Bir tarafta beton binalar, bir tarafta zamana inat ayakta kalabilmiş ve tarihi dokusunu koruyabilmiş konaklar… UNESCO’nun ‘Yaratıcı Şehir’ unvanına layık gördüğü, sürprizlerle dolu bir şehir Kütahya ve tarihin içinde yürümek isteyenlerin çok seveceği bir sokak da var burada: Germiyan Sokağı...
#KütahyaKİŞİLİĞİMİZE dair biriktirdiklerimizin “tarlası” doğup büyüdüğümüz topraklardır. Çocukluğumuzdaki “turşucu amca”, “öğretmenlerimiz”, “haytalıklarımız”, “gençlik aşkları”, “okul – mahalle” hatıraları... Hepsi bizi bütünleyen, inşa eden parçalardır. Hatıraların nesnelerle büyülü ve kenetlenmiş bir ilişkisi vardır.Kan şekerin düştüğünde Kemeraltı’nda yediğimiz pidenin unutulmazlığı o dekorun bütününde saklıdır.
#İzmirBalıkesir’in yöresel peynirlerinin kayıt altına alındığı ‘50 Peynirli Şehir Balıkesir’ kitabı, Frankfurt’ta düzenlenen Dünya Yemek Kitapları Yarışması’nda 3 finalist arasına girdi. Kitap, Hong Kong’da yapılacak finalde Türkiye’yi temsil etmeye hak kazandı.
#PeynirHatay'ın eşsiz lezzetleri ve yöresel ürünleri İstanbullularla buluştu. 16 Aralıkta sona erecek gastronomi şenliği için Hatay İş adamları ve Bürokratları Derneği Genel Sekreteri Adnan Dolapcıoğlu, Hatay UNESCO tarafından, 26. Gastronomi Yaratıcı Şehir ünvanına sahip dedi.
#HatayTurizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) tarafından 29 Mart’ta Türkiye’nin ilk ‘Global GastroEkonomi Zirvesi’ düzenleniyor. TURYİD Başkanı Kaya Demirer, “Türkiye’nin 2023 turizm hedefi 50 milyar dolar. Turist başına ortalama 670 dolarda kalırsak, bu hedefe ulaşamayız. Oysa gastroekonomiyle öne çıkıp bu geliri 1250 dolara çıkarırsak 65 milyar doları yakalayabiliriz” dedi.
#Gazetehaberleriİstanbul, UNESCO tarafından yaratıcı şehirler arasına alındı geçen ay. Bu hafta da TİM’in inovasyon haftasında en çok yenilikler, tasarımın gücü, bunun ekonomiye etkisi ve yıkıcı inovasyon konuşuldu. Türkiye’de tasarımın duayen isimlerinden Faruk Malhan, Leonardo da Vinci’nin Haliç için çizdiği köprünün hayata geçirilmesini önerdi. Malhan, ‘yaratıcı şehir’ seçilen İstanbul’un her metrekaresinin değerlendiğini ancak İstanbul’un bunun farkında olmadığını söylüyor.
#Faruk MalhanGaziantep 33 ülkeden seçilen 47 şehir arasına girerek gastronomi dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağı üyeliğine hak kazanarak bu programda Türkiye’nin öncü şehri sıfatını kazandı.Yaratıcı Şehirler Ağı (Creative Cities Network), 2004 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yürütme Kurulunun 170. toplantısında alınan karar doğrultusunda dünyanın farklı ülkelerinden 116 şehrin katılımıyla kuruldu. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin şehirlerinin sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmalarına katkı sağlamayı hedefliyor.
#GazianteıBİLSEM’ler, özel yetenekli öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla açılmış proje tabanlı bağımsız destek eğitim kurumları olarak tanımlanıyor. Aralık ayı itibarıyla Türkiye genelinde 110 bin 730 özel yetenekli öğrencinin, ilgi alanları doğrultusunda eğitim aldığı bu kurumlar bazı veliler tarafından bir ‘statü’ merkezi olarak değerlendiriliyor. Çocuklar bu merkezlerde eğitim almaları için zorlanabiliyor. Bu amaçla bazı veliler çocuklarının elinden tutup hazırlık kurslarının yolunu tutuyor. Oysa BİLSEM’ler öğrenci seçerken hazırlıktan çok yeteneği önemsiyor. Konuyla ilgili Hürriyet’e konuşan MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Otrar, öğrencilerin BİLSEM’de eğitim alabilmek için bir sınavdan değil 3 aşamalı değerlendirme sürecinden geçtiğini belirtti. Doç. Dr. Otrar, son zamanlarda çocuğunu BİLSEM’e göndermenin ebeveynler arasında bir trende dönüştüğüne dikkat çekerek, özel yetenekli olmayan bir çocuğun BİLSEM aşamalarını geçmesi ve merkezde eğitime başlaması mümkün olsa da bu durumun sonradan uyum sorunlarına neden olabildiğini dile getirdi. Ayrıca kurs görünümlü oluşumların insanların umutlarını sömürdüğünü söyleyen Otrar, birçoğu için hukuki sürecin başlatıldığını açıkladı.
#BİLSEMİnsanlar bireysel farklılıklarla dünyaya gelirler. Bu farklılıklar bazen bireyleri normal denilen grupta bulunanlardan anlamlı ölçüde ayırır ki ayrılanlar özel eğitim grubuna girerler. Bu ayrım normalin altına yönelik de üzerine yönelik de olabilir. Yetenekler de doğumla getirilen gizil güçler ve farklılıkların da kaynaklarından biri. İyi bir eğitim bu farklılıkları olabildiğince dikkate alarak tasarlanan eğitim olarak tanımlanır.
#Konuk YazarYazın kavurucu sıcağını üzerinden atan Akdeniz’in dingin, Karadeniz’in esintili, Ege’nin gölgeli duraklarında mutlaka mola verdirecek çok lezzetli adresleri derledim. Yollarda bulacak, tadına doyamayacaksınız. Köftecilerden esnaf lokantalarına bu geniş yelpazede her zevke uygun bir seçenek var.
#KaradenizDışişleri Bakanı Hakan Fidan, dünyada ve bölgemizde yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Suriye ile normalleşme adımlarına değinen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "İyi niyetimizi ortaya koyduk" değerlendirmesinde bulundu. ABD'de 60. Başkanlık seçim yarışını Donald Trump'ın kazanmasına ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Trump'ın ilk döneminde gerçekleştirdiği politikalara bakarak gelecekte yapacağı politikaların analiz edilemeyeceğini belirtti.
#Dışişleri