Verilerin gitgide daha dinamik, dağıtık ve çeşitli hale geldiği günümüzde BT altyapılarından uygulama mimarilerine kadar birçok konuda hibrit bulut dünyasının yeni gerçekliklerine uygun bir şekilde hareket ediliyor. NetApp CTO'su Mark Bregman 2018'e dair 5 beklentisini paylaşarak yeni yılda verinin hareketli dünyasında yaşanacaklara yakından baktı.
#VeriTakvimler 29 Ekim 1969 tarihini gösterirken aralarında 560 kilometre mesafe bulunan iki bilim insanı bilgisayarları birbirine bağlayıp yazışmaya başladı. Ancak daha iki harf girilmişti ki sistem çöktü. Aslında dünyayı her anlamda değiştirecek bir an yaşanıyordu ancak bilim insanları bunun farkında değildi. O geceyi 55 yıl sonra yaşayanlar anlattı.
#ARPANETYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Kovid-19 salgını ve Kahramanmaraş merkezli depremler inovasyonun, dijital hizmet ve teknolojinin önemini gösterdi” dedi. Özvar, Avrupa Yükseköğretim Alanı (EHEA) Bakanlar Konferansı’na katılmak üzere Arnavutluk’u ziyaret etti.
#YÖKRobot süpürgeler yıldızlı günlerini yaşıyor. Özellikle pandemiyle birlikte yakalanan ivme pazarın 3 milyon adetleri aşmasına neden oldu. 50’den fazla marka pazarda rekabet ediyor. Teknoloji yarışı yaşanan robot süpürgelerde ise asıl konuşulan birer ev ajanı olup olmadıkları... 2022’de Amerika’da yaşanan bir olay ‘Robot süpürge evlerdeki kişisel görüntüleri dışarı veriyor mu’ sorusunu gündeme getirdi. Biz de işin perde arkasını uzmanına sorduk...
#Robot SüpürgeTeknolojinin gelişmesi ile birlikte para kazanmak için farklı alanlara yönelme ihtiyacı oluştu. Yatırımcılar tarafından tercih edilen kripto paralar arasında SNGLS coin de bulunmaktadır. SNGLS coin nedir? Hangi borsalardan alınır? SingularDTV ne zaman çıktı? Ne iş yapar tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#SNGLS Coin5G’ye geçiş sürecine sadece bir teknoloji evrimi olarak bakmamak gerektiğine dikkat çeken Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “Tam anlamıyla dijitalleşmiş bir ülke olma yolunda atılan önemli bir adım. Vodafone olarak, 5G ihalesinin bir an evvel yapılmasını önemsiyor ve istiyoruz. 5G teknolojisinin ülkemizin dijitalleşme yolculuğunda önemli bir kilometretaşı olacağına inanıyoruz” diye konuştu.
#5GDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19’un yeni mutasyonu Omicron nedeniyle Güney Afrika’ya seyahatlerini askıya alan ülkelere seslenerek, "sınırları kapatmayın" çağrısında bulunurken, “Omicron’un virüsün diğer mutasyonlarından daha bulaşıcı olduğunu gösteren bir veri yok” dedi.
#Koronavirüs6G teknolojisi, yapay zekanın öğrendiği, etkileşim kurduğu, sonuca varmaya nasıl katkı sağladığı ve uygulandığı konusunda temelden devrim yaratacak, teknolojiyi ve faydalarını herkes için kullanılabilir hale getirecek. Yapay zeka, yeni nesil iletişim ağları için yeni bir boyut olarak hareket edecek ve 6G ağlarının kendi kendini optimize etmesine ve dinamik olarak kendilerini yönetmesine yardımcı olacak.
#OppoYuval Noah Harari bir tarihçi ama ona geçmişten çok gelecek soruluyor. Salgın patlak verdiğinde CNN, Financial Times, Time hemen onun kapısını çaldı, pandemiyle ilgili görüşlerini öğrenmek istedi. Biz de Harari’yle yeni kitabı vesilesiyle konuştuk. COVID-19’un bırakacağı izlere ilişkin sorularımızı her yıl girdiği iki aylık sessizlik inzivasından hemen önce yanıtladı.
#Yuval Noah HarariAvrupa Komisyonu, Avrupalı uzay tabanlı bir iletişim sisteminin tasarlanması, geliştirilmesi ve hizmete sunulması üzerinde çalışmak üzere Avrupalı uydu üreticileri, operatörler ve hizmet sağlayıcıları, telekomünikasyon operatörleri ve fırlatma servis sağlayıcılarından oluşan bir konsorsiyum oluşturdu.
