yabancı sermaye haberleri sayfasında yabancı sermaye hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 11287 yabancı sermaye haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İstanbul’da yabancı ortaklı kurulan firma sayısı ve sermaye tutarları, koronavirüs salgınında normalleşmenin başladığı 1 Haziran’dan sonra ‘V’ şeklinde çıkış yakaladı. Pandemi öncesi, 1 Ocak-15 Mart döneminde İstanbul’da 2 bin 779 yabancı yatırımcı ortak 506 milyon lira sermayeli şirket kurarken, bu sayı virüsün zirve yaptığı 15 Mart-1 Haziran döneminde 573’e geriledi. 1 Haziran-10 Eylül’de ise 2 bin 678 yabancı yatırımcı, 647 milyon lira sermayeli firma kurdu
#GazetehaberleriDışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın geçen haziran ayı başında Çin Halk Cumhuriyeti’ni ziyareti sırasında yaptığı bir açıklamayla birlikte gündeme giren Türkiye’nin BRICS örgütü ile yakınlaşması meselesinin nereye evrileceği, nasıl bir ilişki yapısının şekilleneceği soruları, geride bıraktığımız aylarda uluslararası alanda yakından izlenen, büyüteç altına yatırılan canlı bir tartışma konusu olageldi.
#BRICSKiler Grubu ile Arex Yatırım Holding ortaklığı İtalyan Generali Sigorta’nın satışı konusunda anlaştı. Hollanda merkezli NN Group, Türkiye operasyonlarını Zurich Türkiye’ye satıyor. İsrail merkezli Harel Grup’un sahibi olduğu Türk Nippon Sigorta’nın da satışı konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.
#Kiler GrubuFitch ve Standard&Poor's’un ardından bir kredi notu artışı da Moody’s’den geldi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye'nin kredi notunu 2 basamak artırarak B3 seviyesinden B1 seviyesine yükseltirken, kredi notu görünümünü ise ‘pozitif’ olarak korudu.
#Moody'sMerkez Bankası’nın mayıs ayı cari denge verileri, beklenenin üstünde düşüşe işaret etti. Buna göre mayısta cari açık 1.24 milyar dolar oldu. Yıllıklandırılmış cari açık ise 25.2 milyar dolar olarak kaydedildi. Verileri değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, “Cari açık önemli bir sorun olmaktan çıkıyor” yorumunu yaptı.
#Merkez BankasıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, dünyanın en büyük elektrikli araç üreticilerinden Çinli BYD'nin ardından başka bir firmayla daha yakın zamanda Türkiye'ye yatırım konusunda imza atma ihtimallerinin olduğunu belirterek, "Önümüzdeki dönemde benzer yatırım haberlerini hem bu sektörde hem diğer sektörlerde duyurmak arzusu içinde olduğumuzu ifade edebilirim, sürpriz olmaz." dedi.
#Mehmet Fatih KacırTürkiye tam 27 yıl aradan sonra ilk kez doğrudan yabancı otomotiv yatırımına hazırlanıyor. Dünyanın en büyük üreticilerinden BYD’nin, Manisa OSB’de 1 milyar dolar yatırımla kuracağı fabrikada şarj edilebilir hibrit modeli Seal U DM-i’yi üreteceği tahmin ediliyor. Çinli marka yatırım için ilave gümrük vergisi muafiyeti, şarj edilebilir hibrit modellere ÖTV avantajı ve Manisa’da 4 bin dönümlük arazi olmak üzere 3 önemli teşvik alacak.
#BYDİnşaatçı, sanayici, turizmci… Ancak hepsinden öte kendisini, “Öğretmen kökenliyim” diye tanımlıyor. İş dünyasının renkli isimlerinden İstanbul Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan ile bir araya geldik. Eski albümleri karıştırdık; bir ‘ağa çocuğu’ olarak büyümekten solcu öğrencilik dönemlerine, Özallı yıllardan Vladimir Putin’le anılarına yolculuk yaptık.
#Bekir OkanTürkiye, Mali Eylem Görev Gücü tarafından gri listeden çıkarıldı. Uzmanlar ekonomiye olan güvenin daha da artacağını, fon girişlerinin olacağını, yabancı yatırımcının kalıcı yatırım yapacağını belirtti. Kısa vadede sonuçlarının net olarak görülmese de orta ve uzun vadede ülke ekonomisi için algısal anlamda gri listeden çıkmanın başarı olduğunu uzmanlar açıkladı.
