Omicron, dünyada vaka sayılarının hızla artmasına neden olurken bilim insanları da varyantın semptomlarıyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Omicron tespit edilen hastaların yüzde 20'sinde deri semptomlarının ortaya çıktığı belirtildi. Omicron’un derideki etkileri ise en çok çocuklar ve gençlerde görülüyor. Peki Omicron deride hangi sorunlara neden oluyor? Çocuklar neden daha çok etkileniyor? Uzmanlar saha gözlemlerini hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsAşı olmayan okula gidebilecek mi sorusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası gündemde yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, aşılama ile ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Okullarda 6 Eylül'de yüz yüze eğitim başlamasıyla, henüz aşı olmamış öğretmen ve diğer personelin haftada en az 2 defa PCR testi yaptırmasını isteyeceğiz." dedi. Cumhurbaşkanı konser, tiyatro gibi kamuya açık alanlar için de test yapılacağını bildirdi. Peki, öğrenci ve öğretmenler için aşı zorunlu mu? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#AşıSon dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, "3 doz aşı olmuş kişilerin 2 doz aşı olmuş kişilere göre hastalığa yakalanma oranında, hastaneye ve yoğun bakıma yatışta daha iyi korunduğu anlaşıldı." ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanıSon dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Aşı olan kişilerin rehavete kapılarak tedbirlere daha az uyduğunu belirten Bakan Koca, "Virüs aynı virüs, bulaşma yolları aynı yollar. Dolayısıyla tedbirler de aynı tedbirler. Aşı ile bağışıklık elde edilene kadar uyacağımız tedbirlerde bir değişiklik yok." dedi. Bakan Koca, "3 doz aşı olmuş kişilerin 2 doz aşı olmuş kişilere göre hastalığa yakalanma oranında, hastaneye ve yoğun bakıma yatışta daha iyi korunduğu anlaşıldı." ifadelerini kullandı.
#Fahrettin KocaÜniversite öğrencisi Selin Şahin, ölmek üzereyken yolda bulduğu bir kediyi sahiplendi. Böbrek yetmezliği ve FIP teşhisi konulan kediye ‘Umut’ adını veren Selin Şahin, “Kan takviyesi yapılmazsa Umut ölür dediler. Umut’un hayatta kalması için donör arıyoruz” dedi.
#GazetehaberleriTürkiye'de yapılan Kovid-19 testlerinin pozitiflik oranı, 21 Şubat'ta yüzde 6,47 iken, 21 Nisan'da yüzde 19,44'e yükseldi. Ocaktan bu yana en yüksek pozitiflik oranları ise Nisan ayında görüldü. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, testlerin pozitiflik oranının bu seviyelere çıkmasının nedenlerini açıkladı. Prof. Dr. Turan, "Ne yazık ki pozitiflik oranları çok arttı... Bu hareketliliği elimizden geldiğince, mümkün olduğunca azaltalım. Virüsü kimin taşıdığını hakikaten bilmiyoruz" dedi.
#KoronavirüsANKARA'da Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok, "Normal zamanda önem arz eden vücut bağışıklığı, pandemi döneminde ayrı bir öneme sahiptir. Yeterince uyumak, dengeli beslenmek, düzenli egzersiz, sağlam bir ruh hali bunlardan birkaçıdır" dedi.
#Doç. Dr. Duran TokTürkiye’de Hacettepe Üniversitesi’nin koordinasyonunda 24 merkezde yapılan Coronavac aşı çalışmasının faz 3 sonuçları açıklandı. Buna göre, Türkiye’de aşı etkinliği yüzde 83.5, hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 oldu.
#CoronavacSon dakika haberine göre Türkiye'de yapılan Sinovac firmasina ait aşının etkililiği yüzde 83,5 olarak hesaplandı. Hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 olarak bulundu. Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal ve Prof. Dr. Murat Akova, Sinovac aşısıyla ilgili merak edilenleri açıkladı.
