İzmir’de Buca Metrosu'nun çalışmaları sürerken, yer altında tünel kazmakta kullanılan 'köstebek' olarak bilinen tünel açma makinesi (TBM), Atilla Mahallesi'ndeki bazı binaların duvarlarının çatlamasına, ıslak zeminlerdeki fayansların patlamasına neden olduğu belirtildi. Evlerinde çatlaklar oluşan vatandaşlar tedirgin olduklarını belirtirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, "TBM'lerin geçişi sırasında Konak Atilla Mahallesi'nde yüzeyin 30 metre altında zemindeki volkanik andezit kayalar arasında ilerlerken, ayrışmış andezitlerin bulunduğu lokal bir bölgede toleranslar dahilinde zemin oturmaları yaşanmıştır. Bu zemin hareketleri sebebiyle bölgedeki bazı binalarda oturma çatlakları ile bitişik binaların farklı hareketi kaynaklı sıva ayrışmaları oluşmuştur. Binalarda yapılan incelemelerde yapısal taşıyıcı sistemlerde (kolon-kiriş) bir sorun tespit edilmemiş, ayrışan sıvalar sıyrılarak temizlenmiş ve sıva dökülmesinden doğabilecek sorunları önlemek amacıyla emniyet şeritleri çekilmiştir" denildi.
#İzmirİzmir’de Buca Metrosu'nun çalışmaları sürerken, yer altında tünel kazmakta kullanılan 'köstebek' olarak bilinen tünel açma makinesi (TBM), Atilla Mahallesi'ndeki bazı binaların duvarlarının çatlamasına, ıslak zeminlerdeki fayansların patlamasına neden olduğu belirtildi. Evlerinde çatlaklar oluşan vatandaşlar tedirgin olduklarını belirtirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, "TBM'lerin geçişi sırasında Konak Atilla Mahallesi'nde yüzeyin 30 metre altında zemindeki volkanik andezit kayalar arasında ilerlerken, ayrışmış andezitlerin bulunduğu lokal bir bölgede toleranslar dahilinde zemin oturmaları yaşanmıştır. Bu zemin hareketleri sebebiyle bölgedeki bazı binalarda oturma çatlakları ile bitişik binaların farklı hareketi kaynaklı sıva ayrışmaları oluşmuştur. Binalarda yapılan incelemelerde yapısal taşıyıcı sistemlerde (kolon-kiriş) bir sorun tespit edilmemiş, ayrışan sıvalar sıyrılarak temizlenmiş ve sıva dökülmesinden doğabilecek sorunları önlemek amacıyla emniyet şeritleri çekilmiştir" denildi.
#İzmirZaman olarak çok kısa süren bazı anlar ve olaylar, yaşamlarımızda derin kırılmalar ve acılar oluşturur. Mesela deprem de böyledir. İnsanlık tarihinde en kısa sürede en büyük yıkıma sebep olan doğal afet olayıdır, deprem. Küçük ölçekli depremler genellikle 10 ila 30 saniye, büyük ölçekli ve şiddetli depremlerse 60 ila 90 saniye sürer. Sadece yerkabuğunun katmanlarında değil, ruhumuzda, kalbimizde ve zihnimizde de kırılmalar oluşturan, etkileri yüzyıllar boyu süren bir felakettir, deprem. Ülkemizde, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan deprem nedeniyle on binlerce insanımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Bu büyük felaketin acı izlerini silmek on yıllar boyu devam edecek bir mücadele gerektirecek.
#Konuk YazarPek de kolay geçmeyen 2023’ü geride bırakırken hepimizin aklında “Acaba 2024’te neler olacak” sorusu var. ‘Başımıza her şey geldi, sadece uzaylı istilası kaldı’ gibi bir hissiyat içindeyiz. Çünkü pandemi, deprem, ekonomik zorluklar ve savaşlar derken epeyce yorulduk. 2024’ü astrolojik olarak değerlendirdiğimizdeyse bilim, teknoloji ve uzayla ilgili keşiflerin öne çıktığını görüyoruz. Bakalım yeni yıl bize başka hangi haberleri getirecek?
#Yeni YılHükümetin ülkenin karşılaşabileceği 'en kötü durum senaryolarına' karşı hazırladığı ulusal risk kaydı bugün İngiltere'nin en çok konuşulan konusu oldu. Rapora göre ülkede milyonlarca kişinin hastanelik olmasına neden olacak yeni bir pandemi olasılığının yüzde 5 ila 25 arasında olduğunu tahmin ediliyor. Uzmanlar olası salgının da tıpkı koronavirüs gibi solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanabileceğini ve 840 bin insanın ölümü ile sonuçlanabileceğini belirtiyor.
