Aras bir kahve içip sinemaya gidemeden flört etmenin pek mümkün olmadığını söylüyor, Gökçe “Çok sıkıldım, artık içimden hiçbir şey yapmak gelmiyor” diyor. Bu yıl liseye başlayan Elanur ve Ali Deniz’e göreyse yeni arkadaşlarıyla yüz yüze tanışamamak tatsız bir durum. Gençler 1 yılı aşkın bir süredir salgınla, genellikle evde yaşıyor. Özellikle 20 yaş altı gençler pandeminin başından beri sokağa çıkma kısıtlamasına en uzun süre maruz kalan iki kesimden biri. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’na günler kala sözü onlara verdik, son bir yıllarının nasıl geçtiğini sorduk, gençlerle biraz dertleştik...
#GazetehaberleriCorona virüs önlemleri kapsamında karar verilen uzaktan eğitimin başlamasıyla birlikte öğrenciler ve veliler sürece ilişkin detayları araştırmaya başladı. Özellikle yoklama ve teneffüs konusu merak ediliyor. Yayını kaçıranlar tekrarlarını izleyebilecek. İlk ve ortaokullar için 13.30-18.00 ve 18.00-22.30 arasında tekrar yayınları olacak. Liseliler için dersler 15.00-21.00’de tekrarlanacak. Peki, uzaktan eğitim nasıl oluyor? Uzaktan eğitim hangi kanallarda saat kaçta yayınlanıyor? Uzaktan eğitimde yoklama ve teneffüs var mı?
#Uzaktan Eğitim Nasıl OluyorDünyayı etkisi altına alan corona virüsüne yönelik ülkemizde alınan önlemler çerçevesinde Türkiye'de eğitim ve öğretime ara verildi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğrencilerin EBA sistemi üzerinden online eğitim alacaklarını bildirdi. Öğrenciler derslerine uzaktan eğitim sistemi ile devam edecekler. Uzaktan eğitim sisteminin ne demek olduğu yapılan açıklamanın ardından yanıtı araştırılan konulardan oldu. Peki, EBA ve uzaktan eğitim nedir? Online evden eğitim nasıl oluyor? İşte, online eğitim ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Uzaktan Eğitim NedirUzaya gitmek, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yaşamak çok az kişinin yaşayabildiği, geri kalan herkesin de merak ettiği muhteşem bir tecrübe. Astronotlar ne yiyip içiyor, nasıl uyuyor, nasıl spor yapıyor, kirli çamaşırlarını nasıl temizliyor? Üç ayrı ülkeden üç astronot anlattı...
#UzaySosyal ve duygusal beceriler özel yaşam, eğitim ve iş yaşamında önemli rol oynar. Ancak eğitim sistemimizin farklı aşamalarında gerçekleştirilen merkezi sınavlar ve bu sınavların tercih edilen okullara yerleşmeyi sağlaması akademik başarıyı ön plana çıkardı. Ancak insan gelişimi sosyal, duygusal, akademik, fiziksel gibi pek çok farklı alan ile bir bütünlük içerisinde ele alınmalı. Çağdaş kuramlar ve eğitim sistemleri bireyin bütünsel gelişimini vurguluyor...
#Konuk YazarBaşta yapay zekâ, makine öğrenimi, dijital eğitim ve gelişim platformları olmak üzere “yeni teknolojiler” olarak adlandırılan yöntemlerin, insan kaynakları profesyonellerine stratejik bir güç kazandırdığını söyleyen Açık Holding İK Direktörü Arzu Şafak, “Yeni teknolojiler, insan kaynakları alanını birçok açıdan dönüştürmektedir. İnsan kaynakları yaşanan bu dönüşüme ayak uydurarak, yeni teknolojileri etik ve sorumlu bir şekilde kullanmak zorundadır” dedi.
#Açık HoldingDijital dönüşüm işletmeler için bir seçenek değil zorunluluk haline geldi. Özellikle pandemi sonrası yaşananlar bunun önemini bir kez daha gösterdi. Fiziksel mağazaların kapandığı, tedarik zincirlerinin kesintiye uğradığı dönemde dijital çözümler işletmeleri ayakta kalmasında önemli rol oynadı. “Dijital dönüşüm, KOBİ’lerin sürdürülebilir büyüme sağlaması ve rekabetçi kalması için olmazsa olmaz bir süreç” diyen DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, dijitalleşme yolculuğunda dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı...
