Güncelleme Tarihi:
DÜZENLEME YAPILMASI KAÇINILMAZ
BAT, İsveç’in sigarada zarar azaltma stratejisini anlatmak üzere gazetecilerle Stockhlom’de bir toplantı düzenledi. İsveç’in, yüzde 5’lik sigara kullanım oranıyla ‘dumansız ülke’ olma yolunda hızla ilerlediğini söyleyeyen Alper Yüce, Türkiye’nin bu rakamların çok uzağında olduğunu belirtti. Yüce, “İsveç bu başarısını yeni kategori ürünleri doğru regüle ederek piyasaya sunmasına borçlu. Yeni kategori ürünler şu an Türkiye’de tezgâh altına inmiş durumda. Çok yaygın bir şekilde kaçak olarak temin edilip kullanılıyor. Konuyla ilgili bakanlıklarımızın kaçağı önlemek adına çok yoğun çalışmaları ve önlemleri var. Yine de bir düzenleme ihtiyacı kaçınılmaz. Çözüm ise lisanslı ve denetime tabi satışa izin verilmesi” diye konuştu.
‘BAKKALDA, ZÜCCACİYEDE SATILIYOR’
Gençlerin erişimine yönelik sıkıntının ancak yeni düzenleme getirilmesi yoluyla kaldırılabileceğini kaydeden Yüce, “Özellikle Çin’den gelen denetlenemeyen, içeriği bilinmeyen ürünler züccaciyede, gazete bayilerinde, bakkalda kaçak olarak herhangi bir yaş hassasiyeti olmaksızın satılıyor. Bu da hem vergi kaybına yol açıyor hem de toplum sağlığını riske atıyor. Bu oranı kısa sürede İsveç’in başardığı gibi yüzde 5’lere indirmek çok mümkün değil. Fakat dönüşümü daha fazla vakit kaybetmeden başlatmak gerekiyor” ifadelerini kullandı. Yüce şöyle devam etti:
“Yeni kategori ürünlerin regülasyonlar çerçevesinde açılması halinde devletin vergi gelirlerinde de ciddi bir artış olacağını öngörüyoruz. Potansiyel olarak ilk yıl 100 milyon dolarlık vergi kaybı engellenirken, beş yıl içinde bu rakamın 2 milyar dolara ulaşacağını öngörüyoruz. Böyle bir dönüşüm için BAT olarak ilk etapta 200 milyon dolar civarında yatırım yapmaya ve bin 500 kişiye ek istihdam sağlamaya hazırız. Bu yatırımlarla birlikte mevcut ihracat hacmimizin de en az ikiye katlanacağını öngörüyoruz.”
İSVEÇ ÖRNEĞİ NEDİR
BAT Batı Avrupa Bölge Direktörü ve Birleşik Krallık & İrlanda Genel Müdürü Aslı Ertonguç ise hem gençleri korumak, hem sağlık, hem de vergilendirme standardı adına doğru regülasyonun önemli olduğunu anlattı. Ertonguç, “İsveç örneğini bu yüzden önemsiyoruz. İsveç, yeni kategori ürünleri doğru bir şekilde regüle ederek sigara kullanımını yüzde 5’lere indirmiş bir ülke. İsveç’te 1800’lerden beri tütün, gerek çiğneme ve gerekse farklı şekillerde kullanılıyor, günümüzdeyse sigara kullanımıyla mücadelenin en önemli ayaklarından birini oluşturuyor” diye konuştu.