Paylaş
◊ Yağ enjeksiyonu nasıl yapılır?
Yağ enjeksiyonu genellikle hafif bir anestezi altında yapılan bir işlemdir. Ancak çok kısıtlı bir bölge için yapılacağı zamanda lokal anestezi tercih edilebilir. Yağ dokusu vücudun herhangi bir bölgesinden alınarak birtakım işlemlerden geçirilir.
İlk önce mekanik olarak ya da yıkanarak yağ hücreleri içinde bulunan kan ve doku artıklarından ayrılır. Daha sonra saflaştırılan yağ hücresi vücutta istenen yere ince kanüllerle taşınır. Yağ enjeksiyonu için vücudun her bölgesinden yağ alınabilir. Bu işlem sırasında önemli olan yağ alındıktan sonra hızlı hazırlanıp, hava teması en aza indirilerek ihtiyaç duyulan bölgeye transfer edilmesidir.
◊ Hangi bölgelere yapılır?
Yağ enjeksiyonu ihtiyaç duyulan her bölgeye yapılabilir. Yaşın ilerlemesi ile yüzde boşluklar gözükebilir ya da erken yaşlarda göz altlarında ve yanaklarda çökmeler oluşabilir. Bu doku eksikliği olan tüm bölgelere rahatlıkla yağ enjeksiyonu yapılabilir. Yağ enjeksiyonu en çok yüzdeki boşlukları doldurmak için tercih edilir. Yağ transferi sonuçlarının memnuniyet verici olması nedeniyle de vücutta her bölgeye yapılabileceği fark edilir. Çünkü yaş alma süreci tüm vücudu etkiler. Eller yağını kaybeder ve damarlar ortaya çıkar. Dekolte bölgesi kurumaya başlar ve üzerinde ince kırışıklıklar oluşur. Boyun çizgileri derinleşir ve bu bölgelere yağ transferinin yapılması ile vücutta yeniden gençleşme gözükür. Bunun dışında yüzde belirgin bir çene ve
çene hattını oluşturmak, elmacık kemiklerini belirlemek, alın ve şakak kontürünü çıkarmak için de yapılır.
◊ Yağ enjeksiyonu kimlere yapılır?
Yağ enjeksiyonu özellikle yaşın ilerlemesi ile yaşa bağlı gelişen deformasyonu gidermek için kadın ya da erkek her iki cinse de rahatlıkla yapılabilir. Bazen de erken yaşlarda doku desteğini sağlamak için tercih edilebilir. Örneğin göz altlarındaki çökmeleri veya yüzün orta yanak kısmında olan çökmeyi gidermek için yağ enjeksiyonu uygulanır. Kişinin daha genç gözükmesini sağlayan yağ enjeksiyonu işlemi eğer çok genç yaştaki kişilere yapılırsa kişinin daha canlı ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Özellikle cilt altını beslediği ve iyi nemlendirdiği için cildin gözenekleri sıkılaşır.
◊ Bu işlemin iyileşme süresi nedir?
Yağ enjeksiyonu işlemi yapılacak bölgelerle birlikte yapılan başka bir operasyon varsa bu operasyonların sürelerine de bağlı olarak yaklaşık bir saat süren işlemdir. Yağ enjeksiyonu tek başına yapıldığı zaman hastanede kalmayı gerektirmez. Ancak enjeksiyon sonrası ödem ve morlukların iyileşmesi ortalama 1-2 hafta içinde tamamlanır. Bu işlemin ardından ödem ve morlukların olabileceği bilinmeli ve ona göre ameliyat sonrası iyileşme için yeterli zaman ayrılmalıdır.
Avantajları nelerdir?
Yağ dokusu kişinin kendi dokusu olduğu için alerjik reaksiyon gözükmemesi önemli bir bulgudur. Yağın kalıcılığı her enjeksiyonda ortalama yüzde 30 oranında olduğu için yılda birkaç kez yapılarak yağın kalıcılığı sağlanmalıdır. Ayrıca bu operasyon sonrası yüze dolgu, botoks gibi işlemler ve cilt bakımları rahatlıkla yapılabilir. Yağ enjeksiyonu cilt altındaki boşlukları doldurmasının yanı sıra cilde sıkılaşma, parlaklık ve gerginlik sağlar. Kemik üzerine yapılan yağ transferleri de aynı zamanda yer çekimine karşı dokunun sarkmasını önler.
Paylaş