Karadeniz dendiğinde akla hırçın dalgalı denizinden çok yaylaların gelmesi biraz da yazın insanı nefes alamaz duruma getiren boğucu sıcağı yüzünden değil mi? Evet, Karadeniz demek yayla demek ve yayla da yüksek tepelerde özgürce salınmak... Sadece biz değil, çiçekler de, hayvanlar da, böcekler de özgür yaylalarda… Hangi yaylada ne yapılır rehberimize bakmadan yola çıkmayın.
#Uğur BiryolAfrika sıcaklarının ülkemizi kavurduğu bugünlerde bir grup gençle gürül gürül akan dere boylarında yürüyüp buzul dağına tırmandık. Eğer tatilinizi sıcak havadan uzak, doğayla iç içe geçirmek istiyorsanız dört güne dört ayrı durak sığdırdığımız, yaylalardaki geleneksel köy evlerinde ve çadırlarda konakladığımız turumuz size de ilham verebilir…
#KaradenizKaradeniz yemyeşil doğasıyla adeta bir oksijen deposu… Yılın en az yağışlı ve yürüyüş için en güzel günleri başladı. Bölge birbirinden etkileyici yürüyüş rotalarına ev sahipliği yapıyor. Bazısı çocukla gitmek ve kamp yapmak için elverişli, bazısı zorlu. Karadeniz’in ihtişamlı ahşap mimarisinin en nadide örnekleri olan konakların önünden, yayla evlerinin arasından geçen de var, lezzetli bir mola verip muhlamayı yedikten sonra yolunuza devam edebileceğiniz rotalar da. Jürimize Karadeniz’deki mevsimin en güzel yürüyüş rotalarını sorduk…
#SeyahatErzurum’un İspir ilçesi sınırlarındaki Verçenik Dağı'nın karlı yamaçlarında yem arayan yaban keçileri havadan görüntülendi. Verçenik Dağı'nda bulunan, nesli tehlike altındaki yaban (Capra aegagrus) ve çengel boynuzlu (Rupicapra rupicapra) dağ keçileri envanter çalışmaları sırasında Doğa Koruma Milli Parklar Erzurum Şubeye bağlı ekipler tarafından droneyle havadan görüntülendi.
#Yaban KeçisiDoğa Koruma Milli Parklar Erzurum Şubesi ekiplerince İspir ilçesinde bulunan Verçenik Dağı'nda çengel boynuzlu dağ keçisi envanter çalışması yapıldı. Yaban hayatı geliştirme sahasında karla kaplı dağın yamacında tek başına dolaşan çengel boynuzlu dağ keçisi, Doğa Koruma Milli Parklar Erzurum Şubesi Teknikeri M. Mustafa Topaloğlu tarafından drone ile takibe alınarak görüntülendi.
#Verçenik DağıKaçkar Dağları doğal ve bozulmayan dokusu ile Türkiye’de kendini koruyan yerlerin başında geliyor. Şehir hayatının getirdiği ağır ve stresli süreç sonrası burada geçirilecek sayılı günler bile sizi kendinize getirebilecek kadar doğal, gerisini siz düşünün…
#Kaçkar DağlarıBatılı ülkelerin vazgeçilmezi olan patlamış mısır, kızarmış patates ve cipsler bizim de en çok tükettiğimiz atıştırmalıklar. Bir film izlerken veya sohbet ederken vazgeçilmezimiz haline geldiler. Moğolistan’da da bu atıştırmalıkların yine torba torba çam fıstığı tüketiliyor. Peki Moğollar neden çam fıstığına bu kadar düşkün? İşte sebebi…
#Çam FıstığıGöçebe yaşam tarzı, tarihin çok eski zamanlarından bu yana Moğol kültürünün ayrılmaz bir parçası. Ancak küresel ısınma diğer bölgelerde olduğu gibi Moğolistan’da da sorunlara sebebiyet veriyor. İşte Güney Koreli fotoğrafçı Daesung Lee’nin gözünden Moğolistan’da yaşanan kuraklık…
#MoğolistanStrasbourg normal günlerinde bile harika bir şehir olmayı başarırken bunun üstüne birde Noel eklenince görsel bir şölen yaşatıyor ziyaretçilerine. Sokaklarındaki süslemeler, devasa çam ağaçları, pırıl pırıl ışıklar ve yeni yıl kermesleri ile sizi bir masalın içine çekiyor. İşte tüm güzellikleriyle Strasbourg…
#Strasbourg‘Dünyanın en çok gezen insanı' Don Parrish’in 21 yaşında başlayan gezme aşkı bugün 73 yaşında hala sürüyor. Don Parrish ‘Most Travelled People’ listesinde 841 lokasyonu gezdi ve bugün ‘dünyanın en çok gezen insanı olarak’ tanınıyor. 52 yıla dünyadaki 195 ülkeden 193’ünü ve ‘UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki 400 yeri sığdıran Don Parrish’in sıradışı hayatına bir bakalım…
#Don ParrishKaçkarlar, son üç yıldır çocuk kamplarına ev sahipliği yapıyor. Doğanın içinde, hayvanların otladığı, bulutların üstünde bambaşka bir dünya burası onlar için... Tabiatın içinde çocukların performansına tanıklık etmek insana hem inanılmaz bir deneyim, hem de hem mutluluk yaşatıyor.
#Seyahat