Yargıtay Hukuk Genel Kurulu haberleri sayfasında Yargıtay Hukuk Genel Kurulu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2207 Yargıtay Hukuk Genel Kurulu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, kanser hastası yaşlı babası ile kalp hastası annesine yıllarca bakan kız evlada bırakılan dairenin iadesi yönündeki mirasçıların açtığı davaya son noktayı koydu. Kurul; maddi durumu iyi ve birden çok taşınmazı olan kanser hastası babanın, kendisine bakıp ilgilenen kızına bir gayrimenkulünü devretmesinin diğer mirasçılardan mal kaçırma amacını taşımayacağına hükmetti.
#Yargıtay Hukuk Genel KuruluYargıtay Hukuk Genel Kurulu (YHGK), milyonlarca emekliyi ilgilendiren çok kritik bir karara imza attı. Yargıtay, emekli maaşlarına bloke konulamayacağına karar verdi. Kararda, emekli maaş ve ödeneklerinin, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) alacakları ile nafaka borçları dışında haczedilemeyeceği belirtildi. İçtihat niteliği taşıyan Kurul kararı çektiği tüketici kredisini ödeyemeyen bir emeklinin maaşının dörtte birine bloke konulmasının iptali için açtığı dava üzerine verildi. Örnek YHGK kararı ışığında, bankalar, emekli maaşlarına ödenmeyen kredi taksitleri nedeniyle bloke koyamayacaklar.
#Yargıtay Hukuk Genel KuruluHatalı araç parkı yüzünden ceza yazdığı sürücünün 'Terbiyesizler, Allah belanızı versin' şeklindeki ifadelerinin hakaret olduğunu öne süren trafik polisi mahkemenin yolunu tuttu. Sekiz yıldır bitmeyen davada son noktayı Yargıtay Hukuk Genel Kurulu koydu. Kurul, öfkeli sürücünün 'terbiyesizler' demesinin hakaret ve kişilik haklarına saldırı mahiyetine olduğuna hükmetti. Emsal kararla birlikte görevli memura bu kelimeleri kullananlar manevi tazminat ödemeye mahkum olacak.
#Yargıtay Hukuk Genel KuruluGelinlik giymek neredeyse tüm genç kızların hayalini süslüyor. Gelinlik giyme hayali yıkılan geç kızlar için Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'ndan önemli bir karar geldi. Kurul; geline söz verip de düğün yapmayan damadı kusurlu buldu. Düğün merasiminin tarifini de yapan Yüksek Mahkeme; düğün yapmamayı boşanma sebebi saydı. Emsal kararla; düğün yapmamak evliliği temelinden sarsan kusur olarak kabul edilecek.
#YargıtayYargıtay Hukuk Genel Kurulu, SGK ile özel hastanelerin davalık oldukları onlarca dosyayı ilgilendiren bir karar verdi. Sigortalı yakının kimliğini kullanarak özel hastanede muayene olan hamile kadına ilişkin özel hastanenin gönderdiği faturaya SGK ‘Usulsüz işlem’ dedi ve 10 bin TL ceza kesti. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ise “Gebelerin tedavileri zaten ücretsiz” diyerek 10 bin liralık cezayı iptal etti.
#GazetehaberleriBursa'da, taşeron şirket bünyesinde çalıştığı belediyedeki vestiyerdeki boş çikolata kutusunu alan temizlikçi kadın tazminatsız kovuldu. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, temizlik işçisi kadına kıdem tazminatı ödenmemesi gerektiğine hükmetti. Kararla birlikte, kadın 16 yıldır çalıştığı kuruma veda etti.
#Yargıtay Hukuk Genel Kuruluİzmir'de bir alışveriş merkezinin otoparkında meydana gelen hasarlı trafik kazasında, sigorta şirketinin olayın kara yolunda meydana gelmediğini gerekçe göstererek zararı karşılamayacağını bildirmesi üzerine şirket aleyhine açılan dava sonuçlandı.
#Seyit Ahmet AkyüzAnkara'da ayrıldığı eşi tarafından bir başka aileye 4 aylıkken evlatlık verilen kızını görebilmek için 9 yıldır hukuk mücadelesi veren anne, yerel mahkemenin direnmesine rağmen Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun verdiği emsal kararla kızını görme hakkını kazandı. Son duruşmada, 9 yıl sonra kızını gören anne, "Tarifsiz bir duygu yaşadım" dedi.
