Kendi en büyük mücevher olan bu kadim kenti, geçmişin ve bugünün hikâyeleriyle anlattığımız ‘İstanbul’un 100 Mücevheri’ yayımlandı. Kitabı, Zeynep Şahin Tutuk ve benzersiz fotoğrafları çeken Halit Bilen ile beraber hazırladık. Bu şehre aşkımı, onu anlatma tutkumu bilirsiniz... Binlerce mücevher barındıran bu çok boyutlu kente farklı bir açıdan baktığımız kitabımızdan 10 nadide pırlanta seçtim size bu hafta.
#İstanbulİstanbul aşkımı bilmeyen kalmadı... Nereye gidersem gideyim dönüp geldiğim, sığındığım yuvamın böyle etkileyici bir yer olması benim için gurur kaynağı. Her sokağı sürprizlerle dolu çok az kent var. Serinlik henüz üşütmezken şehrin kalbinde, Tarihi Yarımada’da bir gün geçirelim. Şehrin sembolleşen yapıları bize hikâyelerini anlatsın.
#HürriyetOsmanlı İmparatorluğu’nun son, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarının tanığı Dolmabahçe Sarayı, zarafetiyle büyüleyen Ortaköy Camisi, Beyazıt’taki Yangın Kulesi, hâlâ hizmet veren Selimiye Kışlası ve daha niceleri... Bu hafta, İstanbul’a karakterini kazandıran en önemli yapılar arasındaki bu binaların mimarı olan Balyan ailesinin izini birlikte sürelim.
#SeyahatMihrimah sultan Camii ülkemizin en bilinen tarihi öneme sahip mimari yapılarından biridir. Bu cami her sene binlerce turisti ağırlamaktadır. Mihrimah Sultan Camii nerededir, tarihi, özellikleri, nasıl gidilir, mimarı kimdir gibi bilgileri bulabilirsiniz.
#Mihrimah SultanGeçtiğimiz pazartesi, 10 Ağustos Sevr Antlaşması’nın 100. yıldönümüydü. Hiç şüphesiz o dönemde de ölü doğan bir antlaşma olduğunu söyleyenler oldu. Birinci Cihan Harbi’ni bitiren son antlaşma olması öngörülüyordu. Osmanlı’nın Avrupa ve Ortadoğu’daki topraklarının elinden alınması ve paylaşılmasını da hedefliyordu.
#YAZARGalata Kulesi hakkında bugüne kadar belki birçok şey duydunuz ya da sadece yolunuzun üstündeydi de bakıp geçtiniz. Kimi zaman da bulunduğu yere oranla, hacimsel büyüklüğünü gölgelik olarak kanıksadınız. Ama karşısına geçip şöyle bir baktınız mı? Neredeyse 1500 yıldır ayakta olan bu yapı kim bilir neler yaşadı, kimleri bağrına bastı, ne hikayeler duydu?
#Galata KulesiMartı olmak lazım İstanbul’a. Hep gördüklerimize göremediğimiz şekilde bakabilmek, bu şehre yeni anlamlar yüklemek, yeni hazineler keşfetmek için… Tepemizde dönüp duran kuşlar nasıl bir İstanbul görüyor diye merak etmekle başladı her şey. Adını ‘Kanatlarımda İstanbul’ koyduğumuz bir yolculuğa çıktık. Yükseldikçe yükseldik ve bambaşka bir İstanbul’la tanıştık. O kadar yukarıdan bakınca ne trafik, ne kaos, ne kabalık, ne de kalabalık kaldı. İstanbul’da kızdığımız her şey, yerini âşık olunası güzelliklere bıraktı. Sis perdesinin mistik havası, güneşin Boğaz’a saçtığı ışıltı, erguvanların moru, sonbaharın sarısı, karın beyazı karşıladı bizi. Hayran olunası gün batımları, şehrin en sakin hallerine şahitlik ettiğimiz gün doğumları, kuleleri, minareleri, kubbeleri, çatılarıyla büyüleyici bir İstanbul çıktı karşımıza. Bir kez daha anladık ki Napolyon Bonapart boşa dememiş; “Dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu.”
#İstanbul Gezi Rehberiİnsana aynı anda birçok farklı seçenek sunan ender şehirlerden biri Bursa… Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa, her adımda yükselen tarihi yapılarıyla tarih severlere, damak çatlatan İskender kebapla gastronomi tutkunlarına, asırlık ağaçlarıyla doğa olmadan olmaz diyenlere, termal tesisleriyle de keyif düşkünlerine hitap eden bir şehir. İşte size Bursa gezi rehberi…
#BursaHong Kong’da en üstün teknolojiyle donatılmış devasa bir gökdelende sabotaj sonucu çıkarılan yangın ve bu esnada binada ailesi mahsur kalmış eski bir FBI görevlisi... ‘Gökdelen’, ‘Yangın Kulesi’ ve ‘Die Hard’ karışımı bir modern felaket filmi. Dwayne Johnson’ın sürüklediği yapımda aksiyon sahneleri iyi ama senaryo vasat ve fazla klişe...
#Lord ByronBugün Dünya Otizm Farkındalık Günü... Kamuoyunun dikkatini otizme çekmek için başlatılan ve bütün dünyada ilgi gören ‘Mavi Işık Yak Kampanyası (Light It Up Blue) bu yıl Türkiye’de de gerçekleştirilecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, otizm konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Türkiye'nin dört bir yanını otizmin simgesel rengi olan ‘mavi’ ile ışıklandıracak. Peki otizm nedir? Otizm Farkındalık Günü ne zaman ortaya çıktı?
#Otizm Ne Demek2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde, kamuoyunun dikkatini otizme çekmek için başlatılan ve bütün dünyada ilgi gören ‘Mavi Işık Yak Kampanyası’nın (Light It Up Blue) Türkiye elçisi Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ile Türkiye’de ikonik binalar mavi ışıkla aydınlatılacak. Bunlar arasında akşam saatlerinde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Galata Kulesi başta olmak üzere, İzmir Saat Kulesi, Beyazıt Yangın Kulesi, Amasya Kalesi bulunuyor.
#Eğitimİstanbul’u en çok bayram zamanı seviyorum, tüm şehir bana kalmış gibi geliyor. Bu bayramı Napolyon’un “Dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu” dediği şehirde geçirecekseniz size sıra dışı bir ailenin eserlerini ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Bir Ermeni aile olan Balyanlar, dışarıdan bakıldığında göze oldukça sade görünen, ancak süslemelerin daha çok içeride yoğunlaştığı eski Osmanlı tarzını tamamıyla ters yüz etmişler. Süsleme sanatının tüm inceliklerinin dış cephede de bonkörce kullanıldığı batı tarzını eserlerine uyarlamışlar. İstanbul’un neredeyse her köşesinde eserler bırakmışlar.
#Balyan Ailesi