Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna ve kuruluşundaki en önemli kararların alınmasına tanıklık eden Kurtuluş Savaşı Müzesi, en önemli tarihi mekânlardan birisidir. Kurtuluş Savaşı Müzesinin nerede olduğu, müze hakkındaki bilgileri ve müzede yer alan eserleri derledik.
#Kustuluş SavaşıERZURUM Büyükşehir Belediyesi'nin Kent Meydanı projesi kapsamında yıkımına karar verilen Kültür Merkezi'ndeki Cumhuriyet dönemi ressamlarına ait 76 yağlı boya tablo, geçici olarak gönderildiği Ankara'dan geniş güvenlik önlemi altında Erzurum'a getirildi. Paha biçilemez eserler, 23 Temmuz'da Cumhuriyete giden yolun ilk adımlarının atıldığı Kongre Binası'nda sanatseverlerle buluşacak.
#ErzurumBeştepe’de 1. Dönem Hâkim ve Savcı Yardımcıları Eğitimi Açılış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hiçbir kuralın, değerin, ahlaki sınırın olmadığı sosyal medya mecraları giderek büyük bir operasyon aygıtına dönüşmeye başladı. Adaletin reyting ve etkileşim avcılığına kurban edilmesine göz yummamalıyız” dedi ve özetle şu mesajları verdi:
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBeslenmeyle ilgili bazı yanlışlar, yapılan tüm araştırmalara karşın doğru biliniyor; araştırmacılar ne derse desin akıllardan silinmiyor. İşte beslenme söz konusu olduğunda, dünyanın en önde gelen uzmanlarının "Yeter artık" dediği efsaneleşmiş yanlışlar.
#SağlıkCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde TİM 31. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Sizlere müjdeli haber vermek istiyorum. İhracatçılar için döviz bozdurma zorunluluğunu yüzde 40'tan yüzde 30'a indirdik. Bu düzenleme Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak" dedi.
#CumhurbaşkanıKÜLTÜR sanat dünyasının en önemli simalarından Arif Keskiner’i, yaygın bilinen adıyla Çiçek Arif’i kaybettik. Nadir görülen bir kan hastalığı tedavisi görüyordu son 15 yıldır. Uzun süren tedavi süreci kalbini ve böbreklerini de yormuştu.
#Arif KeskinerYıldız Sarayı’nda Milli Saraylar Başkanlığı tarafından yaklaşık 5 yıl önce başlatılan restorasyon çalışması devam ediyor. Müze olarak hizmet verecek saray bölümlerinde süren çalışmalar ilk kez görüntülenirken; sarayın dikkat çekici yapılarından Çukur Saray’ın iç duvarlarında yapılan çalışmalarda 19.yüzyıla ait tezyinat ve çizimler ortaya çıkarıldı. Milli Saraylar Başkanı Dr.Yasin Yıldız, "Yıldız Sarayı çok büyük bir külliye; orijinal alanı yaklaşık 600 dönümdür. Bunun tabi önemli bir kısmı şu anda Yıldız Parkı olarak toplumumuzun hizmetinde. Bizim Milli Saraylar Başkanlığı olarak yürütmekte olduğumuz, müze olarak faaliyete girecek olan Yıldız Sarayı’nın alanı da bunun yaklaşık 150 dönümü. İçerisinde birbirinden çok farklı saray yapıları var ve tabi ki burada en uzun süre hüküm süren Sultan Abdülhamid’in, Yıldız Sarayı’ndaki izi; yapılarda, bahçelerde, mekanlarda hatta peyzaj düzeninde dahi çok net hissedilebiliyor. Birkaç yıl içerisinde, Yıldız Sarayımızın bir bütün olarak toplumumuzla buluşacağını söyleyebilirim" dedi.
#Yıldız Sarayıİstanbul'da Yıldız Sarayı’nda 5 yıl önce başlatılan restorasyon çalışması sürüyor. Müze olarak hizmet verecek saray bölümlerinde süren çalışmalar ilk kez görüntülenirken; sarayın dikkat çekici yapılarından Çukur Saray’ın iç duvarlarında yapılan çalışmalarda 19.yüzyıla ait tezyinat ve çizimler ortaya çıkarıldı.
#İSTANBULTürkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıllık tarihi boyunca ihracatçı kimliğiyle öne çıkan, Türkiye’ye ihracatı öğreten Ege Bölgesi, 2023 yılının 10 aylık döneminde 25 milyar 796 milyon dolarlık ihracat yaparken ithalatı 17 milyar 683 milyon dolarda kaldı. Ege Bölgesi 10 aylık dönemde 8,1 milyar dolar dış ticaret fazlası verirken, ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 146 oldu.
#Ege Bölgesi2000’li yılların başı olmalı, arkadaşlarımızla çocuklu aile tatillerinden biri sırasında İstanbul’dan çıkarak zorlu ve uzun bir yolculuktan sonra Antalya üzerinden Kaş’a gelmiştik. Kaş dendiğinde hâlâ o ilk seyahatimizi, virajlı dar yollarda kıvrıla, kıvrıla giderken araba tutmuş bitap halimi ve vardığımızda ‘oh nihayet’ dediğimi hatırlarım...
#Müge AkgünTabiata henüz çok küçük yaşta merak sarmıştı. Yaşadığı Hatay’da dağlara çıkıp bulduğu taşları incelemeyi seviyordu. Mesleğini bu yönde seçti. Türkiye’nin tanınmış jeolog hocalarından biri oldu; Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümü Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ile beraberiz. Şükrü Hoca, memleketindeki yıkımı görünce şoka girmiş: “Binayı sağlam yapıp bir de zeminle barıştırmışsanız tamamen yıkılması mümkün değil. Hasar görür ama içinden sağ çıkarsınız. Hatay’da bunu yapamamışlar. Doğa diyor ki; zeminle barışık bina yapman lazım!”...
#Şükrü Ersoy