TEKNOFEST Adana, “DENEYAP Makeathon Yarışması” ile bilim ve inovasyon dolu bir şölene sahne oldu. Bu yıl 2’ncisi düzenlenen ve ana teması “Uzayın Keşfi” olan yarışmaya Türkiye genelindeki 81 ilde bulunan 130 farklı DENEYAP Teknoloji Atölyesinde eğitim gören veya mezun olan ortaokul ve lise öğrencileri katıldı. Genç mucitler, uzay görevleri üzerine geliştirdikleri projelerle hem teknik hem de yaratıcı becerilerini ortaya koyarak Türkiye’nin uzay teknolojileri alanındaki geleceğine yön verdiler.
#TEKNOFESTUzaya gitmek, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yaşamak çok az kişinin yaşayabildiği, geri kalan herkesin de merak ettiği muhteşem bir tecrübe. Astronotlar ne yiyip içiyor, nasıl uyuyor, nasıl spor yapıyor, kirli çamaşırlarını nasıl temizliyor? Üç ayrı ülkeden üç astronot anlattı...
#UzayÇin, son yıllarda uzay konusunda atağa kalkmış durumda. Ay'a insansız araçlar yollayan ve Uluslar Arası Uzay İstasyonu'ndan ayrı olarak kendi istasyonunu kuran Çin, ABD'nin en büyük rakibi konumuna gelmiş durumda. ABD Uzay Dairesi NASA ve ABD Ordusu'na ait birimler de bu durumu saklamıyor. ABD Savunma İstihbarat Birimi DIA'nın Başkanı Korgeneral Jeffrey Kruse, Çin'in uzayda ABD için bir tehlike haline geldiğini ve yakında ABD'nin uzaydaki yerini alabileceğini ifade etti. Geçtiğimiz yıl NASA Direktörü Bill Nelson da Çin'in Ay'da toprak iddia edebileceğini açıklamıştı.
#ÇinSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Uluslararası Uzay Limanı’nı inşallah inşa edeceğiz. Önümüzdeki yıllarda bir uluslararası iş birliği ile Türkiye bir uzay limanının paydaşı olacak. Böylelikle uzaya bağımsız erişebilen bir ülke olacağız. Hibrit roket motor teknolojisinde halihazırda dünyada ilk 4 ülke arasındayız. İnşallah ‘Ay Programı’nı gerçekleştirdiğimizde bu teknolojiye uzayda tarihçe kazandıran ilk ülke olacağız” dedi.
#Teknoloji BakanıTürkiye’nin ilk astronotu olarak tarihe geçen Alper Gezeravcı, Edirne'de düzenlenen etkinlikte öğrencilerle bir araya geldi. Gezeravcı yaptığı konuşmada, "Şu an kontrolsüz vaziyette Dünya'nın yörüngesinde dolaşan uzay çöplüğüne vesile olan uzay aracı var. Bununla ilgili Birleşmiş Miletler bünyesinde bir çalışma yapılıyor. Bundan sonra artık ülkeler kontrolsüz bir şekilde ya da istedikleri gibi yörüngeye uzay aracı ve uydular gönderemeyecek" dedi.
#Alper Gezeravcı2022’de kompozit üreticisi Microtex’i satın alan Kordsa, bu hamleyle dünyanın önde gelen uçak, spor otomobil hatta uzay araçları için üretim yapmaya başladı. 2024’te satın alma yoluyla stratejik yatırımlara devam edeceklerini belirten Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cevdet Alemdar, “Bugüne kadar ABD’de 3, Avrupa’da 1 yatırım yaparak 350 milyon dolar değer yarattık. Şimdi bunları daha büyük bir yatırımla taçlandırmalıyız” dedi.
#Sabancı TopluluğuUzaya insansız araç gönderen Çin'in yörüngeye 6 adet tanımlanamayan nesne bıraktığı ortaya çıktı. Bu nesnelerin Çin'in uzay çalışmalarında yer alacağı iddia edilirken, sosyal medyada bu araçların casusluk ya da ABD uydularına sabotaj amacı ile kullanılacağı öne sürüldü.
#ÇinUluslararası Uzay İstasyonu'nda 371 gün geçiren astronot Frank Rubio ve kozmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitri Petelin, hafta içinde yeryüzüne döndü. Az kişiye nasip olacak bu uzay macerası, astronot ve kozmonotların beyinlerinden genlerine, bağırsak bakterilerinden gözlerine bütün vücutlarını etkiledi. Üstelik bu etkilerin bazılarını bilim insanları halen net olarak açıklayabilmiş değil...
#Frank RubioABD Hava Kuvvetleri’nden ayrılan ve ordudayken UFO’larla ilgili birimde çalışan David Grusch’ın hükümetin elinde uzay araçları olduğuna ilişkin açıklaması ve bazı meslektaşlarının onu desteklemesi dünya gündemini değiştirdi. Kimileri bu açıklamaları oldukça ciddiye alırken kimileri de dikkat dağıtmaya yönelik olduğunu düşünüyor.
#NasaLiseli İdil Doğa Türkmen’in yazdığı makale dünya çapında15-17 yaş arası gençler arasında insanlığa hizmet edecek en iyi 100 çalışmadan biri seçildi. İdil Doğa, uzaya gönderilmiş roketlerin bıraktığı çöplerin temizlenmesiyle ilgili çözüm önerisiyle ömür boyu eğitim bursu kazandı.
#Oxford ÜniversitesiÇocukken aklı hep uzaydaydı. Yaşıtları bebekle oynarken o bilim dergilerindeki gezegen kartlarını biriktirdi. İTÜ’yü bitirip uzay mühendisi olan Dr. Demet Çilden Güler, uzay araçlarının yönünü kontrol eden çalışmalarıyla literatürü değiştirdi. TÜBA TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülleri’nde birinciliği kazandı...
#Demet Çilden GülerUzaya gönderilen araçlar, özel yapıları ve görevlerinden dolayı oldukça önemlidir. Uzay araçlarının dev motorları vardır. Atmosfer dışına çıkarken dış yapısının zarar görmemesi için üzeri silisyum seramik ve kompozit malzemeler ile hazırlanmıştır. Sizler için uzay araçları, isimleri, özellikleri ve görevleri hakkında tüm detayları derledik.
O ABD'nin ve hatta dünyanın en zengin insanlarından biri. 2021 yılında her dakika 4788 dolar, her gün 1,9 milyon dolar kazandı ve kazanmaya da devam ediyor. Kazandığının yüzde 90'ını hayır kuruluşlarına bağışlıyor ama parası her an biraz daha çoğalıyor. Oldukça mütevazı bir hayat yaşıyor ama halkın gözündeki "açgözlü zenginler" imajı onu da etkiliyor. Ve tüm bu çelişkilerin ortasında soruyor: Ben tam olarak neyi yanlış yaptım?
#Leon Cooperman