Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında kalkışmayı destekleyen tweetler attığı Ergenekon Davası'nın ve MİT TIR'larını durduran Adana eski Jandarma Bölge Komutanı Hamza Celepoğlu'nun da avukatı olan Vural Ergül gözaltına alındı.
#Vural ErgülAdana ve Hatay'da MİT'e ait TIR'ların durdurulması soruşturması kapsamında, 30 Kasım'da tutuklanan Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral İbrahim Aydın, Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ve emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu avukatları aracılığıyla haklarındaki tutukluluk kararlarının kaldırılması için itirazda bulundular.
#Mit TırlarıOdatv soruşturmasında, aralarında eski emniyet müdürü Emin Arslan, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ve gazeteciler ile avukatların bulunduğu 14 kişi hakkında "kesin ve inandırıcı delil" bulunamadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi.
Savcının önüme koyduğu, hakkımdaki ‘suç delillerini’ görünce tüylerim ürperdi, irkildim. Odatv soruşturması kapsamında 10 ‘terör’ şüphelisinden biriydim. Telefonlarım dinlenmiş, polisler tarafından adım adım takip edilmiş, fotoğraflanmıştım. Suç delili olarak ise ortaya, dönemin Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan ile yaptığım ‘hal-hatır’ içerikli telefon konuşması, gazeteci arkadaşım Mehmet Bozkurt ile Üsküdar’daki bir pastanede yaptığımız görüşme ve birlikte gazete okumamız konmuştu! Gördüklerim bir terör soruşturmasının delilleri değil, adeta bir dönemin fotoğrafı gibiydi. İşte Türkiye’de yaşanmış, gazetecilerin ‘örgütsel’ faaliyetlerini ispatlamaya çalışan polislerin harcadıkları mesai sonunda ortaya çıkan bir ‘terör’ soruşturmasının öyküsü:
ERGENEKON Davası’nda esas hakkındaki mütalaaya ilişkin beyanda bulunan tutuklu sanık Ulaş Özel, " İddia edilen Ergenekon terör örgütü üyesi suçlamasını kabul etmiyorum. İddia edilen örgütle bir bağım yok, kimseden talimat almadım" dedi. Avukatı Hüseyin Ersöz, TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu’na dilekçe vererek, yasadışı ses kayıtlarının mahkemeler tarafından delil olarak kabul edilmesinin insan hakları açısından araştırılmasını talep etti.
Ergenekon davasında, 2 bin 271 sayfalık mütalaaya karşı, örgüt yöneticiliğiyle suçlananlara 2, diğer sanıklara 1 saat savunma süresi verilmesi üzerine avukatlar duruşmayı terk etti. Sanık Muzaffer Tekin, “Ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyorum. Nasıl 1 saat savunma süresi olur” diye bağırdı. Ancak Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, “Savunmalarınızı yazılı olarak da sunabilirsiniz” cevabını verdi.
Ergenekon davasında mahkeme, örgüt yöneticiliği suçundan yargılananlara avukatıyla beraber 2 saat, haklarında örgüt üyeliği suçlaması bulunanlara da müdafisiyle beraber 1 saat esas hakkında savunma süresi tanıdı. Buna itiraz eden avukatlar salonu terk ederken, duruşmadan ayrılmak isteyen tutuklu sanıklara ise izin verilmedi.
Ergenekon Davası’na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 20 Ekim 2008 günü başlayan ve 18 Ocak 2013 gününe dek olan duruşmalarda avukatların ve sanıkların yaptıkları konuşma sürelerini hesapladı. Çalışma, mahkemenin resen aldığı karar ile naip hakim olarak tayin edilen üye hakim Hüsnü Çalmuk tarafından hazırlandı. Görüntü kayıtlarını tek tek inceleyen Hüsnü Çalmuk, hazırladığı 17 sayfalık çizelgeyle 275 sanık ile 238 avukatın, toplam kaç saat konuştukları hesapladı.
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün de aralarında bulunduğu 67’si tutuklu 275 sanıklı Ergenekon davasının dünkü duruşmasında beklenenin aksine savcı mütalaa sunmadı.
Ergenekon Davası'nda duruşma başlamadan yaklaşık yarım saat önce yargılamanın yapıldığı salonun kapıları açıldı. Avukatlar, basın mensupları ve milletvekilerinin de arasında bulunduğu izleyiciler salona alındı. Salonda izleyicilere avukatalar ve basına ayrılan bölümde hiç yer kalmadı. Bazı izleyiciler ve basın mensupları ise duruşmayı ayakta izledi.
Birinci “Ergenekon” davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, mahkeme heyeti ve üyeleri ile iddianameyi hazırlayan savcılar ve duruşma savcılarına yönelik sözleri nedeniyle 14 sanık ve 8 avukat hakkında “tehdit” ve “hakaret” suçlarından toplam 51 suç duyurusunda bulundu.
Birinci Ergenekon davasının 207. duruşmasında Gizli Tanık 17 ilginç iddialarda bulundu. Davanın tutuklu sanıklarından Kuvayı Milliye Derneği Başkanı Mehmet Fikri Karadağ'ın aşırı ırkçı bir kişiliğe sahip olduğunu öne süren gizli tanık, "Sevmediği, beğenmediği kişiler hakkında konuşurken Ermeni, Yahudi ya da Rum diye bahsederdi" diye konuştu.