#UzayHer ne kadar bugün 5G'yi sıkça konuşuyor olsak da gelecekteki 6G vizyonunun belirlenmesi ve insanları fiziksel ve dijital dünyaya bağlamak için gerekli teknolojilerin geliştirilmesine odaklanan Avrupa'nın yeni 6G araştırma projesi Hexa-X, 1 Ocak 2021 tarihinde başlıyor. 6G altyapısının oluşturmak, gelecekteki araştırma ve standardizasyon odak alanlarına yön vermek için kurulan Hexa-X; bilişim, endüstri ve akademi alanındaki önde gelen paydaşları aynı çatı altında buluşturuyor.
#EricssonCOVID-19'un hem kişisel hem de profesyonel yaşamlarımız üzerinde çağı belirleyen bir etkisi oldu. Uzaktan çalışmanın artışı hemen her işletmenin yüzünü dijitalleşmeye çevirmesini gerektirdi. Peki 2021 yılında iş dünyasını nasıl bir dönem bekliyor?
#İotElektrikli mobilite alanındaki en son teknolojiler dünyaya yön vermeye devam ediyor. Dünya çapında markalar global teknolojileriyle elektrikli gelecek vizyonunu tanıtıyor. Otomobil, ticari araç ve motosiklet hatta elektrikli wingsuit’e kadar giden geliştirmelerin global gösterimleri bu hafta gerçekleştirildi.
#GazetehaberleriDünkü yazımız, COVID-19 hastalığına yol açan virüsün genetik yapısının çözümlenmesinin bu virüsün daha yakından tanınması, yerküre üzerindeki hareketlerinin ve bulaşma yeteneğinin izlenebilmesi, bu çerçevede salgına karşı daha etkili mücadele stratejilerinin belirlenebilmesi açısından taşıdığı önemi anlatıyordu.
#YazarGeçen hafta Ankara’da Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) Genel Müdürü Sayın Sadık Piyade Paşa’yı ve ekibini ziyaret etme şansım oldu. Ziyaretim sonrasında kendisinden aldığım mektupta vakıf hakkında detaylı bilgiler vardı. Sizlerle paylaşmak isterim.
#ASELSANSanayi 4.0 evresinde hızla değişen ve kişiselleşen insan ihtiyaçlarını en hızlı ve verimli şekilde karşılayabilecek üretim bantlarını kurmak sanayinin en önemli gündem maddesi haline geldi. Bu yeni üretim anlayışı içinde robotların rolü de giderek artıyor. Sanayinin dijitalleşmesi olarak özetlenen bu süreçte, Türkiye’nin de üretim gücünü pekiştirmesi için ileri robot teknolojisi ile donatılmış dijital fabrikalara geçişi önem kazanıyor.
#MitsubishiKasım ayında Wyndham Grand Levent Otel’de gerçekleşen Fortinet Güvenlik Zirvesi kapsamında İstanbul’da bulunan Fortinet’in Uluslararası Gelişen Pazarlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Joe Sarno ile dijital dönüşüm çağında gelişen siber güvenlik tehditleri, Nesnelerin interneti (IoT), 5G hazırlığı, yapay zeka kullanımı gibi trendler ve Fortinet’in çözümlerini konuştuk.
#FortinetBilim kurgu filmlerinin çoğunu izlemişimdir ancak Prof.Howard’ı dinledikten sonra, izlediğim hiç bir filmin, onun anlattıkları kadar beni ürkütüp etkilemediğini itiraf etmeliyim. Kendisi bugün yaşayan en büyük beyin bilgisayar ara yüzü uzmanı. Hatta bugün beynimizi makinelerle beraber daha güçlü hale getirecek teorilerin çoğunun da ya kurucusu ya da fikir babası. Yapay zeka ve makine öğrenmeleri konusundaki derinliğini şöyle anlatalım: MIT Üniversitesi ile Oxford Üniversitesinde bu alanda çalışma yapan laboratuvarların kurucusu ve hala aktif olarakta başkanlığını yapıyor. Oxford ve Sorbonne’dan çift doktorası var, MIT’de uzun yıllar birçok araştırmayı aktif olarak yürütmüş. MIT’deki Sentetik Zeka Laboratuvarı, Beyin Makine Projesi ile Beyin Bilimleri Kuruluşu dahil bu alandaki birçok saygın laboratuvarın kurucusu. 100’e yakın patenti, bunun kaç katı da dünyaya açıklanmamış gizli çalışmaları var.
#Biotech Showcase