Federal İş Ajansı’nın resmi verilerine göre Almanya’da şu anda 2 milyon 805 bin işsiz vardır. Aynı kurumun verilerine göre de ülke genelinde 800 binin üzerinde boş işyeri bulunmaktadır. Bu kadar çok işsiz olduğu halde, aranan niteliklere sahip olmadıkları için bu işyerleri doldurulamamaktadır.
#AlmanyaAlmanya’daki yeni yılla birlikte bazı yasal düzenlemeler de yürürlüğe giriyor. Yaklaşık 21 milyon emekli, temmuz ayından itibaren emekli maaşlarında zam alırken, yasal asgari ücret de yılbaşından itibaren zamlanıyor. Hartz IV’ün yerini alan Vatandaşlık Parası (Bürgergeld) yüzde 12 oranında artırılacak. Nitelikli göç yasasının kapsamı da mart ve temmuzdan itibaren kademeli olarak genişletilecek. İşte 2024’teki değişiklikler.
#AlmanyaAlmanya’da yaşayan Türk toplumunun uzun yıllardır hayalini kurduğu çifte vatandaşlığın da yer aldığı Modern Vatandaşlık Yasa tasarısı Federal Meclis oturumunda ele alındı. Sözlü atışmaların yaşandığı oturum sonrası tasarı İçişleri Komisyonu’na gönderildi. Konuşmasında Mevlüde Genç’ten örnek veren Yeşiller milletvekili Filiz Polat duygulu anlar yaşadı.
#CDU/CSUAlmanya fırsat kartı için geri sayım başladı. Almanya’da iş gücü piyasasında yüzbinlerce vasıflı işçi açığı bulunuyor. Demografik gelişmeler sorunu daha da kötüleştiriyor. Yapılan araştırmalar 2035 yılına kadar 7 milyon işçi ve kalifiye eleman açığı oluşacağını gösteriyor. İş piyasasının böyle devam etmesi halinde ekonomin çok kötü olacağı belirtildi. Özellikle de yüksek vasıflı yabancı personel Almanya’ya gelme konusunda bürokratik engeller nedeniyle çekince yaşıyordu. Almanya, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen vasıflı işçiler için daha cazip, daha az bürokratik ve daha misafirperver bir ülke haline getirmek amacıyla göç yasasında düzenleme yaptı. Nitelikli İşçi Göç Yasası, vasıflı işçilerin ülkeye girişini kolaylaştırırken, Kanada gibi puan sistemi de hayata geçirildi.
#AlmanyaAlmanya’da iş gücü piyasasında yüzbinlerce vasıflı işçi açığı bulunuyor. Demografik gelişmeler sorunu daha da kötüleştiriyor. Yapılan araştırmalar 2035 yılına kadar 7 milyon işçi ve kalifiye eleman açığı oluşacağını gösteriyor. İş piyasasının böyle devam etmesi halinde ekonomin çok kötü olacağı belirtildi. Özellikle de yüksek vasıflı yabancı personel Almanya’ya gelme konusunda bürokratik engeller nedeniyle çekince yaşıyordu. Almanya, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen vasıflı işçiler için daha cazip, daha az bürokratik ve daha misafirperver bir ülke haline getirmek amacıyla göç yasasında düzenleme yaptı. Nitelikli İşçi Göç Yasası, vasıflı işçilerin ülkeye girişini kolaylaştırırken, Kanada gibi puan sistemi de hayata geçirildi.
#Fırsat KartıAlmanya’da yeni göç yasası Federal Meclis’te kabul edildi. İş piyasasındaki kalifiye personel açığını gidermek amacıyla, kalifiye göçmenlerin ülkeye girişini kolaylaştıran Nitelikli İşçi Göç Yasası iktidar partilerini oylarıyla Meclis’ten geçti. Nitelikli göç yasası 388 evet, 234 hayır, 31 çekimser oyla kabul edildi.
#AlmanyaAlmanya’da gelecek yıllarda birçok sektörde baş gösterecek olan eleman açığına çare amacıyla hazırlanan yeni ‘Göç Yasası’ somutlaşmaya başladı. Bu bağlamda Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil (SPD), yabancı vasıflı işçilerin Almanya’ya göç etmelerini kolaylaştıracak planlarının detaylarını açıkladı.
#Hubertus HeilAlmanya’da kalifiye iş gücü açığı bulunması nedeniyle şirketler yönünü Türkiye ve Balkan ülkelerine çevirdi. Özellikle yaşlı ve hasta bakımı alanındaki personel sıkıntısının büyük olduğunu belirten Türk-Alman İşadamları (TDU) Derneği Yönetim Kurulu üyesi Ayten Aslan, “Bazı sektörlerde hem Almanya hem de AB üye ülkelerden iş gücü açığı var” dedi.
#Ayten AslanNitelikli yabancıların Türkiye’de çalışmalarını kolaylaştıracak ve süreklilik sağlayacak ‘turkuaz kart’ için kriterler belli olmaya başladı. Yabancı çalışanlar öncelikle mesleki yeterlilikleri, eğitimleri ve birikimlerine göre puanlamaya tabi tutulacaklar.
#Nurettin CanikliAvrupa’ya yaklaşık 50 yıldır göç veren Türkiye’de kalan eş veçocuklara yönelik uygulanan aile birleşimi şartları son yıllardagenelde zorlaştırıldı. Ancak Adalet Divanı’nın iki ay önceHollanda’ya yönelik verdiği ve Türklerin uyum sınavından muaftutulması gerektiği yolundaki tavsiye kararı ise umut ışığı oldu.
Almanya`da Bavyera eyaleti İçişleri Bakanı Günther Beckstein, Norddeutsche Rundfunk (NDR) adlı radyonun televizyon kanalında yayınlanan ``göç`` konulu bir tartışma programında, göç yerine uyum konusuna ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek, ``Binlerce işsiz Türk, Yugoslav genci varken, dışardan işçi alınmasına karşıyız`` dedi.