#Türkiye‘Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’nın 2023 yılı sonuçları belli oldu. İSO 500 araştırmasına göre en büyük kuruluş 484 milyar liralık satışlarıyla Tüpraş oldu. Tüpraş’ı 238 milyar liralık satışlarıyla Ford Otomotiv takip ederken, üçüncü sırada yaklaşık 227 milyar liralık üretimden satışlarıyla Star Rafineri bulundu.
#İSO 500Türkiye’nin ‘kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geri kalması’ nedeniyle 2021’de girdiği gri listeden, bu ay sonunda çıkması bekleniyor. Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) bu ay sonunda yapacağı ve Türkiye ile ilgili kararını açıklayacağı toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de katılacak olması gözleri bu ziyarete çevirdi. Peki gri liste nedir, listeye girmek Türkiye’yi nasıl etkiledi, gri listeden çıkınca ne olacak?
#FATFBorsa İstanbul’da hisse senetlerine işlem vergisi geleceğine yönelik haberlerin yarattığı baskı sürüyor. Buna bayram tatilinin yaklaşmasıyla artan kâr realizasyonları da eklenince, BIST 100 endeksi 26 Nisan’dan bu yana ilk kez 10 bin puanın altına geriledi. Dün yeniden hareketlenen endeks daha sonra 10 bin puanın üzerine çıktı. Uzmanlar, endeksteki geri çekilmelerin yatırımcılar açısından alım fırsatı olabileceğini söylüyor.
#BorsaCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Para politikalarımız, maliye politikalarımız ve yapısal reformlar bir bütünlük içinde enflasyonla mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdürüyoruz. Türkiye ekonomisi potansiyeli ile uluslararası yatırımcılar için her zaman bir ülke olmuştur. Türkiye’ye yatırım yapanlar kazanır, Türkiye’de kendileri de kazanır diye özellikle ifade etmek istiyorum dedi.
#Cevdet YılmazAdana Sanayi Odası’nda (ADASO) yatırımcılara Toros Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi'ndeki (TAYSEB) teşvik ve avantajların anlatıldığı toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi'nin stratejik konumu, sunduğu teşvikler ve sağladığı avantajlarla yatırımcılar için cazip bir merkez olduğunu söyledi.
#AdanaUluslararası Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) Haziran'daki toplantısında Türkiye'nin uluslarası mali gözlemcilerin gri listesinden çıkarılması bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı Türkiye'nin gri listeden çıkarılması için biz dizi reformları devreye sokmuş, Bakan Şimşek ise geçen hafta Türkiye'yi listeden çıkarmaya kararlı olduğunu söylemişti.
#Gri Liste2024 Küresel Riskler Raporu’nun sonuçlarını açıklayan Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, “İki yıl için, yapay zekâ kaynaklı dezenformasyon, olağanüstü hava olayları, toplumsal kutuplaşma, siber güvenlik, ülkeler arası silahlı çatışmaların ilk 5 risk olarak belirlendi” dedi.
#Zurich Sigortaİstanbul'da düzenlenen Uzlaştırma Uluslararası Sempozyumu'nda konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “ Kira davalarında ara bulucuya başvuru sayısı 169 bin 255’i buldu. Bu başvurulardan 87 bin 149’u anlaşmayla sonuçlandı. Anlaşmama sayısı 62 bin 783" dedi.
#Yılmaz Tunçİstanbul'da düzenlenen Uzlaştırma Uluslararası Sempozyumu'nda konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “ Kira davalarında ara bulucuya başvuru sayısı 169 bin 255’i buldu. Bu başvurulardan 87 bin 149’u anlaşmayla sonuçlandı. Anlaşmama sayısı 62 bin 783" dedi.
#İSTANBULİTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Enflasyonla mücadele çok önemli. Bu süreçte aynı zamanda ihracatçının rekabetçiliğini zora sokacak ve ithalatın cazibesini artıracak kur politikasının oluşturduğu riskleri de yakından takip etmek ve bu konuda gerekli tedbirleri almak çok önemlidir” dedi.
#İTOTÜGİAD Ankara “Yüz Yüze Söyleşileri”ne katılan İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı ve Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koloğlu, Türkiye’de tüketim ekonomisine bir yönelim olduğunu, bunun da ekonomik anlamda sıkıntılara yol açtığını vurguladı.
#TÜGİAD Ankara