Güncelleme Tarihi:
TBMM Genel Kurulu’unda görüşülen torba tasarıya, son dakika operasyonuyla yeni hükümler eklenmesine karar verildi. Komisyon görüşmelerinde tartışma konusu olan ve sıkıntıları dile getiren iki konu, eleştiriler doğrultusunda düzeltildi. Edinilen bilgiye göre, yabancıya gayrimenkul satışında öngörülen sıfır KDV uygulamasına şart getiriliyor. Eğer yabancılar, aldıkları gayrimenkulleri bir yıl içerisinde satarlarsa, KDV muafiyeti ortadan kalkacak ve bu vergiyi ödemek zorunda kalacaklar. Böylece alım-satım yaparak bu olanağı, kara dönüştürme girişimlerinin önleneceği belirtildi.
GURBETÇİLERE DE YOK
Diğer düzenleme ile yabancılara sağlanan bu haktan, yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşlarının yani gurbetçilerin de yararlanmasına imkan sağlanıyor. Aynı kurallar, Türkler için de geçirli olacak. Bu konu gündeme geldiğinde, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının bir yabancının üzerine konut olarak, bu yasağı delebileceği değerlendirmesi yapılmış ve sistemde haksızlık olduğu dile getirilmişti. Bu eleştiriler dikkate alınarak düzeltmenin Genel Kurul’da yapılmasına karar verildi. Sisteme göre, inşaat şirketlerinin yabancı bir gerçek kişiye veya bir şirkete, bir işyeri veya konut sattığında, bunun yüzde 18’lik KDV’den muaf tutuluyor. İnşaat şirketlerinin, bu şekilde sattıkları konutlardan dolayı gelen vergi yükü de döviz kazandırıcı işlem sayılmak suretiyle iade edilecek.
PAZAR CİDDİ BÜYÜYECEK
Maliye Bakanı Naci Ağbal da dün düzenlemeyle yabancıların Türkiye’de konut aldığında KDV ödemeyeceğini anımsatarak, “Genel kurulda görüşmeleri yapılıyor. Son dönemde inşaat sektöründe yaptığımız düzenlemelerden sonra konut satışında çok ciddi anlamda pazar büyüklüğü olacak. Bir yıl elde tutacak, bir yıldan sonra elden çıkardığında KDV ödemeyecek. Yurtdışında yerleşik Türkler için de durum geçerli” dedi.
VARLIK BARIŞI İÇİN YENİ KAMPANYA
BAKAN Ağbal, varlıkların Türkiye’ye getirilmesi için yeniden yapılanmada olduğu gibi kampanya yapacaklarını belirterek, “Bankalarla görüşmemden anlıyorum ki Avrupa başta olmak üzere yurtdışında varlığı olan birçok profesyonel yönetici yavaş yavaş paralarını Türkiye’ye getiriyor” dedi.
VERGİDE BAŞKA İNDİRİM YOK, ARTIŞ DA OLMAYACAK
MALİYE Bakanı Naci Ağbal, konut, mobilya ve beyaz eşyaya yönelik getirilen vergi teşviklerinin vatandaştan büyük ilgi gördüğünü ve alışverişlerin arttığını belirterek “Zaman zaman diğer sektörlerden de vergi indirimleriyle ilgili talepler geliyor. Ama başka sektörlerde bir geçici vergi indirimi düşünmüyoruz” dedi. Ağbal, NTV’de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Yeniden yapılandırma uygulaması ocak ve sonraki ayların ödemelerini mayıs sonuna ertelediklerini hatırlatan Ağbal, “Buna karşın 1.5 milyar liralık bir ödemeyi yeniden yapılandırma kapsamında getirdi, ödedi. Ocakta planlarımızda olmamasına rağmen 1.5 milyar liralık tahsilatımız var” dedi. Ağbal, ocak ayında yaklaşık 4 milyar liralık bir özelleştirme gelirinin de bütçeye geldiğini bildirdi.