Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, üniversitelerde yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında 21 lisans, 50 önlisans olmak üzere toplam 71 programın açılacağını ve bu programların bu yılki ÖSYM Kılavuzu’na dahil edileceğini duyurdu.
#Erol Özvarİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Köse, Fransa ve İtalya’daki üniversitelerle iş birliği yaparak serebral palsili bebeklerin tedavisine umut olacak yapay zeka teknolojisi üzerinde çalışıyor.
#İTÜYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Yapay zekâ temelli bilişim teknolojisini ve mobil yazılım temelli iletişimi bütün programlara entegre edeceğiz” dedi. Yükseköğretim Kurulunca İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ev sahipliğinde “Yükseköğretimde Üretken Yapay Zekâ: Yükseköğretim Kurulu-Sektör Buluşması” toplantısı gerçekleştirildi.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) arasında yapay zekâ ve dijital teknolojilerle ilgili derslerin üniversite müfredatlarına dahil edilmesi amacıyla protokol imzalandı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “BTK Akademi dersleri öğrenciler tarafından çevrimiçi veya çevrimdışı olarak takip edilecek, sınavlar ise üniversitelerimizde yüz yüze gerçekleştirilecek. Bu, Türk yükseköğretim tarihinde bir ilk adımı ifade ediyor” dedi.
#YÖKÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 17-18 Haziran tarihlerinde düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları dün açıklandı. 3 milyon 527 bin 443 adayın başvurduğu sınavda bu yıl İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Niğde ve Afyonkarahisar’dan tüm soruları doğru cevaplayarak 500 tam puan almayı başaran toplam 10 birinci var. İşte o şampiyonların başarı hikâyeleri...
#YÖKOECD tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan İstihdam Görünümü 2023 Raporu’nda, yapay zeka sebebiyle bazı mesleklerin risk altında olduğu, bazılarınınsa gelecekte daha popüler olacağı bilgisi yer aldı. Ayrıca raporda, çalışanların yüzde 60’ının gelecek 10 yıl içinde işlerini yapay zekaya kaptırma korkusu yaşadığı belirtildi.
#OECDABD merkezli OpenAI tarafından geçtiğimiz günlerde kullanıma açılan yapay zekâ, teknoloji dünyasını sarstı. Karşılıklı sohbet edilebilen, sorulara mantıklı cevap veren, üstüne üstlük makale yazıp matematik problemi çözen ChatGPT isimli bot, Hürriyet’e de özel röportaj verdi...
#Yapay ZekaYükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversite tercihi yapacak adaylar için süreci kolaylaştırmak amacıyla üniversitelerin ve programlarının tanıtılmasına yönelik olarak düzenlenen ‘Üniversiteni Keşfet YÖK Sanal Fuarı’ başladı. 1-3 Ağustos’ta düzenlenen Fuar’la YÖK, öğrencilere, tercih edeceği üniversiteyi ve programı dijital ortamda yakından tanıtacak.
#YÖK AtlasYükseköğretim Kurulu (YÖK) 2022-2023 Akademik Yılı'ndan itibaren yerli ve milli insan kaynağı ihtiyacına yönelik olarak üniversitelerde yeni bölümler açıyor ve üniversite-sanayi iş birliği kapsamında yaptığı protokoller çerçevesinde burs desteğini artırıyor.
#YÖKMerakla beklenen YKS sonuçları nihayet açıklandı. 2 yıllık (Önlisans) bölümlerin 2021 Üniversite Taban Puanları, üniversite sınavına giren öğrenciler tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. İstedikleri üniversite için tercih yapacak olan üniversite adayların, bölümlerin sıralamaları ve taban puanlarını öğrenmesi gerekiyor. İşte, 2 yıllık, 4 yıllık önlisans üniversite bölümleri taban puanları ve başarı sıralamaları 2021
#Sayısal Bölümlerİstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, “Geleceğin meslekleri arasında, edüstriyel veri bilimciliği, siber fiziksel güvenlik ve kriptografik mühendisliği, robot koordinatörlüğü, IT/ IoT çözüm mimarlığı, endüstriyel bilgisayar mühendisliği, bulut hesaplama uzmanlığı, veri güvenliği uzmanlığı, şebeke geliştirme mühendisliği, 3D yazıcı mühendisliği, giyilebilir teknoloji tasarımcılığı gibi alanlar var. Gelecek yıllarda toplumsal hayatta birçok dönüşüm yaşanacak. Yeni alanlar, yeni fırsatların da ortaya çıkmasını sağlayacak. Gelişen alanların gelecekte maddi getirisi, mevcut mesleklere göre kat kat fazla olacak. 5G teknolojilerinin gelişimiyle birlikte nesnelerin internetinden söz ediyoruz, makinelerin birbiri arasında kuracakları iletişim için de insan aklına ve yönetimine ihtiyaç var" dedi.
