Yabancıların Türkiye’de yaptıkları tüm gayrimenkul yatırımları incelendi. Bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre; metrekare bazında yüzde 71, işlem sayısında yüzde 45 düşüş görüldü. Türkiye’yi tercih edenler listesinde yüzölçümü bazında Irak, adet bazında Rusya ilk sırada yer aldı.
#IstanbulYabancı yatırımcıların 2023 ve 2022 yıllarında Türkiye’de gerçekleştirdikleri tüm gayrimenkul cinsinden alımları mercek altına alan EVA Gayrimenkul Değerleme, alan bazında geçen yıl 2022’ye kıyasla yüzde 48, işlem bazında ise yüzde 46 düşüş olduğunu ortaya koydu.
#Yabancı İşler Dairesi BaşkanlığıGayrimenkul sektöründe firmalar uzun süredir yatırımda temkinli davranıyor. Yeni konut üretimindeki iştahsızlığın en büyük nedeni ise öngörülemeyen piyasa şartları ve arsa sorunu olarak açıklanıyor. Şirket yöneticileri, hammaddeleri olan arsaya gerçekçi rakamlarla ulaşamadıkları için piyasaya yeni konut arzı gelemediğini dile getiriyor.
#GayrimenkulHatırı sayılır kadar kişi, sandıktan çıkan sonuçları “Seçimin kaderini Suriyeli mülteciler ile mülk satın alan Araplar belirledi” şeklinde yorumluyor. Peki, bu yorumlar ne kadar gerçeği yansıtıyor? Zira 2018 seçimlerinden bu yana ‘zafer’ için de ‘yenilgi’ için de aynı argüman kullanılıyor. YSK, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi verilerine baktım, muhalefet ve göç üzerine uzmanlaşan akademisyenlere sordum.
#SuriyeBüyük şehirde yaşayan birçok insan doğayla iç içe olmanın hayalini kuruyordu. Pandemiden sonra bu kişilerin sayısı arttı. İmkânı olanlar evini alıp göçtü. Geç kalanlar yüksek fiyatlara takıldı. Ev almaya gücü yetmeyenler şimdi arazi bulma telaşında. Radarlarındaki şehirse Çanakkale. Yeni köprüyle İstanbul’dan yaklaşık 3 saatte ulaşılan şehrin cazibesi günbegün artıyor. E tabii fiyatlar da yükseliyor! Çanakkale’deki arazi piyasasını, ‘tiny house’a uygun arsaları ve gerekli izinleri, kendi evini inşa edenlerin yaşadıklarını araştırmak için şehre gittik. Gayrimenkul danışmanları doğru tercihlerle orta vadeli yatırımların kazanç yarattığını söylüyor ama çok dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Müteahhitlerse tek başına inşaat yapmanın yüksek maliyetini ve zorluğunu anlatıyor.
#ÇanakkaleYabancılara gayrimenkul satışında yeni hedef ‘lüks’ oldu. Bugüne kadar satılan konutların ortalama değeri 150 bin dolarken, şimdi 1 milyon dolar ve üzerindeki konutlar için yatırımcı avına çıkılacak. Hedef pazarlar olarak belirlenen Singapur, Hong Kong, Çin, Kazakistan, İran ve Azerbaycan’dan rezervasyonlar gelmeye başladı. Yeni modelle geliştiricilerin elindeki lüks konut stoğu da eriyecek.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Ahmet İhsan Erdem "2003'ten bu yana toplamda 225 milyar dolar düzeyinde uluslararası doğrudan yatırım çektik. Bunun 57 milyar dolarlık kısmı gayrimenkul yatırımlarından oluşmaktadır" dedi.
#YabancıÇevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş "Ülkemizde gayrimenkul edinimine ilişkin detaylı bilgilerin verilmesi, ülkemizde yaşama kararı alan kişilere sağlık, eğitim ve iş olanakları gibi ülkemizi tanıtacak bilgilerin genel olarak farklı dillerde ifade edilmesi, Türkiye'nin tanıtımı ve sektörün gelişimi açısından oldukça önem taşımaktadır" dedi.
#YatırımcıGayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Faruk Akbal, yabancıya gayrimenkul satışından elde edilen geliri 2023'te 15 milyar dolara, 2025'te ise 20 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
#Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım DerneğiOnlarca kentsel dönüşüm projesine ev sahipliği yapan Fikirtepe’de yeni gündem yabancıya satış. Bölgedeki lüks konut ve ofislerin başta Körfez ülkeleri olmak üzere yabancılara satılması için çalışmalar başladı. Yabancıya mülk satışı yapan bir firma bölgedeki inşaat şirketleriyle anlaştı.
#Gazetehaberleri4 Mart 2019 tarihinden itibaren yabancı ülke vatandaşlarına yapılan gayrimenkul satış işlemlerinde taşınmaz değerleme raporu aranacak. Düzenlemeyle birlikte yüksek fiyatlandırma ve inşaat sektöründeki kayıt dışılığın önüne geçilerek Türkiye'nin marka değerinin yabancı yatırımcı nezdinde artırılması amaçlanıyor.
#Değerleme RaporuDemirören Medya’nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteği ve İstexpo işbirliği ile düzenlediği “Evim Türkiye” fuarı için Düsseldorf’tayız. Fuarın açılışı öncesi konakladığımız otelde katılımcılarla sohbet ediyoruz. Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı, Milliyet Ekonomi Müdürü Şükrü Andaç, Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent’le bulunduğumuz masada DAP Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ile GYODER Başkanı ve Halk GYO Genel Müdürü Feyzullah Yetgin var.
#TaksimGömlek makineleri üreterek 4 kıtada 32 ülkeye yayılan Epa Akın’ın sahibi Haluk Akın, ürettiği makinelerle değil, İtalya’ya ameliyata gönderecek, Mısır’dakilere barınak yaptıracak kadar önemsediği, muhtaç hayvanlara sevgisiyle övünüyor. İstanbul Yenibosna’daki fabrikası ve kendi odası bile, bir ‘muhtaç hayvan barınağı’ olan Akın, “Sağlam kedi köpeklere herkes bakabilir” açıklamasını yapıyor.
#Vahap MunyarHükümet yabancılara gayrimenkul satışında sağlanan kolaylıklara itiraz ve eleştirileri dikkate alarak iki yeni hüküm daha ekledi. KDV’siz gayrimenkul alma hakkı olan yabancılar, bu mülkleri bir yıl süreyle satamayacak. Mülkleri bir yıldan önce elinden çıkaranlar KDV muafiyetinden yararlanama-yacak. Diğer düzenlemeyle, yabancılara tanınan haklar yurtdışında yaşayan Türklere de getiriliyor.
#Varlık BarışıKONUT Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik ve DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, kentsel dönüşümün son 5-6 aydır çok hızlandığını bunda yeni Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın önemli ‘icraat’ etkisi olduğunu söyledi.
#EmlakCLK Boğaziçi Elektrik tarafından yapılan araştırmaya göre Avrupa yakasında her gün 15 katlı 6 binayı dolduracak 360 aile yeni eve taşındı. 3 aylık dönem itibariyle 2015’te 25 bin 520 olan sıfır tesisata elektrik aboneliği, 2016’da 32 bin 642 olarak ölçüldü. Suriyeli yerleşimci sayısı ise 1 yılda yüzde 500 arttı.
#Yeni Ev