittir. Baharın tadını çıkarmak için alerjik rinit ile ilgili bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenleri sizler için hazırladım.
#AlerjiAlerji denilince akla daha çok bahar ayları ve polenler geliyor. Ancak alerji sadece bahar ayları değil yılın her mevsimi yaşanabiliyor. Özellikle alerjik bünyeli kişilerin ev ortamında alacakları önlemler yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçebiliyor. Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Attila Saygı, alerjiden korunmanın yolları hakkında bilgi verdi.
#Alerji Neden OlurSonbaharda havaların serinlemesi ve salgın yapan virüs enfeksiyonları nedeniyle solunum sistemi alerjileri sıklıkla görülmeye başlıyor. Hava sıcaklığının değişmesi ile ortaya çıkan alerjilerden korumak için dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var. Peki, Sonbahar alerjisi nasıl geçer? Sonbahar alerjisi nasıl tedavi olur?
#Sonbahar Alerjisi