Doğu Karadeniz'de vadilerin arasına hiçbir mühendislik hesabı olmadan gelişigüzel kurulan teleferikler, ölümlü ve yaralamalı kazalara davetiye çıkarıyor. Bölgede son 10 yılda 18 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin de yaralandığı teleferiklerin standarda kavuşturulması isteniyor. Bahçesine kurduğu teleferik mekanizması ile çaylarını taşıyan Tahir Baş ise, “Teleferik Rizeli için olmazsa olmaz. Bu bizim elimiz kolumuz, yoksa bu engebeli arazilerde o kadar çayı yol kenarına nasıl çıkarırız?” ifadelerini kullandı.
#RizeDoğu Karadeniz’de başlayan çay tarımı için Rize'ye büyük kentlerden gelen yaklaşık 30 bin kişiye salgın tedbirlerine uymaları çağrısı yapıldı. Vali Kemal Çeber, "Başta İstanbul olmak üzere hastalık yoğun olan illerden 30 bine yakın hemşehrimizin Rizeye geldiğini biliyoruz. Çay hasadını pandemi kurallarına uygun yürütmezsek yeniden sıkıntılı sürece girebiliriz." dedi.
#RizeÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, çay tarımında çalışan yaklaşık 40 bin yabancı uyruklu işçinin koronavirüs tedbirleri kapsamında sınır kapıları kapalı olunca bu yıl da ülkeye gelememesi nedeniyle üreticilerin, ailece bahçeye girerek, hasada başladıklarını söyledi.
#RizeDoğu Karadeniz'de, yaş çay alım sezonu 17 Mayıs Pazartesi günü başlayacak. ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, konu hakkında yaptığı açıklamada geçen yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle farklı bir alım programı gerçekleştirdiklerini, salgının devam ettiği bu sezon tecrübeli olduklarını söyledi.
#ÇAYKURRİZE'nin Güneysu ilçesinde, yörede 'varangel' olarak bilinen ilkel teleferiğin halatına takılıp 25 metrelik yükseklikten düşen Özbekistan uyruklu Shakhnoza Yuldasheva (31), hayatını kaybetti. Uzmanlar, bölgede çay hasadı ile birlikte yük taşımada kullanılan ilkel teleferiklerin güvenlik açısında büyük tehlike oluşturduğunu belirtti.
#RizeDOĞU Karadeniz'de, üçüncü dönem yaş çay hasadı hazırlıklarına başlandı. Pandemiden dolayı sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle Gürcü işçilerin gelemediği bölgede, Türkiye'de bulunup, çalışma izinleri olan Senegal, Afgan ve Özbek uyruklu işçiler hasat öncesi çay bahçelerinde yabancı ot temizliği çalışmalarını sürdürüyor.
#Doğu Karadenizİçişleri Bakanlığı, 81 ilin valiliğine, "Çay Üreticilerinin/Müstahsillerinin Seyahat İzin Belgesi" konulu genelge gönderdi. Genelgeye göre, Çaykur'a kayıtlı çay üreticileri 19 Mayıs gece yarısından itibaren, çay bahçelerinin bulunduğu illere izin belgesi alarak gidebilecek.
#İçişleri BakanlığıDOĞU Karadeniz Bölgesi’nde, koronavirüs tedbirleri kapsamında sınır kapılarının kapatılması nedeniyle 40 bin yabancı uyruklu işçinin ülkeye giremeyecek olması, büyükşehirlerden gelmek isteyen yaklaşık 100 bin üreticinin de kente girişlerinin yasaklanmasıyla çay hasadı için işçi arayışı sürüyor. Rize'nin Fındıklı ilçesinde, ’Çayımız Tarlada Kalmasın’ projesi ile kurulan birlik üyeleri, mahalle ve köyleri gezerek aylık 6 bin 900 TL’yi bulan maaş ve sosyal güvence karşılığında işçi arıyor.
#İşçiDOĞU Karadeniz Bölgesi’nde, koronavirüs tedbirleri kapsamında sınır kapılarının kapatılması nedeniyle 40 bin yabancı uyruklu işçinin ülkeye giremeyecek olması, büyükşehirlerden gelmek isteyen yaklaşık 100 bin üreticinin de kente girişlerinin yasaklanması ile çay hasadı için işçi arayışı başladı. Bu yıl, günlük yevmiyesi yaklaşık 250 TLden aylık 7 bin 500 TL kazanacak olmasına rağmen çay işçisi bulunamıyor. Rizede valilik ve kaymakamlıklar, çay işçiliği yapacak kişi bulmak için çalışma başlattı.
#Çay Toplama İşiYazarımız Ebru Erke geçen hafta Japonya’ya gidip Türk çayını anlattı. Biz de kendisiyle buluşup çayımızı, kültürümüzdeki yerini, Japonya gibi çay gelenekleriyle meşhur bir ülkede Türk haftasında yaşadıklarını ve yeni markasını konuştuk.
#Melis YılmazBelki bir 10 yıl kadar önce bize çok yabancı olan avokado, artık mutfağımızdan eksik etmediğimiz malzemelerden. Güney’de Alanya ülkemizdeki ihtiyacın neredeyse tamamını karşılıyor, üstelik yetiştirdiği avokadolar coğrafi işaret tescilli. Yerli avokadonun hikâyesini yerinde dinledik, nefis tarifler öğrendik.
#Avakado