Bir tarafta beton binalar, bir tarafta zamana inat ayakta kalabilmiş ve tarihi dokusunu koruyabilmiş konaklar… UNESCO’nun ‘Yaratıcı Şehir’ unvanına layık gördüğü, sürprizlerle dolu bir şehir Kütahya ve tarihin içinde yürümek isteyenlerin çok seveceği bir sokak da var burada: Germiyan Sokağı...
#KütahyaKİŞİLİĞİMİZE dair biriktirdiklerimizin “tarlası” doğup büyüdüğümüz topraklardır. Çocukluğumuzdaki “turşucu amca”, “öğretmenlerimiz”, “haytalıklarımız”, “gençlik aşkları”, “okul – mahalle” hatıraları... Hepsi bizi bütünleyen, inşa eden parçalardır. Hatıraların nesnelerle büyülü ve kenetlenmiş bir ilişkisi vardır.Kan şekerin düştüğünde Kemeraltı’nda yediğimiz pidenin unutulmazlığı o dekorun bütününde saklıdır.
#İzmirBalıkesir’in yöresel peynirlerinin kayıt altına alındığı ‘50 Peynirli Şehir Balıkesir’ kitabı, Frankfurt’ta düzenlenen Dünya Yemek Kitapları Yarışması’nda 3 finalist arasına girdi. Kitap, Hong Kong’da yapılacak finalde Türkiye’yi temsil etmeye hak kazandı.
#PeynirHatay'ın eşsiz lezzetleri ve yöresel ürünleri İstanbullularla buluştu. 16 Aralıkta sona erecek gastronomi şenliği için Hatay İş adamları ve Bürokratları Derneği Genel Sekreteri Adnan Dolapcıoğlu, Hatay UNESCO tarafından, 26. Gastronomi Yaratıcı Şehir ünvanına sahip dedi.
#HatayTurizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) tarafından 29 Mart’ta Türkiye’nin ilk ‘Global GastroEkonomi Zirvesi’ düzenleniyor. TURYİD Başkanı Kaya Demirer, “Türkiye’nin 2023 turizm hedefi 50 milyar dolar. Turist başına ortalama 670 dolarda kalırsak, bu hedefe ulaşamayız. Oysa gastroekonomiyle öne çıkıp bu geliri 1250 dolara çıkarırsak 65 milyar doları yakalayabiliriz” dedi.
#Gazetehaberleriİstanbul, UNESCO tarafından yaratıcı şehirler arasına alındı geçen ay. Bu hafta da TİM’in inovasyon haftasında en çok yenilikler, tasarımın gücü, bunun ekonomiye etkisi ve yıkıcı inovasyon konuşuldu. Türkiye’de tasarımın duayen isimlerinden Faruk Malhan, Leonardo da Vinci’nin Haliç için çizdiği köprünün hayata geçirilmesini önerdi. Malhan, ‘yaratıcı şehir’ seçilen İstanbul’un her metrekaresinin değerlendiğini ancak İstanbul’un bunun farkında olmadığını söylüyor.
#Faruk MalhanGaziantep 33 ülkeden seçilen 47 şehir arasına girerek gastronomi dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağı üyeliğine hak kazanarak bu programda Türkiye’nin öncü şehri sıfatını kazandı.Yaratıcı Şehirler Ağı (Creative Cities Network), 2004 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yürütme Kurulunun 170. toplantısında alınan karar doğrultusunda dünyanın farklı ülkelerinden 116 şehrin katılımıyla kuruldu. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin şehirlerinin sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmalarına katkı sağlamayı hedefliyor.
#Gazianteıİzmir’in girişimcilerin ruhunu besleyen bir kent haline geldiğini söylüyor EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Özhelvacı… Gençlerin en önemli kası olarak girişimciliği gören Özhelvcı, İzmir’de girişimcilik açısından ise bilişim, tarım teknolojileri, yenilenebilir enerji, yaratıcı endüstriler, turizm, lojistik ve sağlık teknolojileri sektörlerinin ön plana çıktığını paylaşıyor.
#1Gelişimsel özellikleri veya yetenekleri açısından akranlarından anlamlı şekilde önde olan öğrencileri özel yetenekli olarak tanımlayabiliriz. Çocuğun özel yetenekli olması aynı zamanda özel eğitime ihtiyacı olduğu yani özel bir eğitimle desteklenmesi gerektiği anlamına da geliyor.
#Konuk YazarPop müziğin üretim süreci yıllardır belirli bir düzende ilerliyordu. Şarkı yazarı, bestesini genellikle gitar veya piyano eşliğinde oluşturur, ardından bir prodüktör bu taslağı alıp düzenler ve eseri yayına hazır hale getirirdi. Teknoloji geliştikçe, prodüksiyon araçları da akıllandı ama müziğin yaratıcı özü hep insana dayanıyordu. Ta ki şimdiye kadar...
#MüzikBİR ülkenin mutfak kültürü, aslında onun dünyaya açılan en sıcak, en samimi ve en lezzetli yüzü... İşte Gökmen Sözen, yıllardır Türkiye’nin gastronomi sahnesini dünyaya tanıtma misyonuyla hareket eden isimlerden biri. Ama sıradan bir gastronomi figürü değil... Onu, bir gastronomi diplomatı, hatta belki de bir mutfak stratejisti olarak tanımlamak daha doğru...
#1