#İngiltereKişisel açıdan öğrenmemiz, geliştirmemiz gereken tutum; korkmamak, risk almak, ihtiyaçlarımızı belirlemek ve hatta belki biraz bencil olmak. Kararlı davranmamız, haklı olduğumuz konularda savaşlardan kaçmamamız gerekiyor. Dünya genelindeyse huzur azalacak gibi görünüyor...
#Dinçer GÜNERAFAD'ın son dakika verilerine göre saat 13.27'de Niğde'nin Bor ilçesinde 5.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem Niğde'nin yanı sıra Ankara, Konya ve Mersin'den de hissedildi. Sosyal medyada çok sayıda vatandaş depreme ilişkin mesajlar paylaştı. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 5.2 olarak açıkladı. Bor Belediye Başkanı Serkan Baran, CNN TÜRK canlı yayınında "Çok şükür herhangi bir sıkıntı görünmüyor" dedi.
#DepremAFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "7.7 büyüklüğündeki ilk depremin etkili olduğu süre 65 saniye. 65 saniye boyunca yıkıcı bir etki yaptığını söylüyoruz. İkinci depremin yıkıcı etkili olduğu süre ise 45 saniye. Bölge yaklaşık 2 dakika çok şiddetli sarsıldı. 7.7 büyüklüğündeki ilk depremin açığa çıkarttığı enerji 500 atom bombasının enerjisine sahip" dedi. Öte yandan sosyal medyadaki baraj ve volkanik patlama iddiaları hakkında da konuşan Tatar, "İddialar yalan, ne olursunuz sosyal medyadan gördüğünüz bilgiye inanmayın." ifadelerini kullandı.
#AFADAFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "7.7 büyüklüğündeki ilk depremin etkili olduğu süre 65 saniye. 65 saniye boyunca yıkıcı bir etki yaptığını söylüyoruz. İkinci depremin yıkıcı etkili olduğu süre ise 45 saniye. Bölge yaklaşık 2 dakika çok şiddetli sarsıldı. 7.7 büyüklüğündeki ilk depremin açığa çıkarttığı enerji 500 atom bombasının enerjisine sahip" dedi. Öte yandan sosyal medyadaki baraj ve volkanik patlama iddiaları hakkında da konuşan Tatar, "İddialar yalan, ne olursunuz sosyal medyadan gördüğünüz bilgiye inanmayın." ifadelerini kullandı.
#DepremHer yeni yıla yepyeni hevesler ve beklentilerle, en iyi dileklerle giriyoruz. 2023’te Türkiye ve dünya gündeminde neler olacağını sizler için özetledim. Bu yıl jenerasyon gezegenlerinden biri olan Plüton Kova burcuna geçecek, akabinde tutulmalar Koç-Terazi aksına kayacak, şans ve bereket gezegeni Jüpiter Boğa’da ve ‘karmanın lordu’ Satürn ise Balık burcunda seyahat edecek. Tüm bunlar beraberinde hem dünya hem de Türkiye için önemli değişiklikleri getirecek. Önümüzde tarih kitaplarına geçecek nitelikte bir yıl var, hazır mısınız?
#Dinçer GünerYanardağ bir yer bilimi terimi olarak magmanın yerin içinden yüzeye doğru fışkırdığı veya geçmiş zamanda fışkırmış olduğu bir püskürme ağzının bulunduğu dağ türüdür. Yanardağ ismine volkanik dağ ismi de verilmektedir. Yanardağ ismi verilen bu coğrafi yer şekli magmanın yeryuvarlağının yüzeyinden dışarı püskürerek çıkması sonucunda meydana gelir. Yanardağın nasıl oluştuğu, nasıl patladığı ve nasıl söndüğüne dair ayrıntıları derledik.
İzlanda'nın başkenti Reykjavik yakınlarında yer alan Fagradalsfjall yanardağında volkanik bir patlama meydana geldi. Patlamanın olduğu yerdeki çatlaklardan lav ve dumanın yükseldiği ve gece boyunca bölgede 400 deprem meydana geldiği öğrenildi. Güvenlik yetkilileri bölgede geniş güvenlik önlemleri alırken turistler patlamanın yaşandığı yere akın etti.
#İzlandaİzlanda'nın başkenti Reykjavik yakınlarında yer alan Fagradalsfjall yanardağında volkanik bir patlama meydana geldi. Patlamanın olduğu yerdeki çatlaklardan lav ve dumanın yükseldiği ve gece boyunca bölgede 400 deprem meydana geldiği öğrenildi. Güvenlik yetkilileri bölgede geniş güvenlik önlemleri alırken turistler patlamanın yaşandığı yere akın etti.
#İzlandaYeryüzüne bakıldığı zaman kimi yerlerin yüksekte kimi yerlerin alçakta kaldığı, dağların ve engebeli alanların olduğu görülmektedir. Yeryüzünde görülen bu şekiller iç kuvvetlerin magmadan aldığı enerji ile ilgili olmaktadır. Yeryüzü şekillerinin oluşmasına katkıda bulunan iç kuvvetlerden biri de volkanizma faaliyetleri olarak ifade edilmektedir. Peki, volkanizma nedir? Kaça ayrılır? Coğrafyada volkanizma çeşitleri ve özellikleri neler olmaktadır? İşte, volkanizma faaliyetleri hakkında detayları ile derledik.
