Aydan düşsem ne olur

Güncelleme Tarihi:

Aydan düşsem ne olur
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2010 00:00

Yaklaşık 600 Turkcell çalışanı her ay maaşlarından bağış yaparak hayatlarında ilk kez tatil, yüzme, fen laboratuvarı, oyun alanı ya da sıcacık giysilere kavuşan binlerce çocuğun mutlu olmasını sağlıyor. Son olarak kurdukları Merak Odası’nda da İstanbul’un yoksul semtlerindeki ilköğretim çocuklarını eğlendirerek bilgilendiriyorlar.

Haberin Devamı

Beyoğlu’ndaki Turkcell’in giriş katındaki Merak Odası, bu kez Hasdal İlköğretim Okulu’ndan gelecek öğrenciler için hazırlanmış. Bugünkü konu, uzay... 8-11 yaşlarındaki kızlı erkekli 21 öğrenci, öğretmenleri Şengül Tanyürek’le birlikte geliyor. Rengarenk minik koltuklara oturuyor. Turkcell İç İletişim Bölüm Başkanı Yusuf Özer, “Bu odada merak etmek serbest. Merak ettiğinizi sormak serbest. Ve dolayısıyla saçmalamak da” diyor. Çocuklar rahatlıyor. Zaten uzay konusunu da Turkcell’in okullarına koyduğu Merak Kutusu’na attıkları pusulalarla öğrenciler kendileri belirlediler. Erkek çocuklar kızlardan daha atılgan. Kubilay, ayağa kalkıp “Çok meraklıyım. Google’a girip cevabımı buluyorum” diyor. Yusuf Özer “Büyüyünce ne yapmak istiyorsunuz?” diye soruyor. Konuşan yine Kubilay: “Gerçek dünyayı dolaşmak!” Sonra Bora söz alıyor: “Paris’e gidip Eyfel Kulesi’ne asansörle çıkıp öğlen yemeği yemek...” Kızlar hala sessiz. Melike mırıldanıyor: “Paris’i görmek istemiyorum ben.” Uzayla ilgili hangi filmleri seyrettikleri sorulunca Avatar birinci sıraya yerleşiyor. Erkek öğrenciler, kızlardan Yıldız Savaşları’nda da önde.

Haberin Devamı

SORULAR YAĞMAYA BAŞLIYOR

Turkcell İş Geliştirme Uzmanı Dr. Vadi Dipçin, uzayı anlatmak için Merak Odası’nda. Mühendislik mezunu Dipçin, çocukluğundan beri iflah olmaz bir uzay meraklısı. Çok sayıdaki Turkcell Gönüllüsü gibi çocuklarla doğru diyalog kurmak için ders almış. Duvarda, Hubbles teleskopunun uzayda tespit ettiği görüntüler var. Çocuklardan ilk soru geliyor: Kaç tane uzaylı var? Sonra sırasıyla galaksileri, milyarlarca yıldızı, karadelikleri dinliyor çocuklar. Çıt çıkmıyor. Ay’a ayak basıldığını içlerinde sadece Bora biliyor. Uzay mekiğinin içindeki görüntüler, yerçekimsizlik, damlalar halinde uçuşan suyu astronotun ağzıyla yakalaması çok şaşırtıyor çocukları. Halat yardımıyla uzayda istasyon inşa etmelerine inanmakta güçlük çekiyorlar. Yaşları nedeniyle soyut düşünce yetenekleri sınırlı olduğu için uzayda yön, aşağı yukarı farketmediğini kavrayamıyorlar. Ve sorular yağmaya başlıyor: Aydan düşsem ne olur? Uzay istasyonunda Türk astronot var mı? Astronot olsam dünyanın üstüne oturabilir miyim? 15 yaşına geldiğimde uzaya turist olarak gidebilir miyim? Uzaya kaç dakikada çıkılıyor? Ucu sivri roketle dünyaya nasıl iniyorlar? Uzayda deniz var mı? Kuşlar uzaydan dışarı çıkabilir mi?

