Depremden sonra sıra, binlerce insanımıza mezar olan yıkılan binalarda ihmali bulunanlardan hesap sorulmasına geldi. Depremin ilk gününden itibaren Diyarbakır’da çalışmalarını yürüten Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Kimin kusuru varsa, ihmali varsa hepsi yargıda hesabını verecek. Ucu kime dokunursa dokunsun yargı gerekeni yapacaktır” dedi. Bakan Bozdağ ile yargı sürecini konuştuk.
#Bekir Bozdağ17 Ağustos depreminin simge müteahhidi Veli Göçer’e 25 yıl ceza veren dönemin Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Feridun Bahşi, “Soruşturmalar sadece müteahhitlerle sınırlı kalmamalı. Yıkılan binalara onay veren, usule uygun denetim yapmayan görevliler de yargılanmalı. Biz o dönem diğer şüphelilerin yargılanmasını beceremedik” dedi.
#17 AğustosMalzemeden çalan, kalitesiz malzeme ya da deniz kumu kullanmaktan çekinmeyerek on binlerce insanın ‘katil’i olan müteahhitleri şüphesiz her büyük depremin ardından konuşuyoruz. O müteahhitlerin en bilineni, 1999 Gölcük Depremi’nde yaptığı evler 200 kişiye mezar olan Veli Göçer’di. 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasına rağmen sadece 7.5 yıl hapiste kaldı. Bunları araştırırken tarihçi Murat Bardakçı’nın 1999’da kaleme aldığı bir yazıya denk geldim. Diyor ki: “Hırsızlığın bu çeşidi asırlardır hep var. Öyle ki padişahlar malzemeden çalınmaması için ferman üzerine ferman vermiş.” Anlayacağınız Osmanlı’dan bugüne Göçerler ile iç içeyiz ama onları denetliyor ya da yeteri kadar ceza veriyor muyuz? Var mı şöyle ‘okkalı’ bir ceza alan?
#1999 Gölcük Depremi17 Ağustos Gölcük depreminde Yalova, Çınarcık’taydı. Veli Göçer’in Çamlık Sitesi’nde anne ve babasını kaybetti, kardeşiyle enkazın altından çıkarıldı. 6 Şubat’ta 10 ili etkileyen depremi öğrendiğinde bir an bile düşünmeden Bodrum’dan yola çıktı. Arkadaşlarıyla gittiği Kahramanmaraş’ta bu defa enkaz altındaki insanlara elini uzatan taraf Aksel Melkonyan oldu.
#17 AğustosKahramanmaraş’ta, depremlerde yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan müteahhit Mesut Başkır, Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında yelkenli tekne ile Yunan adalarına kaçmaya çalışırken yakalandı.
#DepremKahramanmaraş’ta yakınlarını ve evlerini kaybeden depremzedelerin birçoğu şehri terk etmeye başladı. Özellikle ağır hasarlı evlerde hummalı çalışmalar hız kazanırken, vinç yardımıyla üst katlardaki evlerin eşyaları tahliye edilmeye çalışılıyor. Merdivenleri sağlam durumdaki evlerde ise ev sahipleri yaşamlarını riske atarak içeri giriyor ve kalan eşyalarını kurtarmaya çalışıyor. Birinci ve ikinci katlardaki evlerde oturanlar, kırılmayacak eşyaları pencerelerden atarak tahliye ediyor.
#DepremDeprem bölgesinden peş peşe mucize haberleri gelmeye devam ediyor. Dünyada bugüne kadar deprem sonrası enkazda en uzun kalan kişi, 2010’daki Haiti depreminde bir dükkânda sıkışan Rico Dibrivell oldu. Dibrivell tam 14 gün sonra kurtarıldı. Türkiye’de en uzun göçük altında kalan kişi ise 1992’deki Erzincan depreminde 8 gün sonra kurtarılan hemşire Nurcan Arslan oldu.
#DEPREM1999 Marmara Depremi yaşandığında Türkiye’de halihazırda son koalisyon dönemi yaşanıyordu. 57. Hükümet başta, onun da başında Başbakan sıfatı ile Bülent Ecevit vardı. Ortakları ise Mesut Yılmaz ile Devlet Bahçeli’ydi. Bense çaylak muhabir sıfatı ile İzmir, Kanal 1 TV’de çalışıyordum. Ne Twitter ne Instagram ne de Facebook var tabii o zaman. Cep telefonları çıkalı henüz 3-4 yıl olmuş hani şu antenlilerden, ‘akıllı’ değiller yani. Sabah erken saatlerde aldık haberi. Haber müdürümüz küçük bir el kamerası tutuşturdu elime, ‘Büyüdün’ dedi, gönderdi beni Yalova’ya. 20 gün kaldım orada. 23 yıl sonra bugün bile şehri kaplayan, toz ve o ölüm kokusunu dün gibi hatırlarım. O nedenle depremin yıldönümünde o günleri bilmeyen, hatırlamayan, yaşamayanlar için depremi yaşayan dostlarımla konuştum...
#17 AğustosOkuyacağınız bu yazı 17 Ağustos 1999 depreminde yaşanan dramatik hikâyelerden yalnızca biri. Gölcük’ün merkezinde, bitişik apartmanlarda yaşayan, birinin apartmanı diğerinin üzerine devrilen komşu iki ailenin hikâyesi... 20’nci yıldönümünde, Marmara depremini bizzat yaşamış kişilerle hayatın o günden bugüne nasıl geçtiğini konuşmak için Gölcük’teyiz.
#Hürriyet PazarProf. Dr. Adem Sözüer 2005 yılında yürürlüğe giren Türk Ceza Hukuku Reformu'nun baş mimarlarından, Rizeli, sıkı bir Galatasaray taraftarı ancak "Ben dekan olarak İstanbul Hukuk Fakültesi'nden içeri girdiğim an adım Adem değil, Rizeli değilim, Galatasaraylı değilim, dinim şu değil. Orada verilen kuralları eşit uygulayan bir dekanım sadece." diyen Adem Hoca'yla sohbete başladığımızda eşi Prof. Dr. Bengi Semerci'den bahsetmemek olmazdı.
VAN’da 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki ikinci depremde yıkılan, enkazı altında DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir’in de aralarında bulunduğu 24 kişinin yaşamını yitirdiği Bayram Oteli’nin sahibi Tevfik Bayram, Van 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ikinci kez hakim karşısına çıktı. Davanın tek sanığı olan Tevfik Bayram’ın tutukluluğunun devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 12 Mart’a erteledi.
Ben hiç ümitli değilim. Başbakan depremde yıkılan binalarla ilgili olarak çok doğru tespitler yapıyor ve çürüklerin mutlaka yıkılacağını söylüyor, ancak bu defa toplumu inandırabildiğini sanmıyorum. Bunca yıldır hep doğru sözler dinledik, ardından aynı manzaralarla karşılaştık. Şimdi bu gidişin değişmesi için ben bir neden göremiyorum.
1999 Marmara Depreminde Yalova’nın Çınarcık İlçesi’nde yaptığı binalarda 195 kişinin ölümüne neden olmaktan 18 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum olan ve geçen Ağustos ayında cezaevinden çıkan Veli Göçer, Van depremini değerlendirdi. Göçer, Türkiye’de 1999 yılından sonra inşa edilen binaların olası bir depremde yıkılmayacaklarını ve bu binalarda ölümler olmayacağını söyledi.