Şili’deki VLT (Çok Büyük Teleskop), Dünya’dan yaklaşık 5 bin ışık yılı uzaklıkta, olağanüstü güzelliği ile mavi ve pembe parlayan gezegenimsi bulutsu 'NGC 7009’u, diğer adıyla Satürn Bulutsusu’nu görüntüledi. (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre) İşte detaylar...
#Uzay HaberleriPek de kolay geçmeyen 2023’ü geride bırakırken hepimizin aklında “Acaba 2024’te neler olacak” sorusu var. ‘Başımıza her şey geldi, sadece uzaylı istilası kaldı’ gibi bir hissiyat içindeyiz. Çünkü pandemi, deprem, ekonomik zorluklar ve savaşlar derken epeyce yorulduk. 2024’ü astrolojik olarak değerlendirdiğimizdeyse bilim, teknoloji ve uzayla ilgili keşiflerin öne çıktığını görüyoruz. Bakalım yeni yıl bize başka hangi haberleri getirecek?
#Yeni YılAltın, gümüş ve diğer değerli metaller, tarihin her döneminde varlığın, zenginliğin sembolü olmuş. Peki bugün de küresel piyasaların en önemli unsurlarından biri olan bu metallerin kökenini hiç merak ettiniz mi? Ufak bir ipucu verelim: Kafanızı kaldırıp biraz yukarı bakın.
#Altın2020’nin bu denli zor geçeceğini ne ekonomistler ne de biliminsanları söyledi. Tüm bu olup bitenler en çok astrologların dilindeydi... Peki 2021 nasıl geçecek? İsabetli tahminleriyle popüler iki astroloji yazarımıza, Dinçer Güner ve Aygül Aydın’a yeni yılla ilgili öngörülerini sorduk...
#GazetehaberleriBilimkurgu yazarlarının çok garip bir takıntısı var, bilmem farkında mısınız, insanoğlu yaratığının sürekli uzay istasyonlarını ve dev uzay gemilerini uzayda terk edeceğine ve başıboş bırakacağına dair bir fantezi almış gidiyor.
#Downward Spiral: Horus StationYaklaşık 600 Turkcell çalışanı her ay maaşlarından bağış yaparak hayatlarında ilk kez tatil, yüzme, fen laboratuvarı, oyun alanı ya da sıcacık giysilere kavuşan binlerce çocuğun mutlu olmasını sağlıyor. Son olarak kurdukları Merak Odası’nda da İstanbul’un yoksul semtlerindeki ilköğretim çocuklarını eğlendirerek bilgilendiriyorlar.
Bilim dünyasına yönelik yayın yapan popüler bilim dergileri için yıl sonları genellikle ‘hesaplaşma günleridir’. Yıl içinde hangi alanlarda ne kadar ilerleme kaydedildiği saptanıp bilgiler paylaşılır. Çünkü bilimde atılan her yeni adım, çok küçük bile olsa sürdürülebilir küresel refah açısından son derece önemlidir.
25 Nisan 1990’dan beri dünyanın etrafında dönerek uzayın derinliklerini araştıran Hubble Uzay Teleskopu 15 yaşını geride bıraktı. Size, Hubble teleskopuyla alınan son fotoğrafları sunuyoruz! Daha fazla Hubble fotoğrafı görmek istiyorsanız http://hubblesite.org sitesini ziyaret etmenizi öneririz.