Bir haftadır kuvvetli yağmurlarla birlikte soğuk havalar da sert yüzünü göstermeye başladı. “Üşüyorum” diyenlerin sayısı bir anda arttı. Kışın yaklaşmasıyla üşümeyi "Soğuktandır" diyerek olağan bir durum olarak görebiliyoruz ama üşüme hissi bazı önemli hastalıkların işareti olabilir. Peki her üşüme hastalık belirtisi mi? Hangi belirtiler endişe verici? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlıkİnsanlar için 150 yaşına kadar yaşamak artık bir hayal olmaktan çıkıyor. ABD’li ünlü kardiyolog Prof. Dr. Ernst von Schwarz uzun yaşamın kök hücre tedavileriyle mümkün olabileceğini söylüyor. Üstelik Schwartz, bu tedaviyle 100 yaşını geçen insanların yatağa bağımlı kalmayacağını, sosyal hayata ve iş hayatına katılabilen, yaşam kalitesi yüksek aktif bireyler olacağını iddia ediyor. Halihazırda bazı hastalıklara karşı kök hücre tedavileriyle 150 yaşına kadar yaşamak mümkün olabilir mi? Mevcut uygulamalar içinde kök hücre tedavisinin başarı oranı nedir? En çok hangi alanlarda bu yöntem kullanılıyor? Uzmanlarla tüm bu sorulara cevap aradık.
#SağlıkSon yıllarda yaşlanma karşıtı tedavilerde kök hücre kullanımının daha popüler hale gelmeye başladığını belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, yara iyileşmesi ve cilt yenilemesiyle ilgili gelişmelerin anti-aging kullanımını da gündeme getirdiğini belirterek, kök hücre ile cilt gençleştirme yöntemi hakkında bilgiler verdi. Vücudumuzun en büyük organı olan derinin, bariyer fonksiyonu, immün gözetim, D vitamini sentezi, sıcaklık dengesinin düzenlenmesi gibi işlevlerinin yanında kişinin dış dünyayla arasındaki katman olduğunu ve dış görünümde önemli rol oynadığını, bu nedenle sosyal ilişkilerin sağlanmasında da önem taşıdığını belirten Karas, “Derinin bu kadar önemli bir organ olması nedeniyle deri bütünlüğünün bozulması, yaşlanma belirtilerinin geri döndürülmesi, kaybolan deri eklerinin yeniden oluşturulması gibi pek çok alanda çalışmalar yapılmaktadır” dedi.
#1Covid pandemisinin ilk gününden beri bağışıklık konusu gündemimizden düşmüyor. Hepimiz bağışıklığımızı "güçlendirmek" için verilen tavsiyeleri bir ucundan tutmaya çalışıyoruz. Ancak bazı uzmanlara göre, bağışıklığı güçlendirme hepimiz için doğru hareket değil, hatta bazılarımızın bağışıklık sistemleri gereğinden fazla çalıştığından frene basmamız gerekiyor. Peki kim o bağışıklığı fazla çalışanlar ve ne yapmaları gerekiyor? Hepsi içeriğimizde...
#Bağışıklık SistemiHalk arasında iltihap tabiri yangı için kullanılmasına rağmen sık sık apseler için de iltihap denmesinden dolayı yangı terimini kullanmak daha yerinde olacaktır. İnflamasyon ya da enflamasyonun uzun süre devam etmesi, vücudun kronik hastalık gibi sorunlarla karşılaşacağının göstergesi olarak kabul edilebilir. Peki, inflamasyon (enflamasyon) nedir, nasıl azaltılır? İnflamasyon belirtileri ve tedavisi...
#İnflamasyonEvrimsel bir bakış açısına göre, kanın fagositoz ve beslenmeden sorumlu bir hücre türünden doğduğu tahmin ediliyordu. Milyarlarca yıl sonra, kan ve dolaşım sistemi, daha karmaşık yaşam formlarının evrimine büyük ölçüde yardımcı oldu. Peki, kırmızı kan hücresi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kırmızı Kan Hücresiİnsan vücudunun içerisinde çok sayıda hücre yer almaktadır. Hayatın temelinde de bu hücreler yer almaktadır. Hücrelerin ana kısımları ve özellikleri fazlasıyla merak edilmektedir. Sizin için insan hücresinin ne olduğunu, özelliklerini, bu hücrelerin organellerini ve yapısını derledik.
#İnsan HücresiMayoz ve mitoz bölünme biyolojinin önemli konularından biridir. Bu konu sınavlarda da sıklıkla çıkmaktadır. Bu nedenle öğrencilerin öğrenmesi gereken konulardan bir tanesidir. Deri hücresi nedir, haploit mi yoksa diploit midir? Deri hücresi mayoz ya da mitoz bölünme geçirir mi detayları ile derledik.
