Sağlık açısından önemli olduğu bilinen doğal güneş ışığından birçok ev ve ofis yoksun kalırken, teknolojiyle bu durum artık ortadan kalkıyor. Yapay güneş ışığı üzerine çalışan ve geliştirmeler yapan birçok şirket bulunuyor. Bu sayede istenilen her yerde güneşli bir gökyüzü deneyimleme imkânı sağlanacağı belirtiliyor.
#Yapay GüneşFransa'nın güneyinde küçücük bir köyde yıllardır hummalı çalışmalar yürüten bilim insanları, 4 ay önce Manş Denizi'nin diğer kıyısından gelen bir haberle iyice heyecanlandı. Fikir olarak 1930'larda gündeme gelen, 2000'lerin başından bu yana da ciddi bir ihtimale dönüşen sonsuz enerji üretiminde ipi göğüslemeye çok az kaldı. İşte tüm ayrıntılar...
#Nükleer FüzyonSon yıllarda gerçekleştirdiği bilimsel ve teknolojik hamlelerle başta ABD olmak üzere batılı ülkelerin korkulu rüyası haline gelen Çin'den bir kez daha akılalmaz bir icat haberi geldi: Çin, gerçek güneşten beş kat daha sıcak bir yapay güneş yaparak dünyayı şaşkına çevirdi.
#ÇinCilt kanseri en sık karşılaşılan ama en az tehlikeli olan deri kanseri çeşitidir. Sıklıkla güneş ışınları veya solaryumdaki UV dalgalar nedeniyle oluşur. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Senem Özge Turaçlı cilt kanserleri hakkında merak edilenleri cevapladı.
#Kanser TedavisiSpor Toto Süper Lig'in 21.haftasında Galatasaray yeni teknik direktörü İgor Tudor ile siftah yaptığı maçta Rizespor ile 1-1 berabere kaldı. Ligde geçtiğimiz hafta evinde Kayserispor'a 2-1 mağlup olarak Teknik Direktör Riekerink ile yollarını ayıran sarı kırmızılılar Tudor ile Rize'de çıktığı ilk deplasmanda puan kaybetti. 23.dakikada Lukas Podolski'nin golüyle 1-0 öne geçen sarı kırmızılılar 76'da Özgür Çek'in frikik golüne engel olamayınca 1 puana razı oldu.
#Galatasaray- SDÜ Teknoloji Fakültesi Mekatronik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şenol, saniyede 5-10 bin kez kapanan, bu şekilde güneş ışığını taklit edebilen led sistemi geliştirdi - Seralarda ilk denemesi yapılan sistem sayesinde karanfillerde 20- 25 gün erken çiçeklenme elde edildi, 70-75 santimetre istenen çiçek boyu 110 santimetreyi buldu - Yrd. Doç. Dr. Şenol: - "Yabancıların yaptığı gibi ışığı sürekli vermek yerine, saniyede 5-10 bin defa aç kapa yaparak, kırmızı ve maviyi aynı anda vermeyerek, belli bir aralık bırakarak, gerçek manada güneşi taklit etmeye çalışıyoruz"
Onları artık daha sık görüyoruz; kolejli yani preppy tarzının takipçileri renkli kazağını boynuna asmış erkekler, annesinin incilerini takan polo gömlekli kadınlar... Bu tarz aslında 80’lere uzanıyor. Üstelik bir moda trendinden öte bir hayat tarzı. Kolejli tarzının öncülerinden ve Elle Style Awards’ın ‘Modada Kanaat Önderi’ Amerikalı yazar Lisa Birnbach anlattı
Uzaya dev bir ayna gönderip Güneş'in ışınlarını toplayarak Dünya üzerinde herhangi bir hedefe yöneltmek... İlk başta akıllara bilim kurgu filmlerindeki kötü karakterlerin yaptığı planları getirse de tamamen gerçek olan bir projeden bahsediyoruz. Rusya uzay ajansı Roscosmos, bundan tam 32 yıl önce 4 Şubat 1993 tarihinde, bu projeyi hayata geçirmeyi başardı. Peki ya sonrası?
#Uzay Araştırmaları