#KOBİ30 küsur yıl önce, bir köşe yazarı olarak kalemi kağıda dokundurduğum ilk günleri hatırlıyorum. O zamanlar daktilo sesleriyle dolan haber odaları, şimdi yerini sessizce tıklayan klavyelere bıraktı. Teknoloji, bize sürekli evrim geçiren bir dünya sunuyor. Dijital devrim, hayatımızın her alanına nüfuz ediyor ve bizi geçmişin hayal bile edemediği bir geleceğe doğru sürüklüyor.
#1Yükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk Yazarİstanbul Havalimanı’nın yeni projesi terapi köpekleriyle havalimanı artık daha güzel. Alita, Kuki, Moka, Hektor ve Liza sayesinde yolcular streslerinden arınıyor, uçuş korkularını yeniyor. İdarecileriyle birlikte alanda dolaşan köpeklerin mesaisi 10.00’dan 16.00’ya kadar sürüyor.
#İstanbul HavalimanıAK Parti Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkan Adayı Turgut Altınok, seçime sayılı günler kala Hürriyet Ankara’nın sorularını yanıtladı. Kent sorunlarından projelere, anket sonuçlarından seçim temposuna kadar birçok konuyu değerlendiren Altınok, “Benim Ankara’ya sevdam var, hizmet aşkım var. Ankaralı bunu biliyor ve bir araya geldiğimizde bunu haykırıyor” dedi.
#AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkan AdayıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terörle mücadele sınırlarımızın içinde ve dışında engellere aldırmadan kararlıkla devam ettiriyoruz. Irak sınırlarımızla ilgili meseleyi bu yaz çözüme kavuşturmuş olacağız" dedi.
#ErdoğanMüziğe kendini adamış biri Evrim Demirel. Sevmek, işinin hakkını vermek işte budur! 2022 Avrupa Bestecilik Ödülü’ne layık görülen, ‘makamsız’ kavramı ile müzik literatürüne geçen sanatçı, şu an İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Caz Ana Sanat Dalı Başkanlığı yapıyor. Sayısız eserleriyle saygın müzik çevresi tarafından çok iyi bilinen Demirel’in Anadolu Türk ezgileri ile cazı bir araya getirdiği ‘Makamsız’ ve en son çıkardığı ‘Kadim’ adlı albümlerinden sonra 7 Mart’ta Yunanlı klarnet ustası Vasilis Saleas ile müzik severlerle bir araya gelecek.
#YüzdeyüzMüziğe kendini adamış biri Evrim Demirel. Sevmek, işinin hakkını vermek işte budur! 2022 Avrupa Bestecilik Ödülü’ne layık görülen, ‘makamsız’ kavramı ile müzik literatürüne geçen sanatçı, şu an İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Caz Ana Sanat Dalı Başkanlığı yapıyor. Sayısız eserleriyle saygın müzik çevresi tarafından çok iyi bilinen Demirel’in Anadolu Türk ezgileri ile cazı bir araya getirdiği ‘Makamsız’ ve en son çıkardığı ‘Kadim’ adlı albümlerinden sonra 7 Mart’ta Yunanlı klarnet ustası Vasilis Saleas ile müzik severlerle bir araya gelecek.
#1Rıfat Ilgaz’ın eseri olan ve Ertem Eğilmez tarafından sinemaya uyarlanan, Türk sinema tarihinin en çok izlenen filmlerinden biri Hababam Sınıfı. Bir bölümünde Münir Özkul’un canlandırdığı idealist öğretmen Mahmut Hoca şu sözleri söyler: "Okul sadece dört yanı duvarla çevrili, tepesinde dam olan yer değildir. Okul her yerdir. Sırasında bir orman, sırasında dağ başı. Öğrenmenin, bilginin var olduğu her yer okuldur.”