#YargıtayYargıtay Hukuk Genel Kurulu, Kocaeli’nde görülen bir boşanma davasında kritik bir karar verdi. Dosyaya göre, kadın, eşini aldattı. Bunun üzerine eşini döven koca yargılandı; cezasına da indirim yapıldı. Koca, eşine karşı boşanma davası açtı; tazminat da istedi. Mahkeme, kocaya, manevi tazminat ödenmesini istedi. Yargıtay 2. Dairesi, ‘Taraflar eşit kusurlu’ dedi kararı bozdu. Son sözü söyleyen Hukuk Genel Kurulu: ‘Kişilik haklarına saldırı oldu’ gerekçesi ile ‘Kocaya tazminat verilmeli.’ Bir üye bu karara itiraz etti.
#Yargıtay 2. Hukuk DairesiYARGITAY Hukuk Genel Kurulu, Geyve Belediyesi ise alacaklıları arasında yaşanan ‘klima krizi’nde son noktayı koydu. Kurul, biri başkanın odasında bulunan iki klimayı haczeden alacaklıları haklı buldu: “Klimalar, kamu hizmeti için zorunlu değil, haczedilebilir.”
#YARGITAY Hukuk Genel KuruluYEDİ yıl önce Manisa Kırkağaç’a bağlı Kocaiskan Köyü’nde bir orman yangını yaşandı. Yangına, zihinsel engelli 9 yaşındaki çocuğun çakmakla oynaması sebep oldu. Orman İşletmesi, sahibi oldukları birkaç keçi ile geçimlerini sağlayan Küçük Ailesi’ne dava açtı. Mahkeme 32 bin 600 TL istenen davayı iki kez reddetti. Ancak Yargıtay aileyi haksız buldu. Baba Emin Küçük "Bu parayı ödeyemem" diyor. Esas çarpıcı durum ise haberin hazırlanması sürecinde ortaya çıktı: Orman yangınından 16 ay sonra da Küçük Ailesinin evinde yangın çıkmış 5 yaşındaki bir çocukları ölmüş.
#Yargıtay Hukuk Genel KuruluDiyarbakır'da resmi nikahlı eşini bırakarak başkasıyla yaşayan kocanın, darbettiği karısının kendisini tırmalayarak yaraladığı gerekçesiyle açtığı davadaki boşanma kararını, kadının savunma içgüdüsüyle hareket ettiği gerekçesiyle iptal eden Yargıtay, içtihat oluşturdu.
#Yargıtayİstanbul Barosu Avukatı Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu, okurlarımın sokak hayvanlarının haklarına ilişkin sorularını yanıtladı: “Hayvan Hakları Kanunu’na göre site bahçesindeki kedi ve köpekler de site sakini gibi değerlendirilmeli. Bu hayvanlar site, apartman bahçesi dışına atılmamalı. Site bahçesindeki su ve mama kaplarını atmak da ‘hayvanlara kötü muamele’ kabul edilir.”
#BahçeEmeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yapılan yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından yüzlerce kişinin çalıştığı devasa sitelerle, kapıcısı olan apartmanlarda emekliye ayrılmak isteyen çalışanlara tazminatlarının nasıl ödeneceği merak ediliyor. Alışveriş merkezi, oteli, okulu, spor salonu, sosyal tesisleri bulunan yüzlerce kişinin çalıştığı site ve apartmanlarda tazminat ödemesi nasıl yapılmalı? İstanbul Barosu avukatı M. Şeref Kısacık merak edilen soruları yanıtladı.
#Emeklilikte Yaşa TakılanlarAnkara’dan gazeteci Erdal İpekeşen, ev sahibi-kiracı ihtilafının üzerine yakın arkadaşı Av. Esin Gürel’in gönderdiği dava dilekçesini bize iletti. Yazı, “TBK-347 sayılı kanun maddesi kiraya veren ve kiracılar için kafa karışıklığı yaratmakta ve kanun maddesinde hüküm yanlış anlaşılmaktadır. Kiracı ve kiraya veren tarafların karışıklık yaşadığı bu hususta açıklamalarımız şu şekildedir” diye başlıyor:
#Erdal İpekeşenYargıtay Hukuk Genel Kurulu, kredi kartını emaneten verenleri ilgilendiren emsal bir karara imza attı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, müşterinin kredi kartını üçüncü kişiye vermesi ve bankanın da limit üzerinde harcamaya izin vermesi nedeniyle "taraflar ortak kusurludur" dedi.
