Bir tarafta beton binalar, bir tarafta zamana inat ayakta kalabilmiş ve tarihi dokusunu koruyabilmiş konaklar… UNESCO’nun ‘Yaratıcı Şehir’ unvanına layık gördüğü, sürprizlerle dolu bir şehir Kütahya ve tarihin içinde yürümek isteyenlerin çok seveceği bir sokak da var burada: Germiyan Sokağı...
#KütahyaKİŞİLİĞİMİZE dair biriktirdiklerimizin “tarlası” doğup büyüdüğümüz topraklardır. Çocukluğumuzdaki “turşucu amca”, “öğretmenlerimiz”, “haytalıklarımız”, “gençlik aşkları”, “okul – mahalle” hatıraları... Hepsi bizi bütünleyen, inşa eden parçalardır. Hatıraların nesnelerle büyülü ve kenetlenmiş bir ilişkisi vardır.Kan şekerin düştüğünde Kemeraltı’nda yediğimiz pidenin unutulmazlığı o dekorun bütününde saklıdır.
#İzmirBalıkesir’in yöresel peynirlerinin kayıt altına alındığı ‘50 Peynirli Şehir Balıkesir’ kitabı, Frankfurt’ta düzenlenen Dünya Yemek Kitapları Yarışması’nda 3 finalist arasına girdi. Kitap, Hong Kong’da yapılacak finalde Türkiye’yi temsil etmeye hak kazandı.
#PeynirHatay'ın eşsiz lezzetleri ve yöresel ürünleri İstanbullularla buluştu. 16 Aralıkta sona erecek gastronomi şenliği için Hatay İş adamları ve Bürokratları Derneği Genel Sekreteri Adnan Dolapcıoğlu, Hatay UNESCO tarafından, 26. Gastronomi Yaratıcı Şehir ünvanına sahip dedi.
#HatayTurizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) tarafından 29 Mart’ta Türkiye’nin ilk ‘Global GastroEkonomi Zirvesi’ düzenleniyor. TURYİD Başkanı Kaya Demirer, “Türkiye’nin 2023 turizm hedefi 50 milyar dolar. Turist başına ortalama 670 dolarda kalırsak, bu hedefe ulaşamayız. Oysa gastroekonomiyle öne çıkıp bu geliri 1250 dolara çıkarırsak 65 milyar doları yakalayabiliriz” dedi.
#Gazetehaberleriİstanbul, UNESCO tarafından yaratıcı şehirler arasına alındı geçen ay. Bu hafta da TİM’in inovasyon haftasında en çok yenilikler, tasarımın gücü, bunun ekonomiye etkisi ve yıkıcı inovasyon konuşuldu. Türkiye’de tasarımın duayen isimlerinden Faruk Malhan, Leonardo da Vinci’nin Haliç için çizdiği köprünün hayata geçirilmesini önerdi. Malhan, ‘yaratıcı şehir’ seçilen İstanbul’un her metrekaresinin değerlendiğini ancak İstanbul’un bunun farkında olmadığını söylüyor.
#Faruk MalhanGaziantep 33 ülkeden seçilen 47 şehir arasına girerek gastronomi dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağı üyeliğine hak kazanarak bu programda Türkiye’nin öncü şehri sıfatını kazandı.Yaratıcı Şehirler Ağı (Creative Cities Network), 2004 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yürütme Kurulunun 170. toplantısında alınan karar doğrultusunda dünyanın farklı ülkelerinden 116 şehrin katılımıyla kuruldu. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin şehirlerinin sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmalarına katkı sağlamayı hedefliyor.
#GazianteıDışişleri Bakanı Hakan Fidan, dünyada ve bölgemizde yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Suriye ile normalleşme adımlarına değinen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "İyi niyetimizi ortaya koyduk" değerlendirmesinde bulundu. ABD'de 60. Başkanlık seçim yarışını Donald Trump'ın kazanmasına ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Trump'ın ilk döneminde gerçekleştirdiği politikalara bakarak gelecekte yapacağı politikaların analiz edilemeyeceğini belirtti.
#DışişleriMichelin Rehberi 5 Aralık Perşembe akşamı düzenlenecek törenle 2025’in yıldız alan ve tavsiye listesine giren restoranlarını açıklayacak. Yıldız müfettişleri bu yıl İstanbul, İzmir ve Bodrum’un yanı sıra Muğla’nın diğer bölgelerini de ziyaret etti ve ödül listesini genişletti. Yeme-içme dünyası bu özel geceyi heyecanla beklerken gastronomi meraklıları tören öncesinde kulaktan kulağa rehbere girecek mekânları fısıldıyor, tahminlerini yapıyor. Geçen yıllarda yıldız alan ya da tavsiye listesine girenler unvanlarını koruyacak mı, ‘Michelin Rehberi’ne yeni kimler girecek? Gastronomi alanından isimlere öngörülerini sorduk.
#Michelin RehberiA Milli Futbol Takımı, UEFA Uluslar B Ligi 4. Grup’taki 6. ve son maçında deplasmanda Karadağ’a 3-1 mağlup olarak büyük bir şok yaşattı. Mücadele boyunca etkisiz bir oyun ortaya koyan ay-yıldızlılar, Nikola Krstović’in 3 golüne engel olamadı. Galler’in İzlanda’yı yenmesiyle turnuvayı 2.sırada tamamlayan milliler, A Ligi'ne yükselmek için play-off oynamaya hak kazandı. Karadağlı futbol muhabirleri, karşılaşmayla ilgili Spor Arena’ya özel bir röportaj verdi. Meslektaşlarımız, Türkiye’nin savunmada yaşadığı sorunlara ayrı bir parantez açarak uyarılarda bulundu.
#A Milli TakımBüyük şehirlerde yaşayanların bir kısmının hayalidir bir gün ata topraklarına dönmek, orada doğayla iç içe yaşayıp üretim yapmak. Çoğu zaman hayallerde kalır ekmek-biçmek… Fakat bunu gerçekleştirenler de var. Köylerine dönen, kendilerine köy bulan ve orada üreterek hayat kuranlar nasıl başardıklarını anlattı.
#Büyük ŞehirBilimsel icatlar her zaman insanlığa fayda sağlamıyor; silahlar, nükleer enerji ve atom bombalarının neden olduğu yıkıcı sonuçlar bunun en açık örnekleri... Amerikalı mühendis ve kimyager Thomas Midgley Jr. ise insanlığa ve çevreye en çok zarar veren bilim insanlarından biri olarak tarih sahnesinde yer aldı. 1924’te basın önündeki gösterisinden 100 yıl sonra bile dünya hâlâ Midgley’in iki icadının kötü etkilerinden kurtulmaya çalışıyor. İşte ‘dünyaya en çok zarar veren bilim insanı’ olarak anılan Thomas Mıdgley’in sıra dışı hikâyesi…
#Thomas Midgleyİtalyan mutfağı sadece zeytinyağlılar, makarnalar ve pizzalarla değil, aynı zamanda zengin sakatat yemekleriyle de ünlüdür. Milano’nun gururu olarak kabul edilen ‘busecca alla Milanese’ (trippa alla Milanese) işte bunlardan biridir. Geleneksel bir işkembe yemeği olan bu lezzet, Milano’nun soğuk kış gecelerinde iç ısıtan, besleyici ve doyurucu bir yemektir. İtalyan mutfağında sakatatlara olan ilgi hem ekonomik hem de kültürel sebeplerle gelişmiştir ve busecca da bu geleneğin bir parçasıdır.
#Danilo Zanna