Hazine ve Maliye Bakanlığı, "çok kazanan ancak az vergi veren" mükelleflere yönelik incelemeleri kapsamında lüks yat ve tekne satışlarını takibe alırken, bu kapsamda 2021-2023 yıllarındaki satışlardan 1,4 milyar liralık vergi kaybı saptadı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Çok kazanan ancak az vergi verenlerin kapısını çalmaya devam ediyoruz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelemiz sektör sektör genişliyor. İncelemeler sonucunda, satış bedellerini düşük gösterenlerden gerekli vergi ve cezalar talep edilecek" dedi.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıHazine ve Maliye Bakanlığı’nın daha önce duyurduğu doktor, kuyumcu, restoran gibi özel işletmelere yönelik hasılat takibinde detaylar netleşti. Gelir İdaresi Başkanlığı tek tek örneklerle hasılat takibi ve ceza sürecinin nasıl çalışacağını anlattı. Beyan ettiğinin yüzde 20 ve üzerinde hasılat yaptığı tespit edilen işletmeler izaha davet edilecek. Vergi kaybı varsa yeni beyanname istenecek.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2023 yılı itibariyle kullanılmaya başlanan Seyir İzin Belgesi Sistemi’ni güncelleyerek tamamen dijital ortama taşıdıklarını açıkladı. Yeni Seyir İzin Belgesi Sistemi ile vatandaşların sahip oldukları deniz turizm araçları ve gemi acentelerinin tüm seyir izin belgesi işlemlerini e-devlet şifreleriyle sisteme girerek yapabileceklerini açıklayan Bakan Uraloğlu, “Seyir izin belgesinin kağıt ortamında farklı bakanlıklarca fiziki onay ile düzenlenirken, yeni sistem ile tekne sahibi değişikliği durumunda gerekli bilgi güncellemelerinin elektronik ortamda hızlı bir şekilde yapılabilmesi ile bürokratik süreci hızlandırdıklarını duyurdu. Uraloğlu, yeni Seyir İzin Bilgi Sistemi’nin devreye girmesinden itibaren 12 Bin 405 belge düzenlendiğini bildirdi.
#Abdulkadir UraloğluCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yıl sonuna kadar e-Devlet üzerinden kira kontratı yapılabileceğini açıkladı. Yeni sistemle kira sözleşmeleri dijital ortamda düzenlenip kaydedilecek. Peki bu uygulama nasıl avantajlar sağlayacak? Her iki taraf nelere dikkat etmeli? Kira ücretleri kontrol altına alınabilir mi? Gayrimenkul Hukukçusu Ümit Yasin Kısa ile mercek altına aldık.
#Kira SözleşmesiYeni vergi paketi Meclis Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaştı. Kayıtdışı ekonomiyle mücadeleyi hedefleyen düzenlemeler bulunan pakette, 10 temel kalemde değiştirilen yeni oran ve ceza miktarlarıyla bütçeye 155 milyar TL’ye yakın gelir sağlanması hedefleniyor. En düşük emekli aylığının 12 bin 500 TL’ye çıkarılması ve yurtdışına çıkış harcının 500 TL’ye yükseltilmesi gibi önemli düzenlemeler de bu vergi paketinin içerisinde yer alıyor.
#Vergi PaketiMotosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztürk’ten silindiri değiştirilen motosikletler için uyarı geldi. Öztürk, “Vatandaşlarımız ya da firmalar sürüş güvenliğini önemli derecede etkileyen böyle bir aracı ne alsın ne de değiştirme yoluna gitsin” dedi.
#MotosikletRestoran ve kafelerde bazen hesabın yüzde 20’sini bulan oranlarda ‘servis bedeli, servis ücreti, kuver’ adları altında para alınıyor. Bazı okurlarım, “Zaten bahşiş veriyoruz, neden servis bedeli de hesaba ekleniyor?” diye şikâyet ediyorlar. Müşteriler, ‘servis ücreti’ adı altında ücret ödemek zorunda mı? İşletmeler bu yüzden vergi incelemesi, ceza gibi sorunlarla karşılaşabilirler mi?