#KoronavirüsSon dakika haberine göre; Dünya çapında ilk onaylanan koronavirüs aşısını geliştiren Biontech şirketinin kurucusu bilim insanı Uğur Şahin. CNN International'a konuştu. Aşı çalışmalarında gelinen son noktayı ve salgınla mücadeleyi değerlendirdi; “İlk endişemiz, İngiltere'de ortaya çıkan ve daha hızla yayılan yeni tür gibi virüsün mutasyona uğraması. Bu gerçek bir endişe” dedi.
#Uğur ŞahinSon dakika haberine göre; Dünya çapında ilk onaylanan koronavirüs aşısını geliştiren Biontech şirketinin kurucusu bilim insanı Uğur Şahin. CNN International'a konuştu. Aşı çalışmalarında gelinen son noktayı ve salgınla mücadeleyi değerlendirdi; “İlk endişemiz, İngiltere'de ortaya çıkan ve daha hızla yayılan yeni tür gibi virüsün mutasyona uğraması. Bu gerçek bir endişe” dedi.
#Uğur ŞahinNe zaman ‘normalleşmeden’ söz edilse uzmanların onca uyarısına rağmen hepimizde hâlâ eskiye dönecekmişiz gibi bir algı oluşuyor. Oysa öyle değil işte! Bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısından ne karar çıkarsa çıksın, bu “Virüsle savaş bitti” demek değil. Kademeli normalleşmeden ne anlamalı, neye, ne kadar dikkat etmeli? En önemlisi de bugünden sonra hayatımızda ne değişmeyecek? Uzmanlara sordum.
#YazarPandemide aşılar “out”, mutasyonlar “in” şeklinde özetlenebilecek bir noktadayız. Bunun da açık, net ve kabul edilebilir bir nedeni var: Her yeni mutasyon, virüsün -muhtemelen- sadece “bulaşıcılık yeteneği”ni değil, “hasta etme gücü”nü de arttırabiliyor. Bu da sadece yeni vaka sayılarında artma değil, ağır hasta rakamlarında da yükselme anlamına geliyor.
#YazarSağlık Bakanlığınca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele sürecinde, virüsün mutasyona uğraması üzerine, "Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon Rehberi'nde" güncelleme yapıldı. Rehbere, varyant suşlar ile ilgili olarak, "Farklı suşlar ile enfekte olan kişilerin (özellikle varyant suşlar) aynı odaya kohortlaması, virüslerde rekombinasyona neden olarak yeni bir varyant suşa neden olabileceği için bu dönem, hastaların mümkün olabildiğince tek olarak odalarda yatırılması önerilir." maddesi dahil edildi.
#Sağlık BakanlığıSon bir haftadır koronavirüs vakalarında artış yaşanması üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Hastanelere ‘mutasyon tespit kiti’ yollayan bakanlık, testi pozitif çıkan herkese mutasyonu tespit eden ikinci test yapılması talimatını verdi. Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, vatandaşlara kendilerini ve karşılarındakileri korumaları için çift maske takmalarını önerdi.
#GazetehaberleriUçuş yasağı getirilen ülkeler, Türkiye'nin aldığı kararla mutasyon önlemleri kapsamında genişletildi. İngiltere'de mutasyona uğrayan yeni koronavirüsü nedeniyle bir ülkeye daha uçuşlar geçici olarak durdurdu. Sağlık Bakanı Koca yaptığı açıklamada toplam 4 ülkeye seyahat yasağı getirildiğini bildirdi. Diğer yandan mutasyonun ilk görüldüğü ülke olan İngiltere'ye dünyanın bir çok ülkesi seyahat durdurma kararı almıştı. Peki, hangi ülkelere uçuşlar durduruldu? İşte, uçuş yasağı olan ülkelerin listesi.
#Uçuş Yasağı Olan Ülkeler2020 birçok açıdan oldukça kaotikti. Birçok ünlü ismin ani vefatı, depremler, seller, yangınlar, çatışmalar ve en önemlisi de salgınla çoğumuzun dengesi bozuldu, yaşamı altüst oldu. Suçlu belliydi: 2020! “Bir bitse de kurtulsak” dedik. Yeni bir yıl geldi, hoş geldi. Ama gelen gideni aratır mı dersiniz? Astrolog Can Aydoğmuş ve Aygül Aydın pek de iyi haberler vermiyor... 2021 farkındalığın arttığı, ‘uyanış’ yılı olacak deseler de asıl rahatlama 2023’ten sonra...