#YargıtayGelin adayı ile damat adayının ailelerinin kavga etmesi sonucu nişan atan gençler mahkeme yollarını aşındırdı. Yıllar süren davada çıkan olaylar sebebiyle komşularına rezil olan, etrafına küçük düştüğünü belirten genç kız ve annesine manevi tazminat ödenmesi gerektiğine hükmedildi. Yargıtay'da 'rezil olma' tazminatının tutarının yüksek olduğuna dikkat çekerek kararı bozdu.
#NişanEvliliğin mutlu ve sağlıklı bir şekilde yürümesinin önündeki engellerden biri de kişisel bakım ve hijyen problemi. Pek çok çift, kişisel hijyenin yetersizliği ya da eksikliği nedeniyle sorun yaşıyor, hatta sırf bu nedenle ilişkiler bitebiliyor. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde partnerlerinin vücut kokuları nedeniyle rahatsızlık yaşayan, sırf bu yüzden ayrılan ya da sevdiği kişi üzülmesin diye bu sorunu bir türlü dile getiremeyenlerle konuştuk.
#HijyenYargıtay Hukuk Genel Kurulu; yüz binlerce ticari taksi şoförünü yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme; hasılata bağlı günlük yevmiyeli olarak çalışma sisteminde, haftalık 45 saati aşan bir çalışması bulunması durumunda işçinin fazla çalışma ücretine hak kazanacağına hükmetti.
#YargıtayHadise severek takip ettiğim ve hatta kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri gibi önemli meselelerde tavrını ve duruşunu takdir ettiğim bir isim. Bugünlerde 4 ay süren evliliğin ardından aldığı boşanma kararı ile gündemde. Elbette taraflar anlaşamıyorsa boşanmak doğaldır ama aldıkları karardan çok gündeme taşımak istediğim başka bir konu var: Düğün takıları ne olacak? Çünkü iddiaya göre Mehmet Dinçerler evlilik teklifi için verdiği 3 milyon TL’lik yüzük ve düğün takılarını geri istiyor. Sosyal medyada da çoğunluk düğün takılarının iade edilmesini savunuyor. Ama Yargıtay öyle demiyor. Yargıtay’ın aldığı emsal karara göre, ‘Düğün takıları kadınındır’.
#HadiseEmekliler, maaşını promosyon için başka bankaya taşımak için emekli maaşına konulan blokenin kaldırılmasını Yargıtay Hukuk Genel kurulu kararları uyarınca talep edebilir. Buna rağmen hemen hemen tüm bankalar kendisinden kredi kullanmış olan emeklinin maaşını başka yere taşımasına izin vermiyorlar. Bu hukuksuz tutumu takınan bankaların BDDK’ya şikayet etmelerinin yanı sıra tüketici hakem heyetlerine başvurabilerler.
#ANTALYABir komşunun, öğrenci olduğunu bildiğimiz komşusuna ‘pasif agresif’ denilebilecek bir dille yazdığı mektup sosyal medyayı salladı. O mektupta gürültü yaptığı iddia edilen öğrencinin ‘düz taban’ olduğundan tutun evde terlik giymesi ve pencereleri açık bırakmaması gerektiğine ve hatta ‘kapı kolu kullanma talimatı’na kadar yok yok! Şahsi olarak komşunun bu mektubunu hiç de kibar bulmadım. Sosyal medyada ise birçokları mektubun gayet ‘kibar’ olduğunu savunuyor. Gerçekten öyle mi? Hem psikologlara hem de Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonu Genel Sekreteri Beste Demirhan’a sordum.
#Sosyal MedyaBir siteden daire alırken mutfağına, banyosuna, odalarına, balkonlarına, dolaplarına, seramiklerin renklerine, duvardaki boyaya kadar inceliyoruz. Ama toplu yaşam alanlarının anayasası olan yönetim planına bakmak aklımıza gelmiyor. Oysa yönetim planları apartman ve site yaşamı için kritik önem taşıyor. Yönetim planında yasaksa evinizde kedi hatta muhabbet kuşu bile besleyemezsiniz. Muayenehane olarak kullanmak için aldığınız daireyi, o amaçla kullanmanız mümkün olmayabilir. Site içinde dükkânınız var ama hiç girmeyeceğiniz havuzun giderlerini ödemek zorunda kalabilirsiniz.
