Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında 16 pilot üniversitedeki 3 bin öğretim üyesi ve yaklaşık 36 bin öğrenciye dijital dönüşüm eğitimi verildi. Akademide ‘Açık Erişim ve Açık Bilim’ çalışmaları başlatıldı. ‘Geleceğin Meslekleri, Mesleklerin Geleceği’ başlıklı kongrede, gelecek yıl açılacak yeni üniversite programları masaya yatırıldı. Vakıf üniversitelerini Ar-Ge'ye ve öğretim üyesi yetiştirmeye teşvik eden, reklam-tanıtım bütçesine sınırlama getiren kararlar alındı. ‘Hedef odaklı uluslararasılaşma’ politika sonucu 2014'te 48 bin olan uluslararası öğrenci sayısı, dört yılda 178 bine ulaştı.
#YökYükseköğretim Kurulu (YÖK) 207 üniversiteden 172’siyle ilgili ‘2018 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları’nı 26 Eylül’de yayımladı. Raporlarda yükseköğretim kurumlarının öğrenci, makale sayısı, araştırma bütçesi, yürütülen proje ve kütüphane imkânları gibi alanlarda güncel verilerine yer verildi. Buna göre, devlet üniversiteleri arasında Ar-Ge’ye harcanan bütçe oranında ilk sırada yaklaşık yüzde 26 ile Gebze Teknik Üniversitesi yer aldı. Onu Bursa Teknik ile ODTÜ takip etti.
#Yükseköğretim KuruluYÖK Genel Kurul toplantısında, vakıf üniversitelerinin toplam öğrenci gelirinin en az yüzde 1'i kadar Ar-Ge bütçesinin olmasına, reklam-tanıtım giderlerinin de öğrenci gelirlerinin yüzde 1'ini aşmamasına karar verildi. Öz kaynaklı Ar-Ge harcamaları, öğrenci gelirinin yüzde 1'inin üzerinde olan, önlisans ve lisans düzeyindeki programların her birinde en az yüzde 20 tam burslu öğrencisi bulunan vakıf üniversiteleri, belirlenen oranların kapsamı dışında kalacak. Alınan kararlar, vakıf üniversitelerinin bütçe planlamalarını yaptıkları göz önünde bulundurularak, 2021-2022 eğitim-öğretim döneminden itibaren geçerli olacak.
#YökDemiroğlu Bilim Üniversitesi, 28 Mart 2006’da İstanbul Bilim Üniversitesi adıyla Prof.Dr. Cemi Demiroğlu Türk Kardiyoloji Vakfı tarafından sağlık alanında eğitim vermek üzere ülkemizde kurulan ilk tematik sağlık üniversitesi özelliğini taşıyor.
#Demiroğlu Bilim ÜniversitesiYÖK’ün, ‘Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2019’ raporuna göre, öğrenci başına harcama geçen yıla oranla yüzde 23.3 artarak 13 bin liraya ulaştı. 25 kurumda bu harcamanın 10 bin TL’nin altında olduğu vurgulanan raporda, bu durumun endişe yarattığı da belirtildi. Üniversitelerin reklama ayırdığı harcamadaki yüzde 13 artış da dikkat çekti. Vakıf üniversitelerinin toplam Ar-Ge harcaması 1.6 milyar liraya yaklaşırken, bunda dış kaynağın yüksek olduğu görüldü. 30 vakıf üniversitesi öz kaynağından Ar-Ge’ye bütçe ayırmazken, sekiz üniversite ise araştırmaya hiç para harcamadı.
#JyökYÖK, ‘Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2019’ raporunu yayınladı. Vakıf üniversitelerinin akademik, mali ve idari açılardan değerlendirildiği rapora göre, 2016-2017 eğitim döneminde öğrenci başına cari gider 9 bin 724 TL iken 2017-2018 öğretim yılında yüzde 23.3 artarak 12 bin 992 TL’ye ulaştı. 25 kurumda bu harcamanın 10 bin TL’nin altında olduğu vurgulanan raporda, bu durumun endişe yarattığı da belirtildi.