#YazarUçuş yasağı getirilen ülkeler, koronavirüs mutasyonunun İngiltere'de ortaya çıkmasının ardından belli oldu. Tüm dünyada etkili olan pandemide virüsün mutasyona uğraması sonrası ilk tedbir alan ülkelerden biri de Türkiye oldu. İngiltere’den yapılan uçuşlar İspanya, Romanya, Belçika, Suudi Arabistan, Kuveyt, İsviçre, Hindistan ve Hong Kong dahil olmak üzere 30’u aşkın ülke tarafından askıya alındı. Diğer yandan Türkiye mutasyonun görüldüğü diğer ülkelerle de seyahat durdurma kararı aldı. İşte, uçuş yasağı getirilen ülkeler.
#Uçuşlar Yasaklandı MıKoronavirüs belirtileri neler sorusu, virüsün mutasyona uğradığı haberlerinin ardından yeniden gündeme geldi. Tüm dünyada etkisini sürdüren salgında, virüsün mutasyona uğraması ve yüzde 70 daha hızlı yayıldığı haberleri ülkeleri tedirgin etti. Uzmanların yaptığı açıklamalara göre ise mutasyona uğrayan virüs aşı uygulamalarını olumsuz yönde etkileyeceği ya da korona virüse yakalanan hastaların süreci ağır geçirebileceğine dair herhangi bir veri bulunamadı. Kas ağrısı, eklem ağrısı, tat ve koku kaybı gibi belirtilerle kendisini gösteren Covid 19 belirtilerinin aylar sonra bile görülebileceği ise dikkat çeken araştırmalardan. İşte, ayrıntılar.
#Koronavirüs Mutasyon BelirtiMutasyon nedir? Mutasyon kelimesinin anlamı İngiltere'de yaşanan son gelişmelerin ardından gündeme geldi. Bilim insanlarının yaptığı çalışmalar ile tüm dünyada etkisini devam ettiren koronavirüsün mutasyona uğradığı bildirildi. Öte yandan mutasyona uğrayan koronavirüsün Birleşik Krallık'ın dışında, Hollanda, Danimarka ve Avusturya'da tespit edildiği aktarıldı. Yapılan araştırmalara göre mutasyona uğrayan virüs, yaklaşık yüzde 70 daha fazla bulaşıcılık oluşturuyor. Peki, virüsün mutasyona uğraması nedir? İşte, o konuyla ilgili değerlendirmeler.
#Virüsün Mutasyona UğramasıUçuşlar iptal mi oldu? Koronavirüs tedbirleri kapsamında dünyanın bir çok ülkesinden son dakika açıklama geldi. İngiltere'de mutasyona uğrayan yeni koronavirüsü nedeniyle Türkiye bazı ülkelere seyahat yasağı kararı aldı. Sağlık Bakanı Koca yaptığı açıklamada 4 ülkeye seyahat kısıtlaması getirildiğini bildirdi. Konuyla ilgili duyuru yapan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve THY, yolcuların mağdur edilmeyeceğini ve tahliyelerin yapılacağını belirtti. İşte, Türkiye'nin seyahat yasağı kararı verdiği ülkeler ve konuyla ilgili yapılan değerlendirmeler.
#Hangi Ülkelere Uçuşlar DurdurulduSon dakika... Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, İngiltere'de koronavirüsün mutasyona uğramasının aşı çalışmalarına etkisinin olmayacağını belirterek, "Koronavirüsün tam mutasyona uğraması aşı çalışmalarında bir sıkıntıya yol açabilir. Ama şu ana kadar ki mutasyonlar virüsün ana yapısında bir değişiklik olmadığı için çok da ciddi bir sıkıntı oluşturabilecek durumda değil" dedi.
#Koronavirüs