#AidatYan binanın salonunda gece sabaha kadar açık bırakılan beyaz ışık, yatak odanıza sızıp sizi uyutmuyorsa dava açılabilir mi? Balkondan sofra bezi, nevresim silkelenebilir mi? Yatak odası penceresinden zeytin çekirdeği atan üst kat komşunuz belediye ve karakola şikâyet etmenize rağmen çekirdek atmayı sürdürüyorsa ne yapabilirsiniz? Bu sorularınızı İstanbul Barosu avukatlarından Kat Mülkiyeti Hukuku uzmanı Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#Komşuluk HukukuYargıtay Hukuk Genel Kurulu, milyonlarca kiracıyı yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Kira sözleşmesinin yapılması sırasında tarihleri boş olan ve kiracı tarafından imzalanan tahliye taahhüdünün tarihlerinin sonradan doldurulmasının önemsiz olduğuna dikkat çekti.
#KonutYıllar süren boşanma davasında son noktayı koyan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu; eşi küçük düşürmenin eşe hakaret etmekten daha ağır bir kusur olduğuna hükmetti. Yüksek Mahkeme; eşine ağır hakaret eden, işyerine giderek huzursuzluk çıkaran ve eşini başkaları yanında küçük düşüren erkeği, kendisine ağır hakaret eden kadına nazaran daha kusurlu olduğuna dikkat çekti.
#YargıtaySite ve apartman yöneticileriyle ilgili okurlarımdan soru yağıyor. Yeni bir site ya da apartmana taşınanlar, “Yönetici seçmek zorunda mıyız? Yöneticiye ücret ödeyecek miyiz?” diye soruyorlar. Apartman veya müstakil evlerden oluşan sitelerde sekizden fazla bağımsız bölüm varsa yönetici seçmek zorunlu.Peki yöneticinizin görev ve yetkileri neler? Yöneticiniz siteyi borçlandırıcı çek/senet imzalayabilir mi? İşçileri keyfi olarak işten çıkartabilir mi? Zamanında ödenmeyen sigorta primleri, elektrik,su, doğalgaz faturaları için fazladan ödenen ceza ve faizlerden sorumlu tutulabilir mi? Sorularınızı İstanbul Barosu avukatlarından kat mülkiyeti hukuku uzmanı Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#SiteSakarya’da bir fabrikada işçi olarak çalışan Arzu K. ailesinin karşı çıkmasına rağmen kaçarak evlendi, 10 gün işe gidemedi. İşveren devamsızlık yaptığı gerekçesiyle genç kadının iş akdini feshetti. Genç kadın alacakları için iş mahkemesine dava açtı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, “kadının devamsızlığının haklı bir nedene dayandığı” gerekçesiyle, kıdem tazminatı ve bazı işçi alacaklarının kendisine ödenmesine hükmetti.
#İşçiİşverenle işçi arasındaki ihbar süresi davasına son noktayı koyan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, iş arama izninden yararlanmanın işçinin isteği koşuluna bağlı tutulmadığına hükmetti. Emsal kararla birlikte; talep bulunmasa da işçiye iş arama izni verilmesi zorunlu hale gelirken, işveren bu konuda bir takdir hakkına sahip olmayacak.
#İhbar SüresiYargıtay Hukuk Genel Kurulu, kanser hastası yaşlı babası ile kalp hastası annesine yıllarca bakan kız evlada bırakılan dairenin iadesi yönündeki mirasçıların açtığı davaya son noktayı koydu. Kurul; maddi durumu iyi ve birden çok taşınmazı olan kanser hastası babanın, kendisine bakıp ilgilenen kızına bir gayrimenkulünü devretmesinin diğer mirasçılardan mal kaçırma amacını taşımayacağına hükmetti.
#Yargıtay Hukuk Genel KuruluTorununa bakmak için başka şehre giden 38 yıllık eşinin evi terk ettiğini öne sürerek mahkeme kararıyla terk ihtarı gönderen kocanın, baldızına evlilik teklifi ettiği ortaya çıktı. Yıllar süren boşanma davasına son noktayı koyan Yargıtay, baldızına evlilik teklif eden erkeğin kusurlu olduğuna hükmetti. Yargıtay’ın kararında ayrıca, erkek eşin, gerek ortak çocuğuna yazdığı mektubunda, gerekse kadına SMS olarak gönderilen mesajlarında eşini ilk nişanlısını unutamamakla suçladığı, ayrıca hakaret içerikli sözler söylediği anlaşıldığı belirtildi.
#Evlilik