#YÖKArtık hukuk fakültesini bitirenler doğrudan avukat olamayacak, mezuniyetten sonra sınava girecek. “Hukuk fakültesi ve mezun sayımız fazla. Kaliteyi arttırmalıyız” diyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2024’ten itibaren Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nı kazananların stajyer avukat olabileceğini söyledi.
#YÖK2022 Yılının da nihayet sonuna geldik. Takvimlerdeki sayılar 365 günde bir yıl rakamının sağ tarafında artarak devam ediyor. Hemen her sektör yılın sonlarına doğru kar mı ettik zarar mı ettik diye bir muhasebe yapar. Rafta ve depoda kalmış ürünlerini sayar. Yeni yılda geçmiş yıldan kalma hatalarını bir daha yapmak istemez. Özetle yeni yıla umutla bakmak ister.
#Konuk YazarYükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında gençlere yönelik faaliyetlere ve ‘Genç Ofisler’e dair iş birliği protokolü imzalandı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Üniversite kampüslerimizde açılan ‘Genç Ofisler’de yürütülecek çalışmalar, üniversitelerde gönüllülük faaliyetlerinin yaygınlaşmasına ve toplumsallaşmasına katkı sunması bakımından büyük önem taşıyor” dedi.
#Genç OfislerGençlik ve Spor Bakanlığı ile YÖK arasında gençlere yönelik faaliyetlere ve genç ofislerine dair iş birliği protokolü imzalandı. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, spor bilimleri fakültelerinde toplamda 8 dönem eğitim gören öğrencilerin 6 dönem üniversitelerde, 2 dönem de bakanlıkta uygulama ve staj eğitimi yapacaklarını açıkladı.
#Gençlik Ve Spor BakanlığıYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Üniversitelerin farklılaşması adına 'öncelikli alanlarda uzmanlaşan üniversiteler' biçiminde rekabet gücü yüksek, bilimsel çalışmalarda temayüz eden üniversiteleri, ayrı bir grup altında YÖK olarak desteklemeye karar verdik" dedi.
#TÜİKYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Vakıf yükseköğretim kurumlarındaki tıp ve sağlık eğitimine ilişkin konuların detaylı bir şekilde ele alındığı “Vakıf Yükseköğretim Kurumlarında Tıp ve Sağlık Eğitimi Bağlamında Üniversite Hastaneleri Çalıştayı” düzenlendi. YÖK Başkanı Erol Özvar, yükseköğretim kurumlarında daha nitelikli bir ekosistemin oluşması için çaba sarf ettiklerini belirtti.
#Yükseköğretim KuruluYükseköğretim Kurulunca (YÖK) vakıf üniversitelerine ait yıllık akademik, idari ve mali verilerin detaylı bir şekilde paylaşıldığı "Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2021" raporu yayımladı. İlki 2018 yılında yayımlanan raporun dördüncüsü olan 2021 yılı raporu sistemin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya döktü.
#Vakıf ÜniversiteleriYükseköğretim Kurulu (YÖK), 2020 yılının fotoğrafını çekti. Geride kalan bir yıl boyunca yapılan yenilikler, hayata geçirilen projeler ve tüm düzenlemelerin de yer aldığı 2020 analizinde YÖK Başkanı Yekta Saraç “Yeni YÖK ‘somut icraatlar, hayata geçirdiği projeler, sonuç üreten düzenlemeleri’ ile yol almaya devam ediyor” dedi.
#YökTercih yaparken başvurulabilecek bir yardımcı kaynak da YÖK Atlas. Uzmanlar bazı hataların yapılmaması için bu atlasın iyi incelenmesi uyarısında bulunuyor. Puanı yüksek olan bölümden aşağıya doğru ama mutlaka istenilen ve adayın kendisine uygun gördüğü bölümleri yazması öneriliyor.
#Yök AtlasYKS bu yıl pandemi koşullarında yapıldı. Covid-19 salgınının sınava etkisi ise sürenin 30 dakika uzatılması ve barajın 10 puan düşürülmesi oldu. Uzmanlar bu iki uygulamanın, üniversitelere daha fazla öğrencinin kaydolması ve boş kontenjanların azalması anlamına geleceğini söylüyor.
#TercihCumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ikinci yılında önemli değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, ''Kimsenin hakkına göz dikmeyen ama kendi hakkını da söke söke alan bir ülke olarak hareket etmeye devam edeceğiz'' dedi. Libya'daki gelişmelerle ilgili de konuşan Erdoğan, ''Son zamanlardaki bazı gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Kimse heveslenmesin ona da prim vermeyeceğiz'' ifadelerini kullandı. ''Biz ne sismik araştırma gemilerimizle, ne sondaj gemilerimizle birilerinin iznine tabi değiliz'' diyen Erdoğan, ''Biz uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa Doğu Akdeniz’de haklarımız neyse bu çerçeve içinde bu adımlarımızı attık. Bundan soran da bu adımlarımızı atmaya devam edeceğiz'' diye konuştu. Erdoğan konuşmasında ayrıca ''2019 yılında elektriğimizin yüzde 62'sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan ürettik. Yani enerjide de artık Türkiye muhtaç olmaktan çıkmıştır ve çıkıyor'' sözlerine de yer verdi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanÖSYM tarafından alınan YKS başvuruları 6 Şubat-3 Mart 2020 tarihleri arasında gerçekleşti. Üniversite sınav başvurularını verilen tarihte yapamayan adaylar, 2020 YKS geç başvuru tarihleriyle ilgili araştırmalarını yoğunlaştırdı. YKS başvuru kılavuzunda yer alan bankalara sınav ücretini yatıranlar, YKS geç başvurularını tamamlayabilecek. Peki, 2020 YKS geç başvuru tarihi ne zaman? Üniversite sınavı geç başvuru ücreti ne kadar? İşte, o konuyla ilgili bilgiler.
#Yks Geç Başvuru Ne Zaman2020-2021 eğitim döneminde üniversitelerde önlisans ya da lisans eğitimi almak isteyen vatandaşları ilgilendiren 2020 YKS başvurularında artık son viraja girildi. Geçtiğimiz şubat ayında başlayan başvuru süre kısa bir süre sonra sona erecek. Peki, 2020 YKS başvurusu nasıl yapılır? YKS başvuruları ne zaman bitecek?
#ÖSYMYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için başvuru süreci devam ediyor. 6 Şubat itibariyle başlayan YKS başvurularının mart ayı içerisinde tamamlanması gerekiyor. Başvurularını başarılı bir şekilde gerçekleştiren üniversite adayları Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT), Yabancı Dil Testi (YDT) oturumlarına girmeye hak kazanacak. Peki, üniversite sınavı başvuruları için son gün ne zaman? YKS’nin oturumları AYT, TYT, YDT ne zaman yapılacak?
#Üniversite SınavıYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Araştırma üniversiteleri için beş yeni aday adayı daha tespit edeceğiz. Yükseköğretim sistemine özel üniversitenin getirilmesi lazım. Türkiye'de artık özel üniversite kavramının tartışılması gerektiğini düşünüyoruz. Özel üniversiteden elde edilecek verginin de yüksek tahsilinde maddi açıdan zor durumda olan çocuklara harcanması gerekiyor" dedi.
#ÜniversiteYÖK, vakıf üniversitelerine gönderdiği yazıyla 2020 YKS kontenjanlarını belirlerken yeni verilen formüle göre planlama yapmalarını istedi. Buna göre 2019 YKS’de kayıt olan öğrenci sayısına 5 eklenerek hesaplama yapılacak. YÖK’ün bu kararına vakıf üniversiteleri rektörleri “Bölümleri kapatmak zorunda kalırız” diyerek tepki gösterdi.
#GazetehaberleriYÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK), tartışmaların odağındaki, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kurucuları arasında bulunduğu Şehir Üniversitesi’nin faaliyet izninin geçici olarak durdurulmasına ve idaresinin Marmara Üniversitesi’ne devrine karar verdi.
#Gazetehaberleri