#Deri HücresiLenfatik sistemi oluşturan damarları, bezleri ve organları birçok durum etkileyebilir. Bazıları doğumdan önce gelişim sırasında veya çocukluk döneminde olur. Diğerleri hastalık veya yaralanma sonucu gelişir. Peki, lenf nedir? Tüm detayları ile derledik.
Fibroblast, kök hücre tedavisi anlamına gelen bir tür tedavi yolu olarak bilinir. Kişinin kendi var olan hücrelerini özel bir işlem sonrasında tekrardan aynı kişiye verilmesi olarak bilinir. Bu tedavi yöntemi doğal olan bir tedavi olarak bilinir. Kök hücreler adı verilen fibroblast, kulak arkasından alınmış olan bir cilt parçacığı kullanılması ile elde edilmektedir. Özel işlem sonucunda elde edilmiş olan bu kök hücrelerin, elastik lif, kolajen ve hyaluronik asit yapım aşamasından sorumlu olan hücreler olarak bilinir. Bunların cilt altına enjekte edilmesi ile birlikte cildin kendi kendini yenileme sürecini tetiklemektedir. Peki bu tedavi nedir, kimlere uygulanır ve nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Yağ hücreleri vücudumuzun joker hücreleridir. Nerede ihtiyaç varsa oraya gönderilir ve aktarıldığı yerin özelliğini taşır. Yağ hücrelerine çoğu zaman gençleşmek, yılların izlerini silmek ve daha sağlıklı görünmek için ihtiyaç duyarız. Yağın bir bölgeden alınarak başka bir bölgeye taşınmasına yağ enjeksiyonu deriz. Yağ enjeksiyonu işlemini ise en çok yüze yaparız. Uzun yıllar yüzdeki etkisi görüldüğü için günümüzde birçok vücut bölgesine de yapılmaya başlandı. İşte daha güzel yaş almak, daha sağlıklı görünmek ve daha iyi gözükmek için yağın değeri gün geçtikçe anlaşıldığı gibi yağa karşı ilgi gün geçtikçe artmaktadır.
#Yağ EnjeksiyonuKompozit burun estetiği, burun estetiği operasyonları sırasında şekil bozuklukları düzeltilirken eğer burunda doku eksikliği ve deri inceliği sorunlarını gidermek için dolgu enjeksiyonu tekniğinden faydalanılması gerekebilir. Kompozit estetik tekniği sadece burun estetiğinde değil meme büyütme estetiği gibi diğer operasyonlarda da destekleyici teknik olarak uzun zamandır kullanılmaktadır.
#Burun EstetiğiYağ enjeksiyonu, yaşlanma belirtilerini yok eymek için yapılan bir işlem olarak biliniyor. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Op. Dr. Derya Bingöl, estetik uygulamalar arasında en yaygın işlemlerden biri olan yağ enjeksiyonunu anlattı. Yağ enjeksiyonu nedir? Yağ enjeksiyonu ne için uygulanır? Yağ enjeksiyonu nasıl yapılır?
#Yağ EnjeksiyonuKök hücreler bazı önemli hastalıkların tedavisini sağladığı gibi gençleşmemize de olanak sağlıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar, vücutta kök hücreden en zengin dokunun aslında göbek çevresi cilt altı yağ dokusu olduğunu gösteriyor. Bu yağ dokusunu aslında vücudun kendi kendini onarıp, tamir etmesini, gençleşmesini sağlayan bir gençlik pınarı olarak görebilmek mümkün.
#Göbek Çevresi ÇevresiYüzünüz gözünüze güzel görünmüyor mu? Kendinizi yaşlanmış mı hissediyorsunuz? Dikkat çekici mi olmak istiyorsunuz? Günümüzde insanların kendilerini daha iyi hissetmeleri, daha güzel olmaları için çeşitli yöntemler üretiliyor. Bu yöntemlerden bir tanesi de "Hollywood yanağı".
#Angelina JolieYaşlanmayı geciktirmek, yaşlanma etkilerini gidermek, cildimizin daha genç ve daha canlı bir yapı ve görünüme sahip olması için anti-aging ve estetik tıp alanındaki en yeni uygulamalardan biri kendi kök hücrelerimizle yapılan tedavilerdir.
#TROMAL VASKÜLER FRAKSİYON (SVF) TEDAVİSİMis kokulu pidesi, enfes güllacı, hurması ve çeşit çeşit lezzetleriyle Ramazan ayında kilo kontrolü zor oluyor. Oruç tutarken spor yapmak neredeyse imkansızdır. İğneli, ilaçlı zayıflama yöntemleri veya operasyonlar nedeniyle orucunun bozulmasını istemeyenler bu yöntemlerden de uzak duruyorlar. Ve bu durumda gece geç saatlerde yenen iftar ve yedikten sonra hemen yatağa dönülen sahurlarda kilo almamak imkansız hale geliyor.