Haberin Devamı

UZAY ODASINDA APAÇİ DANSI

Dr. Dipçin tüm sorulara cevap veriyor. Minik ziyaretçilere TÜBİTAK’ın Bilim Çocuk dergisi ve gece tavanda parlayan ay, güneş ve yıldızlar dağıtılıyor. Astronot kostümünün içinde bunalan Kubilay’ın yerine Melike astronot oluyor. Bir buçuk saatin sonunda yorulan çocuklara müzik dinlemek isteyip istemedikleri soruluyor. Hep bir ağızdan “eveet” diyorlar. “Peki ne çalalım?” dendiğinde çocuklar yine hep bir ağızdan “Apaçii” diye bağırıyorlar. Bilgisayardan hızla bulunuyor ve dans etmeye başlıyorlar. En iddialıları Bora, Yiğit ve Yusuf. En çok alkışı Bora alıyor. Sıra Turkcell binasını dolaşmaya geliyor. Çalışanlar, çocuk ziyaretçiler departmanlarına geldiğinde hummalı çalışmalarına mola veriyor. Kimse bu kalabalık çocuk baskınını yadırgamıyor. İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş’ın telefon görüşmesi, odasına giren 21 çocukla bölünse de Kocabaş telefonu kapatıp bu sürprizi güleryüzle karşılıyor.

Haberin Devamı

YOKSUL SEMTLERDEN SEÇİLİYORLAR

Turkcell Gönüllüleri’nin geçen yıl uygulamaya başladığı Merak Odası projesi, merak konseptinden doğdu. Çocuklara merak etmeyi ve sorgulamayı öğretmek amacıyla başlatılan projenin ilk aşamasında, Taksim İlköğretim Okulu’na bir Merak Odası kuruldu. Haftada bir gün, Turkcell Gönüllüleri, öğrencilerin merak ettiği ve öğrenmek istediği konular hakkında sohbetler gerçekleştirdi. Bir eğitim dönemi devam eden projenin daha sağlıklı yürümesi ve daha hızlı yayılması amacıyla, Merak Odası, iki ay önce Turkcell binasının içine taşındı. Böylece farklı okul ve yetiştirme yurtlarından çocuklar da Merak Odası’nı ziyaret edebiliyor ve daha fazla Turkcell gönüllüsü projeye katılabiliyor. Her hafta salı ve perşembe günleri 10.30 ve 14.30 saatlerinde iki parti halinde öğrenciler Merak Odası’na geliyor. Uzayda hayat, Lego dünyası, fotoğraf, çevre, sosyal medya, keşifler gibi konularda interaktif sunumlar yapılıyor. Her oturuma katılan 25-30 öğrenci, özellikle yoksul semt ilköğretim okullarından seçiliyor.

Haberin Devamı

ALTI YIL ÖNCE ON GÖNÜLLÜYLE BAŞLADI

Hayat Ormanı uygulaması, Turkcell çalışanlarının çeşitli sosyal faaliyetlere gönüllü destek vermesini sağlıyor. Çalışanların yerel ağ üzerinden erişebildiği Hayat Ormanı’nda her ağaç bir projeyi, her yaprak ise o projedeki gereksinimleri temsil ediyor. Yardımda bulunmak için çalışanların istedikleri ağaçta bir yaprak seçip tıklamaları gerekiyor. Böylece başlangıçta sarı renkte olan ağaçlar, yaprakları tıklanıp projedeki gereksinimler karşılandıkça yemyeşil bir ormana dönüşüyor. 10 gönüllünün girişimiyle altı yıl önce başlayan Hayat Ormanı Projesi’nde iki yıl içinde 2 bin Turkcell çalışanı çeşitli gönüllülük çalışmalarına katıldı. Şimdiye kadar ‘Diyarbakır 75. Yıl Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) Restorasyonu’, ‘Engelli Çağrı Merkezi’, ‘Oyuncağını Paylaşır mısın’, ‘Yukarı Tandır Köyü Sıcacık Olsun’, ‘Kitaplar Kutuya Çocuklar Okula’, ‘Ayvalık’ı Yeşillendiriyoruz’, ‘Batman Üşümesin’, ‘Yakacık Yuvası Renovasyonu’ çalışmalarına imza atıldı. ‘Bir Tatlı Huzur’ projesiyle Darülaceze’deki yaşlılara ulaşan gönüllüler, ‘İlk Tatilim’ kampanyasıyla da hayatlarında Afyon’daki köylerinden hiç çıkmamış 60 öğrenciye, Abant’taki kişisel gelişim kampında ilk tatillerini hediye etti. Ardahan Damal’daki üç ilkokula kıyafet, bilgisayar ve kırtasiye malzemeleri yardımı yapıldı ve 8 ildeki onlarca okula yüzlerce kitap hediye edildi. Erzurum Tekman’ın Aşağıhanbeyi Köyü’ne ilk kez temiz su getirildi. Köylülere kışlık giysi, çocuklara kitap, giysi, ayakkabı ve okul malzemesi yardımı yapıldı. En son Şırnak Fatih İlköğretim Okulu’na oyun parkı ve kütüphane yaptıran gönüllüler, 220 çocuğa yepyeni kıyafetler, okul malzemeleri ve oyuncak hediye etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!