ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi İyi Klinik Uygulama Merkezi Baş araştırıcısı Dr. Ahmet İnal, bilinçsiz antibiyotik kullanımının bağırsaklarda zararlı bakterilerin yanında faydalı bakterileri de öldürebildiğini söyledi. İnal, "Bu dönemde koronavirüs ile karşılaşırsanız veya koronavirüs hastasıysanız bilinçsiz antibiyotik kullandıysanız zaten savunma sisteminiz zayıf olduğu için hastalığı daha ağır geçirmeniz mümkün olabiliyor" dedi.
#Dr. Ahmet İnalSon zamanlarda antibiyotik kullanımının yaygınlaştığına dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Sönmez, yanlış antibiyotik kullanımının bakterilerin direnç geliştirmesine neden olacağını söyledi, olası tehlikelere dikkat çekti.
#Antibiyotik KullanımıNezle ve grip gibi hastalıklarda antibiyotik etkili mi? Gereksiz antibiyotik kullanımının zararları nelerdir? Antibiyotik kullanırken nelere dikkat etmeli? Medikal Direktör Dr. Fulya Erman, uygun olmayan antibiyotik kullanıma bağlı enfeksiyon rahatsızlıklarının ölümcül olabileceğine dikkat çekerek önerilerde bulundu.
#Yanlış Antibiyotik KullanımıBebek bekleyen annelerin en büyük endişesi, erken doğum. Gelişiminin tamamlanmadan doğumun başlaması, bebek doğduktan sonra bazı sorunlarla karşılaşılması anlamına da gelebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı - Perinatoloji (Riskli Gebelik) Uzmanı Doç. Dr. Hülya Dede, erken doğum ile ilgili toplumda pek çok yanlış bilginin yaygınlığına dikkat çekerek doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi.
#Erken DoğumMersin İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı, havadaki ani değişikliklerin mevsimsel hastalıkları tetikleyebileceğini ifade ederek, "Özellikle nezle ve gribe karşı dikkatli olmakta fayda var. Nezle ve gripten basit tedbirler ile korunmak mümkün. En önemlisi kişisel hijyene dikkat edilmeli" dedi.
#Mersin İl Sağlık MüdürüSon zamanlarda en çok duyduğumuz uyarılardan biri gereksiz antibiyotik kullanımı hakkında olanlar. Peki yıllardır her derde deva gibi gösterilip, komşu teyzelerden bile alabildiğimiz antibiyotikler neden düşmanımız oldu? Cevap basit, hatalı ve haddinden fazla kullanım. Bilinçsizce yapılan tüketimin vücudumuza verdikleri zararlara baktığımızda uyarıları ciddiye almakta yarar olduğunu söyleyebiliriz.
#AntibiyotikSon zamanlarda en çok duyduğumuz uyarılardan biri gereksiz antibiyotik kullanımı hakkında olanlar. Peki yıllardır her derde deva gibi gösterilip, komşu teyzelerden bile alabildiğimiz antibiyotikler neden düşmanımız oldu? Cevap basit, hatalı ve haddinden fazla kullanım. Bilinçsizce yapılan tüketimin vücudumuza verdikleri zararlara baktığımızda uyarıları ciddiye almakta yarar olduğunu söyleyebiliriz.
#AntibiyotikDünya antibiyotik direncini tartışırken Türkiye'de çarpıcı antibiyotik araştırması yapıldı. Sonuçlara göre insanların yüzde 41,4'ü kendini iyi hissedinceye kadar, yüzde 39,6'sı doktorun tavsiye ettiği süreye kadar, yüzde 19'u ise kutu bitene kadar, tedaviye devam ediyor.
#AntibiyotikHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, gereksiz antibiyotik kullanımının hastalıklara yol açtığını belirtti. Prof. Dr. Kara: "Yanlış antibiyotik kullanımı daha çok alerjik, ishal, obezite ve bağırsak hastalıklarına neden oluyor. Özellikle çocuklarda antibiyotik kullanımına daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.
#AntibiyotikTürkiye’de 3 milyona yakın kişinin işitme engelli olduğu tahmin ediliyor. Kimi doğuştan kimi sonradan gelişen nedenlerle ‘büyük sessizlik’le yaşamak zorunda kalıyorlar. Ancak tıp teknolojisindeki gelişmeler, bu büyük sessizliği bozup, kişiyi seslerle yeniden tanıştırabiliyor. Bu gelişmelerden biri de koklear implant.
- Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyeleri, doğru antibiyotiğin, yerinde ve dozunda kullanılmamasıyla mikroorganizmaların kazandıkları dirençlere karşı önlem ve mücadelesini araştırıyor - Bölüm Başkanı Doç. Dr. Darcan: - "Birçok stres faktörüne karşı mikroorganizmaların geliştirmiş olduğu direnç mekanizmalarını çözmek, mücadelede yeni alternatif geliştirmek, yeni antibiyotikler keşfetmek ve mücadele edecek kimyasal maddeler üzerine çalışmalar yapıyoruz"
ERCİYES Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Murat Borlu, yanlış antibiyotik kullanımı nedeniyle dirençli hale gelen VR+ (Vankomisin Rezistans) bakterisinin insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Doç.Dr. Borlu, gereksiz yere kullanılan antibiyotiklerin insanları daha çok hasta ettiğini belirtti.
Uzmanlar yanlış antibiyotik kullanımı konusunda uyarılarını sürdürüyor. Biyologlar Birliği Derneği Genel Başkan Yardımcısı Sezer Toprak, antibiyotiklerin yazılması ve kullanılmasının son derece kontrolsüz olması nedeniyle, birçok antibiyotiğe dirençli bakterilerin üremesine neden olunduğunu kaydederek, “ Özellikle sağlığımıza kavuşmak için gittiğimiz hastanelerde birçok antibiyotiğe dirençli bu bakteriler sağlığımızı tehdit etmektedir” dedi.
Bilim insanları, savaştan zarar gören Ukrayna'da birçok ilaca direnç gösteren ‘aşırı patojenik’ bakterilerin endişe verici artışına dair uyarıda bulundu. Özellikle ‘Klebsiella pneumoniae’ bakterisi korkuttu. Peki bu durum tüm Avrupa’ya yayılabilir mi? Klebsiella pneumonia tam olarak nedir ve hangi belirtilerle ortaya çıkıyor? Nasıl önlemler alınmalı?
#SağlıkMilyonlarca insan faydalı olduğunu düşünerek vitamin gıda takviyesi alıyor ancak büyük bir çoğunluğu bilinçsizce kullanıyor. Konunun uzmanları bazı takviyelerin asla birlikte kullanılmaması gerektiği, yanlış kullanımlarda organ hasarına bile neden olabileceği konusunda uyarıyor.
#Vitamin