#RestoranCHP’nin il binasının alımı sırasında bir avukatlık bürosunda çekilen ve sosyal medyada paylaşılan para sayma görüntüleri siyasi partilere yapılan bağışları gündeme getirdi. Partilere yapılacak bağışın üst limitinin mevzuata göre 2024 yılı için 351 bin 134 TL olarak belirlendiği görülürken, genel merkezlerin ise bu konu ile ilgili özel web sayfaları oluşturarak, kredi kartı veya havale üzerinden 25 TL’den başlayan rakamlarda bağış kabul ettikleri ortaya çıktı. Siyasi Partiler Kanununa göre bağışın şeklinin belli olduğunu vurgulayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Miktarı da bellidir. Yapılan kampanyada verilen hesap numaraları var. Bu hesap numara yatan paralar mıdır? Acaba bir başka kaynaktan mı geliyor?” derken, Hukukçu Prof. Dr. Erol Ulusoy da siyasi partilerin 5 milyon liraya kadar harcamalarını makbuz ve faturalandırmak zorunda olmadığını belirtti.
#CHPTürkiye ekonomisinin kanayan yarası olan taklit ayakkabı üretimine karşı harekete geçildi. Bu kapsamda sosyal medyada reklamlar engellenecek. Perakende noktalarında denetimler artacak. Kargo firmaları sahte ürünleri taşımayacak. Trendyol gibi pazar yerleri bu ürünlere dikkat edecek. Kaçak ve taklit ayakkabının ablukaya alındığını söyleyen Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, “Artık kaçak ürünler daha rahat toplatılabilecek. Amacımız yerli üreticinin kazanması” dedi.
#Taklit Ayakkabı ÜretimiDeprem kuşağında yer alan ülkemizde yapı güvenliği için inşaatta kullanılan demirin kayıt altına alınması ve izlenebilirliği önemli. İnşaat demirinde kayıt dışı ticaret nedeniyle milyarlarca liralık vergi kaybı da söz konusu. Hem yapı güvenliğine hem de vergi kaybıyla mücadeleye katkı sağlayacak İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) 1 Ocak 2024 tarihinde devreye girdi. Sistemin devreye alınması ve işletilmesi için yetkilendirilen Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Bandrollü Ürün İzleme Sistemleri Dairesi Başkanı Bülent Yılmaz, İDİS ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
#İdisİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kaçak/sahte alkollü içki ticaretinin engellenmesine yönelik eş zamanlı olarak düzenlenen "Çengel-4" operasyonlarında 189 şahsa adli işlem yapıldığını açıkladı.
#Ali Yerlikayaİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 46 ilde akaryakıt kaçakçılığına yönelik düzenlenen 'Çengel-3 Operasyonu'nda 91 kişiye adli işlem, 43 kişiye idari işlem yapıldığını, 1 milyon litre kaçak akaryakıta el konulduğunu açıkladı.
#Çengel-3 Operasyonuİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 46 ilde akaryakıt kaçakçılığına yönelik düzenlenen 'Çengel-3 Operasyonu'nda 91 kişiye adli işlem, 43 kişiye idari işlem yapıldığını, 1 milyon litre kaçak akaryakıta el konulduğunu açıkladı.
#Bakan YerlikayaRusya’nın Soçi kentinde 20. Valday Uluslararası Tartışma Kulübü Toplantısı'na katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelere gözdağı verdi. Putin, başta ABD olmak üzere batılı ülkelerin sürekli kendilerini uyardığını aktararak, “Batıdan sürekli 'yapmak zorundasınız’, ‘yapmakla yükümlüsünüz’, ‘sizi ciddi şekilde uyarıyoruz' sözlerini duyuyoruz. Siz kimsiniz? Bizi uyarma hakkını nereden alıyorsunuz” dedi.
#Putin