Kapadokya Üniversitesi’nin Ürgüp Fabrika Yerleşkesi’nde bulunan eski şarap fabrikası mahzenleri, artık Nevşehir Kültür Yolu Festivali kapsamında önemli sanat sergilerine ev sahipliği yapıyor. Taş mahzenlerin soğuk ortamında yeni medya sanatının öncü sanatçıları eserlerini sergiliyor.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıKalabalıklardan, trafik kaosundan çok hoşlandığımı söyleyemem ama “Nisan’da Adana’da Portakal Çiçeği Festivali” söz konusu olduğunda akan sular duruyor. Kentin o coşkusu, farklı özelliklere sahip, farklı kültürlerden gelen milyonlarca insanın bir aradalığı portakal çiçeğinin kokusu gibi insanı sarıp sarmalıyor. Bu yıl festival tarihi biraz ötelendiği için portakal çiçeği pek fazla yoktu ama onun yerini adeta terapi etkisi yapan dolunayda Seyhan Nehri panoraması aldı...
#Müge AkgünSıradışı biçimde tanıştığımız ve yine şaşırtıcı bir yoldan yaşantımıza giren ‘deepfake’, yapay zekâyla bir portre fotoğrafının hareketlendirilip istenen biçimde konuşturulması anlamına geliyor. Video görüntüleri de bu yöntemle manipüle edilebiliyor. Şimdiye kadar bir ‘tekno-şaka’ olan deepfake, şimdilerde birbirine zıt iki uçtan gerçek hayata karışıyor: İş dünyası ve siber suçlar...
#YazarSamsun'da gerçekleştirilen ‘Marslı Mühendis Kızlar Projesi’ kapsamında devlet okullarından seçilen 14 ile 17 yaş arası başarılı 15 kız öğrenci, iki yıl boyunca farklı üniversitelerdeki bilimsel çalışmalara katılarak tecrübe kazandı.
#Marslı Mühendis Kızlar ProjesiDünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Lenovo, yapay zeka ve artırılmış gerçeklik kavramlarını New Glass C200 ürününde bir araya getirerek dikkatleri üzerine çekti. CES 2017'de görücüye çıkan teknoloji bakın nasıl çalışıyor?
#LenovoABD’de Singularity Universitesi Tıp Fakültesi’nden doktor, bilim insanı, mucit ve girişimci Dr. Daniel Kraft teknoloji, biyo-tıp alanındaki gelişmelerin hasta-hekim ilişkisini de değiştireceğini söylüyor. Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi’nde konuşma yapmak üzere İstanbul’a gelen Dr. Kraft, kendiyle ilgili verilere daha kolay sahip olan hastanın tedavi ekibinin ortağı veya yardımcı pilotu olacağını söyledi.
#Yapay ZekaBilgisayar oyunları hafızayı nasıl etkiliyor? Bilgisayar oyunları ile hafıza olumsuz etkilenir mi? Yoksa bilgisayar oyunu oynamanın yararları var mıdır? Bilgisayar oyunu oynamanın kalıcı etkileri var mıdır? Cevabı haberimizde..
#Bilgisayar Oyunları Hafızayı Nasıl Etkiliyor?Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Siirt Üniversitesinin (SİÜ) akademik desteğiyle geliştirilen "KARMA Gerçeklik Teknolojisi" sayesinde, öğretmen adayları simülasyon sınıflarda yapay zeka öğrencilere ders anlatarak tecrübe ediniyor.
#Orta Doğu Teknik Üniversitesi- Siirt Üniversitesinde öğretmen adayları, "KARMA Gerçeklik Teknolojisi" ile simülasyon sınıflarda yapay zeka öğrencilere ders anlatıp tecrübe kazanıyor- ODTÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi İşler:- "Sistemin amacı, öğretmenlerin sanal öğrencileri üzerinde deney yapmasını sağlamak. Öğretmene ders sırasında yapması gerekenler, öğrencilerin ve sınıfın durumuyla ilgili ne yapması gerektiği sistem üzerinden bildiriliyor"
Berlin sokaklarında yankılanan bir ses, hip-hop sahnesinin kendine has ruhunu taşıyan bir şarkıcı: Chefket. Rap müziğin enerjisini reggae, soul ve funk tınılarıyla birleştirerek özgün bir tarz yaratan müzisyen, sadece ritimleriyle değil, sözleriyle de dinleyicilerini yakalamayı başarıyor. Müziğinde hem aidiyet hem de özgürlük arayışını işleyen Chefket, Almanya’da büyüyen bir sanatçı olarak iki kültür arasında köprü kuruyor. Müziğinde samimi hikâyeler anlatan, toplumun farklı kesimlerine seslenen ve özgün tarzıyla hip-hop sahnesinde kendine sağlam bir yer edinen Chefket ile bir araya geldik. Onunla sadece müziğini değil, ilham kaynaklarını, Berlin’deki sanat yaşamını ve kültürel kimliğini nasıl şekillendirdiğini konuştuk. Sanatıyla insanlara ne anlatmak istediğini ve gelecekteki projelerini merak edenler için keyifli bir sohbet sizleri bekliyor.
#BerlinTurkcell’in sürdürdüğü sosyal projeler ile ilgili bilgi veren Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, “Dijital Bahar projemiz ile dijital okur yazarlığı artırmayı, Zeka Gücü projemiz ile yetenekli öğrencilerimizi teknolojiyle buluşturmayı, tekno atık seferberliği ile gelecek nesillere çok daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı ve Geleceği Yazan Kadınlar Yapay Zekâ projemiz ile de teknolojide fırsat eşitliğini sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
#TURKCELLGeçen hafta Hürriyet Pazar’ın kapağında ‘Robotlu hayat, çok mu rahat’ başlığını gördüğümde “Bu iyi bir soru” dedim. Ocak ayındaki ‘Bir sen, bir ben, bir de robot’ başlıklı yazıma atıfta bulunan haberin ilgi çekici yanıysa toplumun robotlar hakkındaki hissiyatına ayna tutmasıydı. Önümüzdeki 10 yıl içinde bizimle hayata dahil olacak bu yarı soyut varlıklar bakalım ilk önce nerelerde karşımıza çıkacaklar?
#Umut Fırat EroğluEğitim dünyasında yapay zeka teknolojilerinin gelişim hızı tüm Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de eğitim yöntem ve araçlarını, öğrenim süreçlerini, öğrenci ve öğretmen deneyimlerini yeniden şekillendirdi ve şekillendirmeye de devam ediyor. Burada yapay zekaya ilişkin kavramların doğru seçilmesi ve “dönüşüm” ve “entegrasyon” kavramlarının da doğru kullanılması gerekiyor.
#Konuk YazarMEB YEĞİTEK Genel Müdürü Mustafa Canlı, “Teknoloji geliştiren firmalarla eğitimciler arasındaki etkileşimi artırarak, eğitimdeki dijital dönüşümün hızlanmasını sağlıyoruz. Eğitimde VR, artırılmış gerçeklik ve yapay zekâ gibi ileri teknolojilerle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
#MEB