#Konuk YazarYaklaşık bir yıl önce 6 Şubat’ta, saatler 4.17’yi gösterdiğinde yaşanan büyük deprem nedeniyle o sabah kimse yaşamına olağan rutininde başlayamadı. Kahramanmaraş merkezli 7.8 büyüklüğündeki sarsıcı ilk deprem 11 ili etkiledi. Peşinden gelen 7,5 büyüklüğündeki bir diğer yıkıcı depremle de en çok hasarı Hatay gördü. 53 bin 537 kişiyi aramızdan alan bu depremler, anne-babaları çocuksuz, çocukları yetim ve öksüz bıraktı. Bazı aileler hep birlikte göçüp gitti… Sevdalar yarım kaldı, gençlik hayalleri söndü.... Herkes bir yerinden yaralarını sarmaya çalışsa da her acı zamanla geçmiyor, giden geri dönmüyor. Bu acı hepimizin. O kâbus gecenin yıldönümüne sayılı günler kala renklerinden geriye sadece grisi kalmış Hatay’ı gezdik. Antakyalıların elini tuttuk, gözüne baktık ve bir kez daha sorduk: “Nasılsınız?” İyi değiller. Ama Hatay’ı yeniden kurmak için içlerinde her gün yeniden yeşeren bir umut var, tıpkı Antakya merkezde yıkık bir binanın önündeki ağaçta her acıya rağmen büyüyen ve adeta “Hayat devam ediyor” diye bağıran turunçlar gibi…
#HatayDicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Yaşar Arvas “2013’te özelleştirdiğimizde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki kayıp kaçak oranı yüzde 76’ydı. Biz oranı 2022 sonu itibarıyla yüzde 43’e getirmeyi başardık. Kırsal alanda yüzde 90 seviyesinde olan kayıp kaçak oranını, uzaktan okunabilir sayaçlarla kısa sürede düşürmeye çalışacağız” dedi.
#Sponsorlu İçerikDicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Yaşar Arvas “2013’te özelleştirdiğimizde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki kayıp kaçak oranı yüzde 76’ydı. Biz oranı 2022 sonu itibarıyla yüzde 43’e getirmeyi başardık. Şehirleri iyileştirdik. Kırsal alanda da halen yüzde 90 seviyesinde olan kayıp kaçak oranını, uzaktan okunabilir sayaçlarla kısa sürede düşürmeye çalışacağız” dedi.
#Dicle ElektrikTrendyol Süper Lig'in 9. haftasında Fenerbahçe, sahasında ağırladığı Hatayspor'u 4-2 mağlup etti. BeIN SPORTS Trio kadrosu, Volkan Bayarslan ve ekibinin görev aldığı Fenerbahçe - Hatayspor maçının tartışmalı pozisyonlarını değerlendirdi. Özellikle Fenerbahçe'nin ofsayt gerekçesiyle iptal edilen penaltı pozisyonuna ilişkin görüşler geceye damga vurdu.
#FenerbahçeGülşah Merve Yüksel, ilk kez 13 yaşında bindiği motosikletle seyahat etmeyi yaşam biçimi haline getiren bir gezgin. İstanbul’da yaşamanın zorluklarından bunalan ve uzaklaşmak için dünya turuna çıkmaya karar veren Yüksel, rotasına Anıtkabir’den başlamış. Seyahatinin ikinci ayı bittiğinde Sibirya’dayken konuştuğumuz Yüksel, sonu ve süresi belli olmayan bu serüven için “Bu dünya turunda bir yere yetişmek gibi bir acelem yok” diyor...
#Gülşah Merve YükselUmut Kaşan’la Vitrin’de bu hafta Hisar Eğitim Danışmanlık Kurucu işletmecileri Melis Sarp Jajova ve İsmail Jajov ile Yurtdışında özellikle de Makedonya’da üniversite eğitimi almak üzerine bilgilendirici ve keyifli bir sohbet gerçekleştirdim…
#1Türkiye’nin ilk altın çocuğu, Türk sinemasının büyük ismi Göksel Arsoy’la beraberiz. Sohbete, “Benim hayatım hep tesadüflerle dolu. Enteresan bir hayat yaşadım” diye başlıyor. Kayseri Hava Üssü’nde doğup pilot olmak hayaliyle büyüyen Arsoy belki kaptan koltuğunda oturamadı ama Yeşilçam’da kadınlara aşkı öğreten yıldız olarak göklerde yerini aldı. Onunla eski albümleri karıştırırken hayat tavsiyelerini de dinledik.
#YeşilçamÖzellikle pandemiden sonra yaygınlaşan online sınavlarda alınan tüm önlemlere rağmen kopyanın önüne geçmek pek mümkün olmuyor, art arda organize kopya girişimleri tespit ediliyor. Peki online sınavda kopya nasıl engellenir, bunun bir yolu var mı? İşte uzmanların görüşleri...
#Milli Eğitim Bakanlığı