Volkan patlamasının ardından halkın yaralarını sarmaya çalıştığı ada ülkesi Tonga için bilim insanlarından korkutan bir uyarı geldi. Uzmanlar patlaması sonrası beklenen kükürt dioksit ve nitrojen oksit oluşturan asit yağmurlarının daha uzun vadeli bir çevre felaketini meydana getirmesinden endişeli. Ayrıca bölgede deniz suyunu zehirleyen volkanik atıklar hem ekonomi hem de turizm için büyük bir risk oluşturuyor.
#TongaGeçmişte büyük depremlerin yaşandığı Bingöl, Doğu Anadolu, Kuzey Anadolu ve Varto Fay Zonları’nın kesiştiği yerde bulunuyor. Üç fayın ortasında kalmasından dolayı, deprem bilimi ve jeoloji açısından dünyanın en farklı alanlarından birisi olarak adlandırılıyor. Peki Bingöl ve çevresinde kaç büyüklüğünde bir deprem bekleniyor? Şehirde deprem için alınan tedbirler var mı?
#DepremKonya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, dün 5.1 büyüklüğünde meydana gelen depremin kentin tarihsel dönemindeki en büyük deprem olduğunu belirtti. Arık, ''Depremin meydana geldi fay, Sultandağı- Akşehir fay zonunun güney kesiminde, Konya fay zonunun batısında, ara bölgede normal bir fay gibi görünüyor. Oluşan deprem de Konya'nın tarihsel döneminde en büyük deprem olarak görülüyor. Konya bölgesinde ve yakın çevresinde en büyük deprem diyebiliriz'' dedi. Arık, Konya'da 6 ve 6.5 büyüklüğünde bir depremin oluşabileceğini ifade etti.
#KonyaBirleşmiş Milletler'in (BM) 2020 yılında "Dünya Tsunami Farkındalık Günü" kapsamında yayımladığı rapora göre, tsunami, önümüzdeki 10 yıl içinde dünya nüfusunun yüzde 50'sini tehdit edecek boyutlara ulaşacak.
#TsunamiVan'da 10 Ekim’de üç dakika arayla merkez üssü Tuşba ilçesi olan 3.4 ve 3.5 büyüklüğünde iki deprem yaşandı. Bu depremlerden 10 gün sonra yine Tuşba’da 3.7 ve 4.1 büyüklüğünde iki deprem daha meydana geldi. Depremlerin 23 Ekim 2011’de yaşadığımız 7.2 büyüklüğündeki depremin yıldönümüne yakın tarihlerde olması ise endişe yarattı. Peki Van ve çevresi yeniden yıkıcı büyük bir depremle karşılaşabilir mi?
#DepremÇarşamba meydana gelecek dolunaya dikkat! Oldukça stresli olayları beraberinde getirecek bu dolunayın etkisi altında egosantrik davranışlarla karşılaşabiliriz, çıkar çatışmaları yaşayabiliriz. Risk taşıyan olaylara, başımıza iş açabilecek kimselere bulaşmamak çok akıllıca olacaktır.
#DolunayÜlkemizin güney kesimleri yedi gündür yangınlarla mücadele ediyor. Bölgede hal böyleyken geçtiğimiz günlerde Datça açıklarındaki deprem de vatandaşlarda endişe yarattı. Tam 12 saatte gerçekleşen irili ufaklı 131 depremi nasıl yorumlamak gerekir? Uzman görüşleri haberimizde...
#DepremSon günlerde gündeme gelen toz fırtınaları dışında özellikle 'PM 2.5' olarak adlandırılan ince partiküllerin yani 'kirleticilerin' havada uzun süre kalması da insan sağlığını ciddi şekilde etkiliyor. Partiküller neden bu kadar tehlikeli? Konunun uzmanları anlattı.
#PM 2.5Merhaba arkadaşlar; oldukça hareketli ve heyecanlı günlere giriş yapıyoruz. Zira gökyüzünün savaşçısı Mars ile isyanlar ve devrimlerin semboliği Uranüs BOĞA burcunda birlikte hareket edecekler. Bu ikilinin birliktelikleri hem bireysel anlamda hem de dünya üzerinde çok önemli etkilere sebep olurlar.
#Mars Uranüs KavuşumuKova burcu özgürlüğü, insan haklarını, ileri teknolojiyi, sosyal bağları temsil ediyor. Ve bu hafta Güneş, Kova burcuna geçecek, bir ay kadar da burada seyahat edecek. Bu da daha çok iletişim kuracağımız, insan haklarıyla ilgili konularda hassas olacağımız günler demek...
#Yazar