Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) Yaşayan Gezegen Raporu’na göre 1970-2018 arasında yaban hayvanlarının nüfusu dünyada yüzde 69 azaldı. Türkiye’deki rakamlar böyle kapsamlı raporlanmasa da sizin için derlediklerim hiç iç açıcı değil. Son 50 yılda 3 Van Gölü büyüklüğünde sulak alanı kaybettik. Sadece sulak alanlardaki kuşlar yüzde 50 azaldı; kelebek ve böceklerdeki kaybımızsa diğer türlere oranla 2.5 kat fazla.
#Doğal Hayatı Koruma VakfıAnadolu toprakları, antik çağlardan itibaren sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış bereketli bir diyar... Günümüzde ise bu medeniyetlerden bizlere kalan pek çok kültürel hazine bulunuyor. Hazır güz mevsimine adım attığımız şu günlerde bu kültürel değerleri keşfetmeye ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken açık hava müzeleri hangileri?’ diye sorduk. 12 şehirden müze kartla giriş yapılabilen birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#RotaTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Son yıllarda olumsuz etkilerini daha fazla gözlemlediğimiz, iklim değişikliği, orman yangını ve çevre kirliliğine bağlı olarak, yaban hayatının sürdüğü ekolojik ortamlar zarar görmüştür. Bu olumsuzluklara bağlı olarak 1 milyon tür yok olma riski altındadır" dedi.
#Bakan Kirişciİlişkileri bitiren çok fazla neden vardır. Genelde heyecanın kaybolması, sevginin azalması ya da anlaşamamazlıklar ayrılmak için neden olabilir. Peki ya iklim değişikliği ayrılıklara sebep olabilir mi? Yapılan yeni bir araştırma, dünyadaki en sadık canlılardan olan albatrosların iklim krizi sebebiyle daha fazla boşandığını söylüyor. Uzmanlar, albatrosların romantik aşk hayatlarını, iklim krizine bağlı boşanma nedenlerini ve popülasyonlarının nasıl tehlike altında olduğunu anlatıyor
#İklim KriziDünyadaki son kalan insan olduğunuzu ve yıllarca bu şekilde yaşamak zorunda kaldığınızı düşünebiliyor musunuz? Yaşayan son batı ak turnası olan Omid'in durumu tam olarak bu. Popülasyonunun hayatta kalan son bireyi olan Omid öldüğü zaman batı ak turnaları tamamen bitmiş olacak. O ise her sene bir 'ümit' ile göçünü gerçekleştirmeye devam ediyor...
#Küresel IsınmaYeşilin bin bir tonunun hakim olduğu Trabzon'da, Orman İşletme Müdürlüğünce orman suçlarının tespiti ve önlenmesi amacıyla olayların yoğun yaşandığı ve otlatma baskısının olduğu stratejik noktalara yerleştirilen fotokapanlar, caydırıcı unsur olarak görev alıyor.
#OrmanVAN'ın Erciş ilçesinde, anneleri öldürüldükten sonra bazı kişiler tarafından farklı amaçlar için sahiplenilen ve jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonla bulunan 3 yaban kurdu yavrusu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Korunma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde koruma altına alındı. YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, merkeze gelen yaban hayvan yavrularına kreş hizmeti verdiklerini ve özenle doğaya hazırladıklarını söyledi.
#VanAntalya'nın bazı tatlı su kaynakları ve Belek'te bulunan otel içindeki göletlerde, rengarenk nilüferler çiçek açtı. Milli park, tabiat parkı gibi koruma alanlarındaki nilüferleri koparmanın cezasının 146 bin TL olduğu belirtildi.
#Nilüfer- TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’na bir rapor sunan Dayanışma Hayvan Hakları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Timur Ugan, Trakya’daki Istranca Ormanları’nda kaçak avcıların patlattığı silahlar yüzünden ardıç kuşlarının Trakya’yı terk ettiğini söyledi. Ugan, “Istranca Ormanları’na girdiğimde artık gözlerim yaşarıyor. Artık ardıç ağacı yetişmiyor. Çünkü yalnızca ardıç kuşunun dışkısıyla yetişen bir ağaç türü” iddiasında bulundu. Timur Ugan’ın geçen hafta kaçak avcılıkla ilgili TBMM’ye yaptığı sunum tutanaklara şöyle geçti:
#GazetehaberleriErzincan'daki yaban hayatı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Erzincan Şube Müdürlüğü ekiplerince avlaklara kurulan foto kapanlarla görüntülendi. Görüntülerden yola çıkan yetkililer tarafından av yasağı ile birlikte son zamanlarda yaban hayvan sayısında artış olduğu kaydedildi.
#Yaban HayatıYaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü, öğrencilere omurgalı yaban hayvanlarından kuşlar, memeliler ve iç su balıkları başta olmak üzere, amfibiler, sürüngenler ile böcekler ve diğer omurgasız yaban hayvanlarının biyolojisi, ekolojisi, etolojisi ile orman, dağ, step, sulak alan gibi ekosistemlerdeki başta flora olmak üzere diğer bütün ekosistem bileşenleri ile olan temel etkileşimleri ile ilgili gerekli ve yeterli bilgileri öğretmeyi amaçlayan ve 'Yaban Hayatı Mühendisliği' unvanına sahip kişiler yetiştiren bir bölümdür. Peki Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi mezunları ne iş yapar?
#Yaban Hayatıİstanbul sokaklarının kirpilerden sonra yeni misafiri sansarlar. Forum sitelerinde İstanbul’da sansar görenlerin paylaşımları yer alıyor. Yaban Hayvan Veterineri Ahmet Emre Kütükçü, “Daha önce Fatih ve Beyoğlu’nda bir sürü yavru sansar bulduk” dedi
#SansarKirpiler, İstanbul başta olmak üzere kentlerin caddeleri, sokaklarında artık görünür hale geldi. Kirpilerin yaşam alanlarının daraldığını ve yeni yuva arayışına girdiğini söyleyen uzmanlara göre, kentsel dönüşümle birlikte artan inşaatların yarattığı titreşimden rahatsız olan bu hayvanlar, kendilerini insanların yaşam alanlarına atmaya başladı.
#İstanbul