TARIM ve gıda sektörüyle ilgili tartışmalarda, beni asıl ilgilendiren konu ihracat… Diğerleri benim açımdan ikinci planda kalıyor. Daha önce de yazdım; Türkiye'nin 2023 yılı tarım, gıda ve odun dışı orman ürünleri ihracatı 26.5 milyar dolar oldu. Az da olsa, ihracatta artış devam ediyor, ancak hala potansiyelimizin çok altındayız. Türkiye, görünen bir gelecek, yani diyelim 10-15 yıllık bir vade için 50 milyar dolarlık somut bir hedef koymalı. Bu güzel ülkenin böyle bir gücü var, tarım ve gıda potansiyeli var, artık bütün dünyayı radarına koymuş, vizyoner ihracatçıları var. Peki ne eksik? söz konusu hedefin, mutlaka bir devlet politikası olarak ele alınması ve bu çerçevede bir yol haritasının hazırlanarak, kamuoyuna ilan edilmesi... Eksik olan bu…
#1TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Hürriyet Editör Masası’na konuk oldu. Tarım sektörünü tüm yönleriyle ele alan Çandır, sektördeki nitelikli iş gücünün artırılmasına yönelik dikkat çekici çözüm önerileri sundu, önerileri güncel verilerle destekledi. Çandır, Antalya Tarım Konseyi (ATAK) olarak belediye başkanı adaylarına sunacakları 32 maddelik özel raporun öne çıkan başlıklarını ve sebze-meyve fiyatlarını yüzde 25 düşürecek planının detaylarını paylaştı…
#Antalya Ticaret BorsasıNarenciye üretiminde önemli bir yere sahip Mersin'de geçen yıla oranla bu sene yüzde 35 civarında verim artışı olan mandalinada hasat başladı. Geçen yıla göre fiyatı yarı yarıya inen ve bahçede 3-4 liradan alıcı bulan mandalina, pazar ve marketler de 7 ile 10 TL arasında satışa çıktı.
#Mandalinaİnsan vücudunda gerekli olan bazı asitler bulunur. Folik asit ise bunlardan birisidir. Genellikle folik asit pek çok kişi tarafından merak edilir. Folik asidin düşük veya yüksek olması durumunda insan vücudunda bazı rahatsızlıklar görülmesine sebep olur. Peki Folik asit nedir? Folik asit değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtilerini sizlere detaylıca açıkladık.
#Folik Asit NedirNasıl oluyor da Antalya’da 8 TL’ye hale giren salatalık 22 TL’ye manav tezgâhına düşüyor? Hürriyet sebzenin yolculuğunu adım adım izledi. Aradaki farkın çözümü için TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır’dan sekiz öneri geldi.
#AntalyaŞeker hastalığı olarak da bilinen tip 2 diyabet, günümüzün en önemli sağlık problemleri arasında. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından sunulan verilere göre dünya genelinde 20 ile 79 yaş aralığında olan her 11 kişiden biri diyabet hastası ve bu sayının 2045 yılında 10’da 1’e yükselmesi bekleniyor. Bu hastalık, kişinin organlarını ve yaşamsal fonksiyonlarını etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Hastalığın gelişmesinde ise insülin salgısının bozulması ve insüline vücudun direnç göstermesi önemli rol oynuyor. Üstelik diyabet belirtileri çoğu vakada gözlemlenemiyor ve teşhis raslantısal olarak konuluyor.
#Sponsorlu İçerikTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Tahıl koridorundan 10 milyon tonun üzerinde tahıl taşınmıştır. Bu tahılın 6 milyon tonu yani yüzde 60'ı Avrupa ülkelerine gitmiştir; Asya ülkelerine yüzde 27'si, Afrika ülkelerine ise yüzde 13'ü ulaşmıştır" dedi.
#Vahit KirişciTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişci, kent tarımının gelişmesi için çalışmaların devam ettiğini ve bu sayede hem enerjiden hem zamandan hem de küresel ısınmanın etkilerinin azaltılacağını söyledi. Kirişci, Türkiye'nin 7 coğrafyasında verimli topraklar olduğunu ancak ekilen ürünlerle yağış rejimlerinin uyumlu olmaması nedeniyle sıkıntılar olduğunu söyledi. Bunun önüne geçilmesi için çalışmalar yapıldığını belirten Kirişci "Kırsaldan kente göçle başlayan, mirasla da iyice köpüren, hiç de olumlu olmayan bir gelişme. Bir karış toprak çok kıymetli hale geliyor. Topraklarımızın boş kalması kabul edeceğimiz bir şey değil" değerlendirmesinde bulundu.
#Vahit Kirişci