#İtü2020 kılavuzu uzun bekleyişin ardından yayımlandı. Kılavuzla birlikte tercih takvimi de belli oldu. Sonuçların 27 Temmuz’da açıklanmasının ardından 6-14 Ağustos’ta tercihler yapılacak. Bu yıl devlet üniversitelerinde çok önemli bir kontenjan değişimi olmazken, vakıf üniversitelerinde az da olsa artış oldu. Eğitim uzmanı Salim Ünsal, kılavuzdaki değişiklikleri inceledi ve şu önemli ayrıntıları paylaştı:
#Üniversite2020 kılavuzu uzun bekleyişin ardından yayımlandı. Kılavuz ile birlikte tercih takvimi de belli oldu. Sonuçların 28 Temmuz’da açıklanmasının ardından 6-14 Ağustos’ta tercihler yapılacak. Bu yıl devlet üniversitelerinde çok önemli bir kontenjan değişimi olmazken, vakıf üniversitelerinde az da olsa artış oldu. Eğitim uzmanı Salim Ünsal, kılavuzdaki değişiklikleri inceledi ve şu önemli ayrıntıları paylaştı:
#YazarAylarca öğretmenler maaş alamadığı için zor durumda kalan, eğitimi aksayan Doğa Koleji’nin İTÜ’ye geçişinde son aşama tamamlanmak üzere. 102 kampusta 8 bini öğretmen, 5 bini personel olmak üzere 13 bin çalışanı olan kurumda yönetimin başına geçen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü, İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji kurucu temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Karaca ile son durumu konuştuk.
#İtüAylarca öğretmenler maaş alamadığı için zor durumda kalan, eğitimi aksayan Doğa Koleji’nin İTÜ’ye geçişinde son aşama tamamlanmak üzere. 102 kampusta 8 bini öğretmen, 5 bini personel olmak üzere 13 bin çalışanı olan kurumda yönetimin başına geçen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü, İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji kurucu temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Karaca ile son durumu konuştuk.
#YazarYapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi’nde açılıyor. 2020-2021 yılında bölüme ilk öğrencilerini kabul edecek olan İTÜ, bünyesinde yürüttüğü ulusal ve uluslararası yapay zeka ve veri mühendisliği çalışmalarını böylece programa girecek 40 öğrenciye aktarmış olacak.
#Yapay Zeka Ve Veri MühendisliğiSon dakika haberi... Yükseköğretim Kurulunca, üniversitelerin örgün eğitim programları için 835 bin 383 kontenjan belirlendi. Tıp programında belirlenen kontenjan 16 bin 448, mühendislikte 71 bin 244, hukuk programlarında ise 16 bin 327 oldu.
#Son DakikaİTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Hamitler, Özlüce ve İnegöl kampüsleri ile Bursa’da, eğitime yeni bir soluk kazandırmaya hazırlanıyor. İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Özeren, araştıran ve sorgulayan çocuklar yetiştirdiklerini vurgulayarak, “İstanbul Teknik Üniversitesinin köklü tarihi ve akademik altyapısının katkılarıyla online eğitimde çığır açmaya hazırlanıyoruz” dedi.
#BursaBilgisayar, bilişim, donanım, yazılım… Geçen yüzyılın bu en popüler, en çok kullanılan sözcüklerinin mucidi; Türkiye’nin ilk elektronik mühendislerinden, Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) kurucusu ve onursal başkanı Prof. Dr. Aydın Köksal ile buluştuk. Matematiğin örgü ve nakış ile ne alâkası var? Dünyanın ilk bilgisayarı nasıl ortaya çıktı? Computer nasıl bilgisayar oldu? Hem eski albümleri karıştırıp Aydın Hoca’nın hikâyesini dinledik hem de bu soruların cevaplarını aldık.
#Aydın KöksalCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Cumhurbaşkanlığına bağlı yeni bir Siber Güvenlik Başkanlığı oluşturuyoruz. Çok güçlü bir yapıyla bu alandaki süreçleri düzenleyecek ürünleri ve firmaları akredite edecek çok daha etkili bir şekilde ülkemizin, insanımızın, firmalarımızın siber güvenliğini sağlayacak bir yapılanmaya gidiyoruz" dedi.
#Cevdet YılmazYapay zekânın gelecekte birçok sektörde işgücünü azaltması bekleniyor ancak önce bu zekâyı geliştirecek bir mühedislik gücüne ihtiyacı var. Son dönemin popüler mesleklerinden yapay zekâ mühendisliği için ciddi bir matematik ve istatistik bilgisi gerekli. Gelecekte çok ihtiyaç duyulacak mesleklerden birisi olması beklenen yapay zekâ mühendisliğinde aylık ortalama kazançlar ise yaklaşık 47 bin TL’den başlarken 120 bin TL’lere kadar çıkıyor.
#Yapay ZekâTeknolojiyle değişen yaşam koşullarına ayak uydurabilmek için yeni mesleklere ihtiyaç duyulacak. Uzmanlar, robotik mühendisliği, yenilenebilir enerji uzmanlığı, siber güvenlik uzmanlıklarının geleceğin meslekleri arasında olduğunu ve öğrencilerin meslek seçerken bilişim ve medikal alanlarına ilgi duyduğunu belirtti. Meslekler yapay zekâ ile dönüşürken uzmanlar, bazı mesleklerin yok olacağını ancak öğretmenlik, doktorluk gibi mesleklerin ise önemini yitirmeyeceğini söyledi.
#Meslek